Selectie deelnemers Kruislaaghout Hackathon bekend: deze professionals doen mee

Selectie deelnemers Hackathons

BlueCity maakt zich deze winter hard voor hout, met twee Hout Hackathons: een over Kruislaaghout en een over Wilgen. In oktober deelden we een open call voor deelnemers. En dat hebben we geweten: de wens om de houteconomie om te timmeren blijkt erg te leven. Uit alle aanmeldingen hebben we 15 professionals geselecteerd voor de Kruislaaghout Hackathon, om van stukjes brandhout weer producten te maken. Ze gekozen vanwege hun kennis, motivatie en mogelijkheid om een structurele rol te pakken om hergebruik het nieuwe normaal te maken en het huidige systeem dat verbranding van resthout stimuleert om te timmeren. In dit artikel stellen we deze pioniers met een hart voor hout graag aan jullie voor! Benieuwd naar de deelnemers van de Wilgen Hackathon? Die vind je hier.

Huub en Jannie Coenen – Crumble Development

Deze koplopers in de circulaire houtskeletbouw werken met beschikbare materialen. Hergebruik zit hen in de vezels en ze werken graag samen met de hele keten om dit voor elkaar te krijgen. Niet altijd beweegt iedereen mee, want de financiële prikkel ligt nog te vaak op nemen van “short-cuts” in plaats van werken vanuit het materiaal. Huub en Jannie Coenen willen samenwerken met de rest van de deelnemers aan een structurele oplossing die werkt voor hen én voor vele andere pioniers.

Marije Remigius en Paul Jie – Fiction Factory

Interieurbouw werkt veel met plaatmateriaal en de doeners van Fiction Factory hebben lang niet altijd toegang tot goede tweedehands stukken, waardoor ze soms op eerstehands moeten terugvallen. Terwijl ze weten dat er véél beschikbaar is én het liefst circulair materiaal gebruiken. Om dit probleem samen aan te pakken, doen ze mee aan deze Hout Hackathon.

Rosa Meijer – Renewi

Hout is een van de grootste reststromen van Renewi, en ondanks mooie samenwerkingen met een aantal verwerkers belandt toch het grootste deel van de houtberg in de verbrandingsoven: te vies, te veel vermengd met spijkers of beton, al kapot geslagen door de slopers die het aanleveren… Dat moet anders  en daarom is Renewi aangesloten om bij te dragen aan de oplossingen.

Walter de Groot – CircuWall

Pionieren is dagelijkse kost voor circulair ondernemer Circuwall. Na diverse bedrijven te hebben gehad, besteedt Walter de Groot nu al zijn tijd aan het voor elkaar krijgen van circulaire verdienmodellen. En hout, ja, daar ligt zijn hart. Hij werkt al een tijd aan verwaarding van de Velux kozijnen die vrijkomen als herplaatsbaar frame met ICELL isolatie en een biobased plaat erop, en is zeer gemotiveerd om samen met de anderen van hergebruik het nieuwe normaal te maken. O ja en hij weet ook alles over lijm, ook erg nuttig voor onze hackathon.

Peter Fraanje – Built by Nature

Als zoon van een aannemer is Peter Fraanje een expert in het bouwen met hout. Zijn praktische kennis en netwerk zijn van grote waarde voor ons vraagstuk. Hij werkt voor Built By Nature, een stichting die duurzame en circulaire houtbouw bevordert. Bouwen met en voor de natuur. Hergebruik kan allang en wordt al eeuwen gedaan. Peter is gepromoveerd op het cascadegebruik van biobased materialen.

Lisanne Beenen – Paper Innovator

Deze industrieel ontwerper upcyclet oude meubels of bouwt iets moois van het hout dat ze vindt in de bakken op straat. Ze werkt bij Paper Innovator aan innovatieve projecten rondom verwaarding van circulaire vezels en wil haar systemische kijk op reststromen én praktische skills graag inzetten om van hergebruik het nieuwe normaal te maken.

Thomas van Haastrecht – HoudHout

De tijd is nu, dacht Thomas na zijn academische opleidingen over klimaatvraagstukken. Hij richtte HoudHout op samen met Abbe Hekkert en zet prachtige stukken resthout in als plantenbak, meubilair en dakterrassen. Het handwerk dat daarbij hoort ziet hij als iets heel moois maar voorkomt ook dat hij méér hout kan redden. In deze hackathon zoekt hij met de anderen naar de sweet spot tussen ambachtschap en automatisering.

Ron van Oorschot – TNO

TNO werkt al jaren aan projecten rondom verwaarding van afvalhout. Ze hopen via deelname aan onze Kruislaaghout Hackathon enerzijds hun kennis in te brengen en anderzijds ook te kunnen versnellen zodat meer resthout in de economie blijft.

Bas Boerboom en Willem van Merrienboer – Boerboom

Boerboom is bezig met de oprichting van een fabriek voor kruislaaghout in Nederland. Hoe mooi zou het zijn om daar het Nederlands hout – namelijk die enorme stapel resthout die nu verbrand wordt! – voor te gebruiken. Hoeveel tweedehands hout kunnen we kwijt in kruislaaghout, dat is de vraag die Boerboom hoopt te beantwoorden tijdens deze Hout Hackathon.

Nescio Midavaine

Als programmamanager van het Kennis- & Innovatienetwerk Circulair bouwen zoekt Nescio innovaties die interessant zijn om toe te passen of verder te onderzoeken voor het Zeeuwse netwerk, van slopers tot bouwers: projecten genoeg om aan te pakken en in te brengen.

Sanne Pelt

Samen moeten we het doen, zegt ontwerper en meubelmaker in opleiding Sanne Pelt. Volop in onderzoek over welke vorm dat krijgt, vindt ze het in ieder geval tof om gewoon meters maken. Sanne Pelt draagt graag direct bij aan oplossingen, terwijl ze landt in deze voor haar nieuwe branche door zich met de andere deelnemers in te zetten om hergebruik systemisch goed te regelen. En daar hebben we haar ontwerp-skills hard bij nodig.

Collin Timmer – Van Den Berg Hardhout

Van den Berg Hardhout importeert hardhout, terwijl er nog veel hardhout hier in Nederland de verbranding ingaat. Dat dat anders kan heeft Collins bedrijf al ervaren, door het hout weer terug te kopen en schoon te maken. Hij is aangesloten bij deze Hackathon om deze keten nog verder uit te bouwen en te zorgen dat er geen damwand of meerpaal meer in de verbranding belandt.

 

Wil je weten hoe het verder gaat? De groep gaat volgende week op excursie naar Herso, Heko Spanten en naar Renewi en formuleert daarna hun oplossingsrichtingen. Deze oplossingen worden gepresenteerd tijdens de week van de Circulaire Economie in BlueCity, begin februari. Volg BlueCity op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom de twee Hout Hackathons!

 

Samenwerkingspartners

BlueCity kan deze Hout Hackathons organiseren dankzij de support van Gemeente RotterdamStimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, Waterschap Hollandse Delta en Provincie Zuid-Holland. Bij de Wilgen Hackathon hebben we aanvullende support van diverse waterschappen. Circulaire economie is voor deze overheden topprioriteit. Zij kijken mee in het Hackathon-traject en proberen de voorgestelde hack te implementeren waar relevant voor hen.