Events, Ondernemen

“Er is áltijd een alternatief voor plastic” – In gesprek met Kelly Leeuwis van plasticvrij festival MOMO Fabrique

118733962_3482665815090610_2578136878047723143_o

Het kan dus toch: een festival zonder wegwerpplastic. Op het enige Rotterdamse muziekfestival dat deze zomer doorging, werd geen lauw bier uit plastic bekertjes gedronken of festival food met plastic vorken geprikt. Op zondag 6 september slaagde MOMO Fabrique, het zusje van Motel Mozaïque, erin een kleinschalige corona-editie te organiseren. En alsof dat nog geen uitdaging genoeg was, deden ze dat ook nog eens volledig wegwerpplasticvrij.

“Ons doel is om door middel van experimenteren met verduurzaming, de hele sector verder op weg te helpen.” beaamt Kelly Leeuwis, business director bij Motel Mozaïque (MOMO). “Wij doen het uitzoekwerk wel,” zegt ze, “en de ervaringen die we op doen willen we actief delen met andere festival organisatoren.” Gesteund door de Gemeente Rotterdam en het Fonds Podiumkunsten, hoopt MOMO op deze manier de verduurzaming in de festival sector te kunnen aanjagen.

Terug naar de tekentafel

Plasticvrij festival

Foto door Rosa Quist

Een festival organiseren in tijden van een pandemie is al een uitdaging an sich, maar volgens Kelly was dit juist hét moment om ook andere onderwerpen aan te snijden: “Door alle maatregelen omtrent corona moesten we voor MOMO Fabrique opnieuw naar de tekentafel, want hoe creëer je een festival op 1.5 meter?” zegt Kelly. “Juist omdat we helemaal opnieuw moesten beginnen, voelde dat als een kans om ook extra stappen te zetten op het gebied van verduurzaming. Die kans hebben we met beide handen aangegrepen.”

Er werd dus voor gekozen om single use plastics uit het festival programma te schrappen. Maar ja, waar begin je dan? “De eerste stap is om bij alles wat je doet jezelf af te vragen: is dit van plastic gemaakt of zit het er, op wat voor manier dan ook, bij.” Het antwoord op die vraag is verbazingwekkend vaak ja, single use plastics zijn nou eenmaal overal om ons heen te vinden. “Dat maakte het soms lastig, maar de daadkracht van ons team is groot, daar prijs ik me dan ook echt gelukkig mee!” zegt Kelly.

Zelfgemaakte desinfectie spray

Foto door Rosa Quist

Geen woorden maar daden, en niet lullen maar poetsen dus. Eigenlijk is het ook niet anders dan logisch dat juist in Rotterdam een plasticvrij festival voeten aan de grond krijgt. “We namen simpelweg geen genoegen met het idee dat er geen alternatief is,” vervolgt Kelly, “want er is áltijd een alternatief voor plastic.”

Soms resulteerde dat ook in doe-het-zelf middagen. “In onze zoektocht naar een desinfectie spray konden we er geen één vinden die en plasticvrij is en gemaakt is van organische ingrediënten.” vertelt Kelly, “En dus hebben we, met behulp van Gimsel, maar gewoon zelf een desinfectie spray gemaakt!” Deze DIY desinfectie spray werd zo goed ontvangen dat er nu wordt overwogen de spray op de markt te brengen. “Eventuele winst willen we dan gebruiken om duurzame projecten in Rotterdam te financieren.”

Naast een portie daadkracht is het stellen van doelen ook belangrijk. “Voor ons is het elimineren van wegwerpplastic een subdoel op weg naar ons vergezicht om volledig klimaatpositief te zijn.” zegt Kelly. “Maar daarnaast is het ook belangrijk om concrete doelen op de korte termijn te stellen,” vervolgt ze, “op die manier kan je kleine succesmomenten met je team vieren wat weer goed is voor de motivatie!”

Groene korting en polsbandjes van groeipapier

Foto door Ruben Hamelink.

Experimenteren, uitzoekwerk en doe-het-zelven, dat klinkt als veel werk. And truth be told, een plasticvrij festival organiseren vergt misschien ook wat meer aandacht – maar daar krijg je wel veel voor terug. “Verduurzamen is bovenal heel erg leuk, je leert namelijk mega veel inspirerende mensen kennen die bezig zijn met het vinden van duurzamere oplossingen.” zegt Kelly. Zo werkten MOMO Fabrique samen met Falafval (foodwaste pioniers), PackBack (herbruikbare verpakkingen), Sancho’s Nuts (duurzame pinda’s), Culture Campsite (duurzame camping) en de Voedseltuin. “Om samen te mogen werken met zulke intrinsiek gemotiveerde, getalenteerde mensen is ontzettend leuk en waardevol en maakt je festival in mijn optiek alleen maar mooier.” concludeert Kelly.

Ook bezoekers en artiesten lieten weten te hebben genoten van hun zondagmiddag. Festivalgangers merkten op hoeveel aandacht in MOMO Fabrique was gestoken en dezelfde positieve geluiden zijn terug te lezen in recensies van De Volkskrant en het NRC. En dat zat ‘m niet alleen in de afwezigheid van plastics. “Bezoekers reageerden ook heel enthousiast op de groene korting die we gaven aan mensen die met een duurzaam vervoersmiddel naar het festival toe waren gekomen.” vertelt Kelly. “En ook de polsbandjes gemaakt van groeipapier met bloemzaadjes waren een succes,” zegt Kelly, “de eerste MOMO-plantjes zijn inmiddels al gesignaleerd!”

Ook een plasticvrij festival organiseren?

Neem gerust contact op met Motel Mozaïque! “Alleen samen zorgen we voor een groenere, gelijkere wereld. Dus durf om hulp te vragen en deel vervolgens jouw ervaringen ook weer met anderen.” benadrukt Kelly, “Bij MOMO zijn we altijd bereikbaar voor vragen, we helpen graag!”

Contact opnemen kan met Kelly Leeuwis via kelly@motelmozaique.nl of met Tom Tomasowa via Tom@motelmozaique.nl

Meer lezen over plastic?

In DOSSIER: PLASTIC verzamelen allerlei verhalen over dit materiaal. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van ons hevig plastic gebruik op mens, dier en milieu? En belangrijker: wat kunnen we er aan doen? In DOSSIER: PLASTIC proberen we een basis te leggen voor het beantwoorden van die vragen.