Ondernemen, Rond BlueCity

In gesprek met onze partner Hogeschool Rotterdam: “BlueCity is een plek waar multidisciplinaire vraagstukken een plek krijgen.”

_DSC2602a

In 2020 viert BlueCity haar vijfde verjaardag en om dat te vieren zetten we een van onze nieuwste partners in het zonnetje: Hogeschool Rotterdam. Pionieren in het zwembad doen we immers niet alleen – in samenwerking met onze partners maken we pas écht grote impact. Hoe dat in zijn werk gaat? We vertellen je graag meer. 

Over Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam is een toonaangevend kennisinstituut in en voor de regio Rotterdam. Elke student wordt opgeleid tot een professional die een waardevolle bijdrage levert aan de maatschappij. Met ruim 39.000 studenten en 4000 medewerkers is Hogeschool Rotterdam het boegbeeld van de havenstad als het gaat om studenten opleiden voor de wereld van morgen. Wij vroegen Eric Kamst, Katri Kaunismaa en Amy Lopes-Ross, het team dat de samenwerking met BlueCity regisseert, naar de hoogtepunten van afgelopen jaar en ambities voor de toekomst.

Foto boven: door Michel Wanner.

Onderwijs cruciaal in het realiseren van circulariteit

Wethouder Arno Bonte en Sabine Biesheuvel

In aanwezigheid van Klimaatwethouder Arno Bonte, werd bijna exact een jaar geleden de samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en BlueCity bekent gemaakt tijdens Club Circulair“Om circulariteit in 2050, of liefst eerder, te realiseren, is actieve betrokkenheid van het onderwijs nú cruciaal. Dat een onderwijsinstelling als Hogeschool Rotterdam zich zo ondernemend opstelt, is bijzonder krachtig.” zei Wethouder Bonte toen.

Nu, een jaar later, kijken we terug op een welbewogen jaar. Niet lang na de start van het partnership deed de coronacrisis zijn intrede, maar desalniettemin kijkt het regieteam met plezier terug op het afgelopen jaar: “Zowel het evenement Circular Harvest als de maandelijkse Impact Cafés waren een groot succes,” zegt het regieteam, “hierin staat elke maand een ander thema centraal en komen veel studenten, docenten en ondernemers samen om van elkaar te leren.”

Tijdens het multidisciplinaire evenement Circular Harvest presenteerde studenten van verschillende opleidingen projecten die bijdragen aan de circulaire economie. Geheel in stijl had één van die projecten alles te maken met zwemwater. Vier studenten van de opleiding Bouwkunde hebben namelijk gewerkt aan Het Natuurzwembad: een zwempark waar geen chloor of zouten aan te pas komen. In plaats daarvan filtert het water zichzelf dankzij de aanwezigheid van planten en de juiste grondsoorten.

Multidisciplinaire vraagstukken

Studenten tijdens Circular Harvest. Foto door Daniel Bok.

Initiatieven zoals Circular Harvest en de maandelijkse Impact Cafés belichamen het streven van Hogeschool Rotterdam om een contextrijke leerervaringen voor studenten te faciliteren: “Het partnership met BlueCity biedt ons de kans om het onderwijs structureel te verbinden aan een rijke leeromgeving,” zegt het regieteam, “het is een plek waar multidisciplinaire vraagstukken een plek krijgen. Een plaats waar studenten, docenten, ondernemers en het bedrijfsleven elkaar vinden en samenwerken aan circulaire opgaven.” 

Die multidisciplinariteit is erg belangrijk volgens het regieteam: “We willen echt een community bouwen waarin verschillende onderzoeksgroepen elkaar kunnen vinden en elkaar kunnen inspireren. BlueCity leent zich daar goed voor omdat het nadrukkelijk niet alleen over techniek, maar ook over businessmodellen gaat.”  Verbinding leggen tussen studenten van verschillende opleidingen is daarom cruciaal.

Blik op de toekomst

samenwerking bluecity hogeschool rotterdam gemeente rotterdam make it happen

Studenten in het BlueCity Lab

Met dat in het achterhoofd, wordt er vooruit gekeken. “Het afgelopen jaar hebben we een grote inventarisatie gedaan naar de status van duurzaamheid over onze gehele organisatie.” vertelt het regieteam, “Op basis daarvan hebben we een nieuwe visie ontwikkeld die zich focust op 3 aspecten: Circulaire Economie, Maatschappelijke Veerkracht en Klimaatverandering. Het komende jaar zetten we de samenwerking met BlueCity voort als praktische uitvoering van deze focus.”

Op die manier leiden we samen een nieuwe generatie ondernemers op die klaar is voor een nieuwe wereld. “Er wordt nu al een hoop gedaan door docenten, onderzoekers en studenten,” zegt het regieteam, “maar de volgende stap is om ideeën, initiatieven en projecten met elkaar te verbinden, kennisuitwisseling te faciliteren, en van elkaar te leren. Samen helpen we de versnelling van de globale transitie van de economie. Door vooral te dóen en daarvan te leren.”

Meer weten? Neem contact op met bluecity@hr.nl.

Nieuwe circulaire business creëren?

Sámen veranderen we de economie radicaal – van lineair naar circulair. Op zijn Rotterdams, door te doen, samen met ondernemers, intrapreneurs, innovators en high potentials. Hier ligt het begin van business development, circulair ondernemen en innovatie voor jouw organisatie. Meer weten? Lees meer over de Circular Challenge en CIRCO Tracks.

 

Tekst: Manon Dijkhuizen. Foto’s: archiefbeeld, pre-corona genomen.