Ondernemen

Rotterdams MKB verdient straks geld met haar afval [PERSBERICHT]

Als ondernemer betaal je voor je afval, maar in de toekomst kun je er juist geld mee verdienen. Op de MKB dag – Jouw afval is geld waard, 5 februari in BlueCity, krijgen Rotterdamse ondernemers praktische hulp bij het verwaarden van hun afval. Bijvoorbeeld door plastic weggooi verpakkingen in te zetten als hervul verpakking, zodat je klanten terugkomen. Tegelijkertijd voorkom je dat diezelfde plastics in de natuur terecht komen. Iedereen wint.

Nog een voorbeeld: de 7.500 ton voedsel die de Rotterdamse horeca- en cateringbedrijven per jaar weggooien. Topkoks van nu zoals Pierre Wind, of restaurant Aloha, laten zien dat je dit ‘afval’, met een beetje creativiteit, omzet naar een bijzonder gerecht. Of dat je ‘etensresten’ kan omzetten in nieuwe producten; van schoonmaakmiddel tot vegetarische bitterballen.

Circulaire economie biedt ondernemers direct kansen

Deze manier van slimmer omgaan met onze verpakkingen, materialen en producten wordt de circulaire economie genoemd. Het idee: we gaan met zijn allen minder afval weggooien, meer hergebruiken en slimmer om met wat we produceren. Dat biedt kansen voor jou als ondernemer, maar: hoe begin je? En hoe ontdek je hoe jouw bedrijf hier slimmer in wordt?

Ga concreet aan de slag op de MKB-dag

Op de MKB dag – Jouw Afval is Goud Waard kan elke Rotterdamse ondernemer terecht. Of je nu een broodjeszaak hebt, een kapperszaak, een platenwinkel of werkzaam bent in de bouw – je kunt morgen beginnen. Een greep uit het programma:

  • • tijdens het circulaire ontbijt vertellen topkok Pierre Wind en de Wethouder Duurzaamheid Arno Bonte hoe je bespaart met slim kijken naar je afval.
  • • tijdens een aansluitende rondleiding door de afvalloze keuken van restaurant Aloha in BlueCity leer je wat werkt – en wat niet.
  • • tijdens de workshops analyseren experts van CIRCO in 45 minuten jouw afvalstromen, en bedenken hoe je daar geld mee kan verdienen.
  • • tijdens de middaglezing van de Hogeschool Rotterdam leggen hoogleraren Jan Jonker (Duurzaam Ondernemen, Radboud Universiteit) en Kees Klomp (Betekenis Economie, Erasmus Universiteit) uit hoe de economie verandert en welke kansen dit biedt voor jou als ondernemer
  • • laat je inspireren door ondernemers die al zijn begonnen, of ontdek direct alternatieven om afval te voorkomen op onze expo die de gehele dag geopend is en waar je zo even kan binnenlopen voor een koffie en inspiratie.

De MKB dag – Jouw Afval is Goud Waard is een initiatief van BlueCity, de Gemeente Rotterdam, MKB Rotterdam Rijnmond, de Hogeschool Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland. Hun gezamenlijk doel: in drie jaar tijd 5.000 Rotterdamse bedrijven inspireren en samen kansen te ontdekken op weg naar een circulaire economie. De dag wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Circulaire Economie, een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Water.

Praktische informatie

Datum: 5 februari 2020, 07:30 – 19:00
Locatie: BlueCity010, Maasboulevard 100, Rotterdam
Entree: grotendeels gratis. Aanmelding wenselijk, i.v.m. de maximumcapaciteit van de workshops
Meer informatie over het programma en aanmelden: bit.ly/mkbdag

NOOT VOOR DE REDACTIE

Voor meer informatie over De MKB dag – Jouw Afval is Goud Waard kunt u terecht op de website of contact opnemen met Quirine Winkler via q.winkler@bluecity.nl.