Rond BlueCity

Schilderen met gerecyclede muurverf

schilderwerk-gerecylclede-muurverf-blue-city-rotterdam-07

BlueCity is een voorbeeldstad voor de circulaire economie – maar wel eentje die gebouwd is op het verleden. Een flink bladderend verleden, in sommige gevallen… Om BlueCity in zijn oude glorie te herstellen, moet er daarom flink wat schilderwerk worden gedaan. Gewoon naar de bouwmarkt rijden voor megapotten verf is er niet bij: ook het schilderwerk moet circulair aangepakt worden.

In dit artikel lees je meer over hoe het schilderwerk bij BlueCity wordt aangepakt – en hoe je zoiets nu aanpakt op een manier die past bij de BlueCity-visie.

Binnen het ecosysteem van BlueCity bestaat zoiets achterhaalds als afval in principe niet. De output van de één is namelijk de input van de andere ondernemer. Met andere woorden: in BlueCity is afval een waardevolle bouwsteen.

Dat komt ook in het geval van het schilderwerk goed uit: ons 12.000 vierkantemetertellende pand wordt namelijk zo duurzaam mogelijk geschilderd – en daar hoort gerecyclede verf bij. Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde, zo blijkt.

Blue your thing: het verbinden van netwerken

schilderwerk-gerecylclede-muurverf-blue-city-rotterdam-05

De eindbaas die BlueCity (in ieder geval wat verf betreft :-)) in ere herstelt, is Hans Overdevest van The Home Mate. Hij werkt daarbij nauw samen met een aantal partijen: Michael Kragt, Sein Schilderwerk, Mark Danens van Rigo Verffabriek en Bouwman GGZ.

Die samenwerking is niet alleen essentieel voor het eindresultaat, maar is ook precies waar BlueCity voor staat: het verbinden van netwerken. Netwerken vormen systemen die weerbaar zijn voor systeemschokken – precies zoals de natuur werkt.

EVA: Einde van Afval

Overdevest en zijn team hebben uiteindelijk gekozen voor drie soorten duurzame verf:

  1. voor de binnenwanden, plafonds en kolommen: EVA re-used muurverf
    EVA staat voor: Einde van Afval. Deze verf wordt voor 97% samengesteld uit restanten muurverf van Nederlandse huishoudens, die zo worden gered van de verbrandingsovens. Daarmee ontstaat er én geen giftige rook, én worden kostbare grondstoffen alsnog gebruikt.
  2. Voor de binnenkozijnen: Linolux Aflak, watergedragen lijnolieverf
  3. Voor de buitenschil: Evert Koning Deko supercoat Exterieur Muurverf, goeddekkend, schrobvast en mat.

Het resultaat mag er zijn: waar het schilderteam is geweest, ziet BlueCity er weer keurig uit.

Uit het slop, strak in de verf

BlueCity is een voorbeeldstad voor de circulaire economie - maar wel eentje die gebouwd is op het verleden. Een flink bladderend verleden, in sommige gevallen… Om BlueCity in zijn oude glorie te herstellen, moet er daarom flink wat schilderwerk worden gedaan. Gewoon naar de bouwmarkt rijden voor megapotten verf is er niet bij: ook het schilderwerk moet circulair aangepakt worden. In dit artikel lees je meer over hoe het schilderwerk bij BlueCity wordt aangepakt - en hoe je zoiets nu aanpakt op een manier die past bij de BlueCity-visie

Het uit het slop halen van BlueCity valt, heel symbolisch, samen met het uit het slop halen van mensen. Het schilderwerk is namelijk uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

“Ik kreeg een team van zeven mensen tot mijn beschikking, die allemaal een verslavingsverleden hebben. Ze gingen als een raket!” zegt Hans Overdevest, “Met de nodige begeleiding is het heel goed gegaan. Ik vind het prettig om mensen uit het slop te halen en hen met arbeidservaring meer toekomstperspectief te geven.”

Slow schilderen

Het schilderen van BlueCity het langstlopende project ooit. Dat komt omdat BlueCity in fases wordt opgebouwd. Zodra er weer een ruimte is afgebouwd, gaat Michael Kragt van Sein Schilderwerk aan het werk. “Het is een mooie klus,” zegt hij “vanwege het bijzondere complex en vooral ook vanwege de bijzondere ondernemers die er actief zijn.”

Rondkijken in BlueCity

BlueCity is gevestigd in het voormalige zwemparadijs Tropicana, aan de Maas in Rotterdam, en biedt werkplekken voor innovatieve circulaire ondernemers. Van starter en zzp-er tot scale-ups met een productielijn. We hebben ruimte voor ondernemende wereldverbeteraars: van kantoor unit tot een wet lab en van vergaderruimte tot experimentele keuken. Slippers niet verplicht :-)

Met eigen ogen zien hoe het schilderwerk gedaan is? Of gewoon, uitgebreid rondneuzen in BlueCity… en meteen van A tot Z bijgepraat worden over ons plannen, ideeën en wat we daar al van gerealiseerd hebben? Boek dan een rondleiding!
We gaan per keer met max. 40 mensen op stap, en een rondleiding kost vanaf 350 euro (excl. BTW) – iets minder dan een tientje per persoon dus.

Wil je met meer dan 40 mensen komen, of bijvoorbeeld een specifieke ondernemer zijn business case zien presenteren? Neem contact met ons op, dan regelen we dat gewoon.

 

Bronvermelding
voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van het artikel ‘Blauwe Economie heeft toekomst’ in Eisma’s Schildersblad.