Events, Ondernemen

‘Verduurzaming begint bij verandering in het DNA van de financiële sector.’ – Impact Investor Diner 2021

Impact Investor diner 2021 BC010 – Jacqueline Fuijkschot-53

We staan met z’n allen voor een grote uitdaging en het recentelijke IPCC-rapport benadrukte dat nog eens: willen we nog enige invloed uitoefenen op de vergaande gevolgen van klimaatverandering, dan moeten we nú in actie komen. Wat kunnen investeerders betekenen in het realiseren van een toekomstbestendige economie die veerkrachtig, duurzaam en inclusief is? Op 22 september 2021, tijdens de Capital Day van Upstream Festival, kwamen ruim 70 impact investeerders samen in BlueCity tijdens het Impact Investor Diner om het precies hierover te hebben.

‘Wat is volgens jullie nu eigenlijk het grootste, maatschappelijke probleem dat momenteel speelt?’ vraagt Wouter Veer, oprichter van Stichting ifund en mede-initiator van het diner, bij aanvang. Uit de menigte klinken verschillende geluiden; van anonimiteit en gebrek aan transparantie tot sociale ongelijkheid en afbreuk van biodiversiteit. De toon is gezet. ‘Dit is precies waarom we hier vanavond bij elkaar zijn gekomen,’ zegt Veer, ‘om te kijken hoe we daar wat aan gaan doen.’

Wat is impact investing?

Wouter Veer en Jasper Snoek spreken de gasten toe.

Wouter Veer en Jasper Snoek spreken de gasten toe.

Waarom een Impact Investor Diner

Het is het derde jaar op rij dat BlueCity en Stichting ifund het Impact Investor Diner organiseren. Dit jaar in samenwerking met InnovationQuarter, DOEN Participaties, Social Impact Fonds Rotterdam, Fair Capital Partners en Voor Goed. Het doel is om impact investeerders op informele wijze aan elkaar te verbinden om zo investeringskansen te delen en mogelijke nieuwe samenwerkingen op te zetten. Naast ervaren impact investeerders en fondsen die actief zijn in, of aan het bewegen zijn richting, impact investeren zitten er ook inspirerende ondernemers aan tafel. Tussen de gangen door nam een aantal van hen het woord om food for thought te serveren.

Volkert Engelsman, CEO Eosta, spreekt de investeerders voorafgaand aan het voorgerecht toe: ‘Verduurzaming begint bij verandering in het DNA van de financiële sector,’ stelt hij, ‘we zijn toe aan een nieuwe profit, genaamd purpose.’ Volgens Engelsman zouden investeerders daarom moeten letten op de kleine kraamkamers waar zich bedrijven vormen die future proof zijn als het gaat om sociale inclusie en veerkrachtige ecosystemen. Misschien voelt dat als een risico, maar: ‘If the shit hits the fan, dan hebben we de prototypes van dit soort bedrijven nodig die opschaalbaar zijn.’ En dat betekent dat ze in eerste instantie wel een kans moeten krijgen om op te starten.

Het Impact Investor Diner in de Dome

Het Impact Investor Diner vond plaats in de Dome van BlueCity

Additionaliteit

Maar hoe kies je dan als impact investeerder waar je wel of niet in investeert? Ofwel, waar genereert die geïnvesteerde euro de meeste impact? Deze toegevoegde waarde, ook wel additionaliteit genoemd, wil Veer de gasten meegeven als gespreksonderwerp tijdens het hoofdgerecht. ‘De vraag die wij onszelf bij Stichting ifund stellen is, als wij niet investeren, staat er dan een andere investeerder op die het wel doet? Is er een andere manier waarop dit bedrijf aan financiering kan komen of zou onze investering doorslaggevend zijn in het wel of niet veranderen van de wereld?’ 

Zo’n andere manier om aan financiering te komen kan bijvoorbeeld een crowdfunding campagne zijn. Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager en een van de sprekers tijdens het diner, weet er alles van. ‘In het prille begin kreeg ik helemaal geen investeerders aan boord,’ vertelt hij, ‘maar de crowdfunding voor het bouwen van een fabriek haalde al voor deze officieel van start ging 2,5 miljoen euro op. Zo groot was de drive bij mensen om te investeren in De Vegetarische Slager. Daarna wilden banken en investeerders ook mee doen.’ 

Het diner werd verzorgd door The Food Line-up

Het diner werd verzorgd door The Food Line-up

Samen, niet alleen

Toch zou het mooi zijn als er meer investeerders opstaan die al in een vroeger stadium instappen. ‘Bij DOEN Participaties doen we precies dat,’ zegt impact investment manager Merijn ten Thije, ‘we scouten en begeleiden koplopers en financieren vooraan.’  Daar zijn ze niet alleen in, en gelukkig maar. Want als er één ding is waar iedereen het deze avond over eens is, is het wel dat het een klus is die we samen moeten klaren.

‘Als je wil investeren in technologieën die grote problemen kunnen oplossen, een lange ontwikkelingstijd hebben en die kapitaalintensief zijn, dan heb je andere partijen nodig die met jou die reis aan willen gaan.’ beaamt Liduina Hammer, hoofd investeren bij InnovationQuarter, terwijl het hoofdgerecht langzaam plaats maakt voor het nagerecht. Bart Meijs, directeur SIFR, voegt daar aan toe: ‘Ik zou een heel betoog kunnen houden over alle succesvolle samenwerkingen die er al tussen de mensen hier aan tafel zijn, daar zijn we trots op, maar we hebben ook nog een hoop waar te maken.’

Liduina Hammer spreekt tussen de gangen door.

Financieel en maatschappelijk rendement

Werk aan de winkel dus. En toch is belangrijk om ook stil te staan bij de successen, klein en groot, die al zijn behaald. Daarom geeft Hammer het woord kort over aan Christiaan van Nispen die mede dankzij InnovationQuarter Tiler van de grond kon krijgen, een laadtegel voor e-bikes. Ook Young Up!, een sociale onderneming die jongeren aan het werk helpt, is mede dankzij een impact investering van SIFR waar ze nu zijn, vertelt ondernemer Dwight Krolis.

Kortom, dit is waar we het voor doen. Met vermogen positieve verandering teweeg brengen en succesvol investeren met financieel en maatschappelijk rendement. Jasper Snoek, directeur Fair Capital, benoemde het al helemaal aan het begin van de avond en de verhalen van deze ondernemers bevestigd dat nog maar eens: ‘Er wordt altijd gezegd dat je iets moet laten of moet inleveren om aan impact investeren te kunnen doen, maar daar ben ik het niet mee eens. Dat station zijn we allang gepasseerd.’ De tijd is nu!

Gasten tijdens de borrel van het Impact Investor Diner 2021

Gasten tijdens het Impact Investor Diner

Lees verder

“Juist nu is hét moment om door te zetten en te investeren in een betere wereld.” Recap Impact Investor Diner 2020

BlueCity & Rabobank lanceren podcast Goed Geld Verdienen over duurzaam ondernemen

Circulair ondernemerschap in Zuid-Holland neemt sprong voorwaarts door nieuwe regionale CIRCO Hub in BlueCity

 

Tekst door Manon Dijkhuizen, fotografie door Jacqueline Fuijkschot