Events, Rond BlueCity

Studio Circulair: samen van anderhalvemetermaatschappij naar 100% circulaire stad

studio-circulair-banner-breed

Gemeente Rotterdam en BlueCity onderzoeken circulaire ambitie in live talkshow voor elke Rotterdammer

In 2030 is circulair de maatstaf en in 2050 is Rotterdam volledig circulair; afval bestaat dan niet meer. Hoe het staat met die ambitie onderzoekt Emma Lesuis in Studio Circulair. In deze gloednieuwe talkshow, live uitgezonden vanuit BlueCity, wordt de inventiviteit van ondernemende Rotterdammers uitgelicht en kansen zichtbaar gemaakt. 

Studio Circulair geeft bovendien praktische handvatten aan Rotterdammers die benieuwd zijn wat zij kunnen doen. Zo ontdekken we samen hoe we een nieuwe, duurzame maatschappij opbouwen die goed is voor onze lokale economie, samenleving én klimaat.

Crisis als versneller

Van thuiswerken met drie kinderen tot nieuwe verdienmodellen voor je bedrijf zoeken omdat er in de anderhalvemetermaatschappij maar 30 mensen in je tent passen – het Corona-virus heeft een enorme impact op het leven van alle Rotterdammers en brengt een hoop nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat is niet makkelijk, maar: deze crisis fungeert óók als versneller. Want naast het sluiten van deuren, ontstaan er ook mooie initiatieven en samenwerkingen in de stad. Wat kunnen we hiervan leren – en belangrijker: wat kunnen we ervan meenemen de toekomst in? Studio Circulair maakt die kansen tastbaar. 

Want kansen zijn er volop: er wordt minder verspild, meer gerepareerd en opvallend anders geconsumeerd. Mensen kopen lokaal, waardoor de ketens korter worden; een bedrijf als Rechtstreex zag haar omzet verviervoudigen, waardoor inwoners en voedselmakers uit Rotterdam en ommeland meer dan ooit samen werken aan een lokaal voedselsysteem.

Studio Circulair: live talkshow vanuit voormalig Tropicana

Studio Circulair, een initiatief van de gemeente Rotterdam, Rotterdam Circulair en BlueCity, wordt elke donderdagavond, van 20:30 tot 21:00 uur, live uitgezonden vanuit BlueCity, de plek in de stad waar duurzaamheid centraal staat. Presentator en documentairemaker Emma Lesuis neemt je vanuit het voormalig zwemparadijs elke week mee in een concreet thema: verspilling, minder consumeren, het verlengen van levensduur van spullen, het belang van een groene stad voor de steeds warmere zomers – en meer. 

Lesuis plaatst ontwikkelingen in de stad in het perspectief van de plannen van het programma Rotterdam Circulair en en toetst ze eraan: gaat de markt ver genoeg, doet de gemeente genoeg? Elke aflevering wordt afgesloten met een spoken word over wat er speelt in de stad op het gebied van circulair ondernemerschap.

De live uitzending vanuit BlueCity is logisch: dit is het clubhuis voor Rotterdam Circulair, een plek in de stad waar duurzaamheid in alles centraal staat, en waar ondernemende Rotterdammers altijd terecht kunnen voor een portie inspiratie om aan de slag te gaan met een andere economie.

Studio Circulair terugkijken

Heb je de uitzending gemist? Geen probleem, je kunt ze stuk voor stuk terugkijken.

AFLEVERING 3: ROTTERDAMS GROEN – HOT TOWN, CIRCULAIR IN THE CITY (11 JUNI)


In deze aflevering onderzoeken we waarom groen zo belangrijk is voor de stad. En dat bedoelen we in dit geval letterlijk: hoeveel planten staan er bijvoorbeeld in jouw tuin, tegen je gevel of op je balkon of dak? En is dat eigenlijk wel jouw verantwoordelijkheid?

Door klimaatverandering wordt het steeds warmer en droger in de stad. Dat merkt iedereen: van de exoten in diergaarde Blijdorp tot in de woonkamer of op kantoor. De oplossing? Groen, groen en nog eens groen. Wist je dat een grote boom bijvoorbeeld gelijk staat aan tien airco’s? Presentatrice Emma Lesuis ‘boomt’ erover met Tania Oudegeest van Diergaarde Blijdorp, de gebroeders Groen en Marja Versteeg van Stadskwekerij de Kas. Met verder: gouden tips voor het aanleggen van je eigen geveltuin en een nieuwe reportage van Chaimae Fadis met de enige echte stadsecoloog van Rotterdam.

AFLEVERING #2: HOE CIRCULAIR IS JOUW KLEDINGKAST? (4 JUNI)

In aflevering twee duiken we in de wereld van ‘fashion en fabrics’. Als Rotterdammers lopen we er graag modieus bij. Duurzaamheid staat daar nog niet altijd voorop. Vandaar de vraag: hoe circulair is jouw kledingkast eigenlijk?

Veel Rotterdammers grepen de lockdown aan om hun kledingkast eens stevig overhoop te spitten. De afgelopen weken werd er wel 12% meer kleding ingezameld. Maar wat gebeurt er met die spullen nadat je ze weggooit? Kan kleding eigenlijk niet veel duurzamer? En heb je eigenlijk wel zoveel nodig? Presentatrice Emma Lesuis bespreekt het met Rotterdams mode icoon Joline Jolink, de innovators van Eigendraads en Kristel Kristelijn van het oer-Hollandse en oer-duurzame Zeeman. Uiteraard ook weer een reportage van Chaimae. Dit keer bij De Wasserij, dé fashion hub van Rotterdam.

AFLEVERING #1: WAT IS HET RECEPT TEGEN VOEDSELVERSPILLING? (28 MEI)

Ieder jaar gooien we miljoenen kilo’s eten weg in Nederland. Wat? Dat moet toch anders kunnen?! Zeker, en dat kan het ook! In deze aflevering van Studio Circulair onderzoeken we wat het recept is tegen voedselverspilling. Dat doen we o.a. met zero-waste horeca innovator Jack Bean, de enige echte Rotterdamse patatkoning Rocco Ladage en een reportage bij de vrijwilligers van Groenten zonder grenzen.