Ondernemen

Circulair ondernemerschap in Zuid-Holland neemt sprong voorwaarts door nieuwe regionale CIRCO Hub in BlueCity

BlueCity-Circulaire-Economie-2021mei-16 (1)

Sinds kort is BlueCity officieel de regionale CIRCO Hub van de provincie Zuid-Holland. Op 26 mei 2021 werd de vernieuwde samenwerking tussen CIRCO en BlueCity vastgelegd met een officieel teken moment. BlueCity is daarmee de eerste regionale CIRCO Hub in Nederland en gaat fungeren als spil in de regio voor bedrijven in het MKB die op zoek zijn naar nieuwe, circulaire businesskansen.

Het aanstellen van BlueCity als de regionale hub in provincie Zuid-Holland was een logische stap na de eerdere positief verlopen samenwerking tussen CIRCO (een programma van CLICKNL) en BlueCity. Al sinds 2018 trekken we samen op bij het organiseren van CIRCO Tracks waarin MKB bedrijven in 3 dagen tijd kennis maken met de circulaire economie en concrete stappen zetten met de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen. Zo vonden in 2020 een CIRCO Track – Horeca, Catering & Toeleveranciers, CIRCO Track – Maritieme Maakindustrie & HavenCIRCO Track – Evenementenlocaties & ToeleveranciersCIRCO Track – Installatietechniek en CIRCO Track – Toekomstbestendige Bouwplaats plaats.

Deze eerste CIRCO Hub is een mooie mijlpaal,‘ aldus Bart Ahsmann, directeur CLICKNL, ‘en een belangrijke stap om de transitie naar een circulaire economie weer meer te versnellen. Want daarvoor moet je in de regio samenwerken, dichter bij de bedrijven zijn en de kennis van regionale partners benutten. We werken al langere tijd samen met BlueCity om bedrijven in beweging te brengen met de Circular Business Design Tracks. En daar gaan we graag mee door, want in en rond Rotterdam liggen nog veel mooie circulaire kansen, onder meer op het gebied van (maritieme) maakindustrie.’

regionale CIRCO Hub provincie Zuid-Holland

Innovatie in de hele keten

Doordat BlueCity al met verschillende partners samenwerkt (denk o.a. aan provincie Zuid-Holland, de Rabobank, Gemeente Rotterdam en MKB Nederland), kan het haar netwerk in de regio inzetten om innovatie in de hele keten aan te jagen. Daarnaast is dit netwerk ook cruciaal voor het herkennen en signaleren van onderwerpen die op dat moment in iedere sector spelen – en vooral ook waar daar de kansen liggen. Daarbij komt een grote verscheidenheid aan sectoren aan bod, van de eerder genoemde maritieme maakindustrie tot aan de bouw en installatietechniek.

Een van de eerste CIRCO Tracks die vanuit de nieuwe regio Hub georganiseerd wordt, zal gaan over circulaire bedrijventerreinen. Bedrijventerreinen beslaan op dit moment zo’n 2,5% van de totale ruimte in de provincie Zuid-Holland en huisvesten 26.000 bedrijven. ‘Door deze bedrijven beter te laten samenwerken en van elkaars netwerk gebruik te laten maken, kunnen zij gezamenlijk op zoek gaan naar manieren om grondstoffen beter te benutten of hoogwaardige gebruiksmogelijkheden te ontwikkelen voor en met elkaars reststromen.’ aldus Hannah Bruinink, relatiemanager BlueCity.

Andere onderwerpen die op dit moment spelen zijn: transformatie van panden, smart industry (CESI), circulair textiel (met in het bijzonder vilt) en boot & jachtbouw.

CIRCO Hubs door heel Nederland

Nu de eerste regionale CIRCO Hub een feit is, wordt er ook gewerkt aan het realiseren van regio hubs in de rest van het land. CIRCO zelf blijft betrokken als kennisinstituut en focust zich onder meer op het doorontwikkelen van de methodologie. Daarnaast zal CIRCO zich bezig gaan houden met het realiseren, door ontwikkelen en ondersteunen van Hubs in het buitenland.

Meedoen

Wil je aanhaken op een van bovenstaande thema’s of ben je benieuwd naar de andere Tracks die vanuit de nieuwe CIRCO Hub worden georganiseerd? Hier vind je meer informatie.

Partner worden

Wil je aanhaken op een van bovenstaande thema’s of heb je zelf een interessant onderwerp in gedachten voor een CIRCO Track? Het is mogelijk om als partner aan te haken voor de activatie van een CIRCO Track. Aansluiten als partner betekent dat we aan de slag gaan met een thema dat voor jouw bedrijf, gemeente of keten interessant en waardevol is. Vraag Hannah Bruinink naar de mogelijkheden via h.bruinink@bluecity.nl