Events

Road2Blue: samen op weg naar een nieuwe, circulaire economie

road2blue4

De tijd van plannen is voorbij – het is nu tijd om te dóen. Het is tijd om de stap van een lineaire economie naar een circulaire economie te zetten. Kleine bedrijven doen dat al, maar missen de omvang om impact te maken. Daarom ontvingen BlueCity en ENGIE Services Nederland op dinsdag 4 oktober 2016 een groep circulaire voorvechters uit alle hoeken van de samenleving; de Road2Blue Community.

De Road2Blue Community is een prestatiegerichte Community die kleinschalige initiatieven helpt opschalen, zo de nieuwe economie helpt realiseren en de aarde weer in balans helpt brengen.

Road2Blue: waarom?

earth-overshoot-day-rgb-01

De lineaire economie heeft haar beste tijd gehad. Aan het begin van de keten raken onze grondstoffen op en aan het eind van de keten kampen we met afvalproblemen. Produceren, consumeren en afval weggooien – het is een onhoudbaar systeem. Het moment waarop we onze jaarlijkse voorraad natuurlijk grondstoffen hebben opgebruikt, schuift steeds verder naar voren. In 1970 was dat op 23 december, in 2016 was het op 8 augustus en als we zo doorgaan zijn we in 2030 eind juni al door de jaarvoorraad heen. Dat kan zo niet langer.

Om op een prettige manier met 10 miljard mensen samen te leven, moeten we op zoek naar andere oplossingen.
Die oplossingen liggen in het sluiten van de kringlopen. Start-ups en kleinschalige initiatieven laten zien dat dat kan; dat afval een onnodige uitvinding is en dat we op een duurzame, circulaire manier kunnen voorzien in al onze behoeften.

Road2Blue: wie?

road2blue2

De Road2Blue Community bestaat uit visionaire strategen uit het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstituten. Tijdens de eerste bijeenkomst van de Road2BlueCommunity waren onder andere aanwezig:

Zij werden bijgestaan door een zestal experts, te weten:

Met Road2Blue krijgen haalbare en schaalbare initiatieven de kans uit te groeien tot de omvang waarmee positieve verandering kan worden gerealiseerd.

Road2Blue: waarom?

De Road2Blue Ambitie, ondertekend door de aanwezigen

De Road2Blue Ambitie, ondertekend door de aanwezigen

In de Road2Blue Community worden krachten gebundeld, initiatieven opgeschaald en werken we samen toe naar een duurzame wereld voor toekomstige generaties die CO2-vrij, energie-neutraal, circulair en steeds digitaler zal zijn.

Onmogelijk? Integendeel. Crisis is een van de grootste drijvers van verandering – de huidige grondstoffencrisis is zo bezien dé kans voor positieve kanteling.

Road2Blue: programma 4 oktober 2016

road2blue3

In rondetafelgesprekken legden deelnemers hun grootste uitdagingen én hun grootste dromen op tafel. Aansluitend hield Derk Loorbach, bijzonder hoogleraar Socio-economische transities aan de Erasmus Universiteit en directeur van Drift (Dutch Research Institute for Transition), een ijzersterk pleidooi waarin duidelijk werd waarom we die stap van lineaire naar circulaire economie nú moeten zetten.

Samen met onderzoekers, ondernemers, onderwijs, overheid en omwonenden bogen we ons vervolgens over de vraag hóe we die stap kunnen zetten, formuleerden we concrete acties en zetten onze handtekening onder onze gezamenlijke ambitie. Zo zetten we samen een stap in de verduurzaming van Rotterdam – en verder.

Van droom naar praktijk

BlueCity is gevestigd in het voormalige zwemparadijs Tropicana, aan de Maas in Rotterdam, en biedt werkplekken voor innovatieve circulaire ondernemers. Van starter en zzp-er tot scale-ups met een productielijn.

Die nieuwe conomie een utopie? Nee; de nieuwe economie is al gaande. De in BlueCity gevestigde ondernemers sluiten hun reststromen op verschillende manieren op elkaar aan. Zo vormt de koffieprut van de Rotterdamse horeca een voedingsbodem voor de oesterzwammen van RotterZwam. Het CO2 dat daarbij vrijkomt, wordt door Spireaux ingezet bij de productie van spirulina. Het mycelium wordt gebruikt om verpakkingsmaterialen te ontwikkelen in het BlueCity Lab en de zwammen – die staan natuurlijk op het menu van diezelfde Rotterdamse horeca. Een perfecte cirkel.

Nog wat voorbeelden? De bijenwas van Stadsimker Abderrahim Bouna wordt gebruikt door meubelmaker OKKEHOUT. Plastic afval uit de wijk wordt door Community Plastics gerecycled tot nieuwe producten voor ín de wijk: eivormige nestkastjes bijvoorbeeld. Fruitafval van de markt wordt door Fruitleather omgetoverd tot een leerachtig materiaal voor bijvoorbeeld tassen. De wormen in de kelder zorgen voor de verwerking van karton en GFT-afval en het aquaponics-systeem voorziet BlueCity van frisse lucht. KEES verwerkt fiets- en autobanden tot accessoires en werkt bovendien samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die vervolgens weer kunnen uitstromen naar betaalde banen binnen of buiten BlueCity. En dit is nog maar het begin…

MEER LEZEN OVER BLUECITY?

BlueCity is gevestigd in het voormalige zwemparadijs Tropicana, aan de Maas in Rotterdam, en biedt werkplekken voor innovatieve circulaire ondernemers. Van starter en zzp-er tot scale-ups met een productielijn.

Op onze website vind je onze visie en lees je hoe ver wij inmiddels zijn met de transformatie van vervallen zwembad naar circulaire voorbeeldstad.
>> lees meer over de visie van BlueCity

Meebouwen aan onze circulaire voorbeeldstad?

Ben je een ondernemer met een geweldig blauw, circulair of new economy-plan? Vestig je dan in BlueCity. Niet alleen vanwege de geweldige locatie, maar ook vanwege de andere pré’s die BlueCity biedt.

Naast werkplekken biedt BlueCity namelijk ook: een warm bad en netwerk met tientallen cracks en doeners in groen ondernemen en nieuwe businessmodellen. We bewegen ons bovendien in een netwerk van onderzoekers, investeerders, bedrijfsleven en overheid – altijd handig natuurlijk.

>> bekijk wat je van een werkplek in BlueCity kunt verwachten