Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Vijf routes richting een toekomstbestendig voedselsysteem

WhatsApp Image 2019-06-26 at 16.46.06-2

Wat heerlijk was het vorige week bij Maaltijd aan de Maas. Het weer, het eten en het gesprek over een topic dat zo urgent is: voedselverspilling. Voor wie alles nog even op een rij wilt hebben, zetten we hier vijf handige tips en tops voor privé, op school, of op je werk op een rijtje. En check Jong Leren Eten Zuid-Holland voor de verzameling

Van Waste naar Taste

De eerste editie van Maaltijd aan de Maas was een daverend succes: voedsel werd gered, verbindingen gelegd, inspiratie opgedaan.’ s Middags verwerkten de scholieren van Haven HAVO en Lentiz LIFE college in actieve kookworkshops allerlei voedselwaste tot overheerlijke producten. En in de avond kookten Zero Food Waste Rotterdam een schitterend driegangenmenu, gemaakt van verspilling. Ze openen binnenkort bij De Weelde (voormalig UitJeEigenStad) een distributiecentrum & circulaire keuken om verspilling structureel om te zetten in voedsel. Volg ze op Facebook om op de hoogte te blijven.

Vijf routes richting een toekomstbestendig voedselsysteem

De Maaltijd aan de Maas is – geheel in lijn met onze filosofie – positief ingestoken: we kunnen zelf iets doen tegen voedselverspilling. Ons team van foodies en ondernemers ontdekte vijf routes in de voorbereiding van de maaltijd die tot een toekomstbestendig voedselsysteem kunnen leiden. Hieronder delen we graag tips van, en links naar, de circulaire doeners die al met deze uitdaging aan de slag zijn. Get inspired :)!

1. Van Kop tot Staart

Bloemkool of broccoli, daarvan gebruiken we vaak maar een een deel van de groente. En dat terwijl de bladeren van de bloemkool een heerlijke basis voor kimchi zijn. En de stam van de broccoli net zo voedzaam en lekker is als de roosjes. Het kop tot staart principe geldt natuurlijk ook voor dieren en vissen: eigenlijk voor alles! Check Instocks kookboek hierover. En over InStock gesproken: zij hebben een supergoed, gratis lespakket voor groep 5 t/m 8.

2. Hyperlokale voedselproductie

Om ons heen groeit zoveel lekkers dat we kunnen gebruiken, zoals vogelmuur en vlierbloesem. Wildplukwandelingen zijn een superleuke manier om uit je klas aan de slag te gaan met voedsel dat gewoon in de berm groeit. BosBaas, Gydo van der Wal of IVN Natuureducatie zijn bekende aanbieders in onze regio. Gaat dat voor jou iets te ver? Check dan Rechtstreex, een bestel-app vol lokale producten uit regio Rotterdam. Wat dacht je van quinoa uit de Hoekse Waard? Dat is ook nog eens veel voordeliger dan de quinoa van de AH.

3. Efficiënte eiwitproductie

Veel mensen halen hun eiwitten nog uit dierlijke producten, terwijl een gevarieerd plantaardig dieet daar ook in kan voorzien. Denk bijvoorbeeld aan tempeh (verkrijgbaar van Rotterdammer Manenwolfs o.a. via Rechtstreex, of probeer zijn tempeh bij Op het Dak), oesterzwammen, of Krekelburgers en hapjes van de Krekerij. Heerlijke producten als circulaire bron van eiwitten. De hummus op onze Maaltijd aan de Maas kleurde groen van de spirulina, geleverd door Spireaux, de algenkweker gevestigd in BlueCity.

4. Over de datum

Wat doe je met producten die er niet meer zo lekker uitzien? Circulaire chef Arabella van Aartrijk (Food & Footnotes) maakte een 1000-dingen sausje, waar je altijd je restjes in kwijt kan. Check hier een dergelijk recept dat altijd lukt. Koken met restjes is ook de insteek van de online community Kliekjescollectief – daar vind je handige recepten. Last resort: maak er soep van en vries dat desnoods in voor later. Check SoepHoofd voor een handig weggooigroentesoeprecept hiervoor, of gebruik je eigen bouillonblokjes.

5. Samen aanpakken

Voedselverspilling is vaak een systeemprobleem, en daarom kunnen we dat alleen samen aanpakken. Check bijvoorbeeld de app Too Good To Go als je een keer eten wilt afhalen. Hierop bieden restaurants en winkels (ook supermarkten) hun voedseloverschotten aan voor een kleine prijs. Mooie prijs, goed gevoel, happy belly! Verbind met de mensen die het doen – nodig ze bijvoorbeeld een keer uit op werk of in de klas. Laten we samen onderdeel van de oplossing zijn, voor een gezonde, circulaire en energieke stad.

Partners van de Maaltijd aan de Maas

Deze eerste editie van Maaltijd aan de Maas is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met Jong Leren Eten Zuid-Holland, en een reeks lokale partners.

Wil je volgende keer ook aanschuiven bij onze Maaltijd aan de Maas? Hou de agenda in de gaten en reserveer op tijd je plek voor dit vrolijke no waste diner!