Rond BlueCity

Plantenweetjes die je moet weten nu het herfst is

image-2016-11-21

De herfst heeft zich afgelopen weekend goed laten zien met een pittige storm. We kunnen het daarom niet meer ontkennen; het koude seizoen is aangebroken. De nachten zijn langer en kouder, waardoor de grond flink afkoelt. Ook zijn de dagen korter, waardoor er veel minder zonuren zijn. Deze kenmerken van het najaar vinden de meeste planten en bomen niet fijn. Hierover vertel ik graag een aantal weetjes in deze blog.

image-2016-11-21

* Zonlicht is nodig om het groen kleurende chlorofyl te behouden, hierdoor blijven planten en bomen groen. Minder zonlicht in de herfst zorgt ervoor dat de bladeren in de bomen verkleuren. Het groen verdwijnt, waarna de kleuren oranje en geel, die altijd al in het blad zaten, naar voren komen.
* Wist je dat de dalende temperaturen en minder zonlicht de voornaamste redenen zijn om je planten binnen te halen. Alleen op deze manier kunnen de meeste planten de herfst en winter overleven.
* Bijna alle planten komen van oorsprong uit een tropisch of subtropisch klimaat. Daar zijn de temperaturen vrijwel gelijk aan de temperatuur in onze woning. Veel planten doen het daarom goed in huis en zullen wanneer ze buiten staan in de herfst langzaam verpieteren.
* De herfst en winter zorgen voor lage temperaturen, waardoor chemische reacties in planten trager gaan verlopen. Als de temperatuur teveel zakt, kan dit zelfs leiden tot het stoppen van deze chemische reacties. Temperatuur beïnvloedt ook de groeimogelijkheid van planten. Over het algemeen hebben planten een temperatuur van minimaal 10°C nodig. Houd er wel rekening mee dat verschillende soorten verschillen in hun minimale temperatuur.
* Binnenshuis zijn er natuurlijk ook temperatuurschommelingen. Vooral in de buurt van ramen kan het temperatuurverschil tussen dag en nacht groot zijn. Let er op dat planten niet te dicht bij een verwarming staan of dat de verwarming niet te hoog aan staat. Door een te hoge verwarming kan de lucht binnenshuis te droog worden voor planten. Langdurig warmte kan namelijk schadelijk zijn voor planten. Ventilatie en luchtvochtigheid (waterverdampers) zijn ook noodzakelijk om een goed klimaat voor planten te creëren.

* Zonlicht geeft planten de energie om allerlei processen te activeren. Een van deze processen is het gebruik van licht om suikers aan te maken. Dit proces wordt fotosynthese genoemd. Andere processen zorgen voor optimale groei en bloei van planten en bomen. Zonlicht wordt verdeeld in: ultraviolet (UV), het gedeelte dat door planten wordt gebruikt (PAR), infrarood (NIR) en langgolvige warmtestraling (FIR). PAR wordt door planten gebruikt bij fotosynthese. Daarnaast zorgt FIR ervoor dat de temperatuur warmer is voor planten.

Wil je bijdragen aan een groene oase midden in de stad? Doneer dan nu je kamerplant aan BlueCity! De campagne loopt nog tot 27 november, meer informatie is te vinden op: www.bluecity.nl/nieuwplekkievoorjestekkie. Wij staan klaar om je plant op te vangen!