Events, Rond BlueCity

Deze wil je zien: top 5 films Wildlife Film Festival Rotterdam

WFFR 30 oktober 2019

Van 27 oktober t/m 1 november vindt de 6de editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) plaats. Met dit jaar als overkoepelend thema: klimaatverandering. Een serieus thema, al betekent dat heus niet alleen maar kommer en kwel. Films zijn juíst een manier om ook de hoopvolle kant van de zaak te belichten. Wij spraken met oprichter en directeur, Raymond Lagerwaard, over de kracht van het witte doek en de 5 natuurfilms waar hij deze editie het meest naar uitkijkt. 

Ondanks dat het festival dit jaar haar meeste bezoekers virtueel moet ontvangen, kijkt Raymond nog steeds vol enthousiasme uit naar komende week: “Tijdens WFFR vertonen we natuurfilms die je niet zo snel ergens anders zal zien,” begint hij, “de films die wij in de spotlight zetten zijn meestal gemaakt door onafhankelijke filmmakers en behandelen thema’s die reguliere bioscopen en TV zenders vaak vermijden. Dat is de kracht van het festival.” 

Een uit de klauwen gelopen festival

Raymond met Floortje Dessing op WFFR 2019. Foto Marco De Swart

Thema’s zoals klimaatverandering dus – of wildlife crime, wat in 2018 centraal stond. Belangrijke onderwerpen die ook in tijden van pandemie aandacht verdienen. “Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende manieren om een boodschap over te brengen, maar naar mijn mening blijft film nog steeds een hele krachtige vorm om een verhaal te vertellen.” zegt Raymond.

Het is één van de redenen waarom hij ooit begon met het WFFR. “Ik was zelf altijd al een liefhebber van natuurfilms en merkte dat er eigenlijk maar weinig van dit soort films worden vertoond in de bioscoop,” zegt Raymond, “en toen dacht ik, wat gebeurt er eigenlijk met al die films die wij niet op tv of in de bios zien?” 

Nou, niet zo veel eigenlijk, ontdekte hij. En dus begon Raymond, zonder enige ervaring, met het in elkaar zetten van het WFFR. “In eerste instantie zou het een eenmalig event zijn, maar de eerste editie was zo’n groot succes dat het daar niet bij bleef.” zegt Raymond lachend.

Gouden flamingo’s

WFFR team in 2019. Foto Marco De Swart

Dat succes is natuurlijk te danken aan de prachtige films die elk jaar vertoond worden. Maar wat maakt nou een goede natuurfilm? “Het belangrijkste is dat de film je moet raken en een emotie bij je oproept.” vertelt Raymond, “De natuurfilms die wij uitkiezen om op het festival te vertonen zijn geselecteerd uit honderden inzendingen door een selectiecommissie. Dat is een hoop werk, want elke film wordt minstens door 3 man bekeken en beoordeeld.”

Uiteindelijk zijn er dit jaar 50 natuurfilms door de selectie heen gekomen. Daarvan worden er nog eens 10 bekroond met een gouden flamingo tijdens de Flamingo Award Ceremony. “Elk jaar reikt een jury in 10 categorieën een gouden flamingo uit,” vertelt Raymond, “en er valt ook een publieksprijs te winnen. Dus vergeet vooral niet te stemmen op jouw favoriete natuurfilm via de website!” 

Ook zin gekregen om op de bank of in de bios neer te ploffen met een bak popcorn? Raymond helpt je op weg bij het kiezen van een film:

Top 5 films WFFR 2020

On Thin Ice – Openingsfilm  – speeldata: 27, 30 okt, 1 nov

Noord-Rusland zit in de problemen. Enorme lagen permafrost ontdooien en uit dreigende gaten in de grond komt methaangas, een gas met broeikaseffect dat 80 keer sterker is dan koolstofdioxide. Het leven van rendierherders, dat al duizenden jaren nauwelijks is veranderd, staat onder druk. Hun levensonderhoud smelt letterlijk onder hun voeten weg. In het Russische noordpoolgebied is klimaatverandering geen vraag meer: het gebeurt nu en het gebeurt snel.

Waarom kijken? “Als het over klimaatverandering gaat, is er op dit moment geen betere film dan deze. Voor veel mensen is klimaatverandering nog een abstract begrip, maar deze film brengt op een prachtige manier concrete gevolgen van een steeds warmer wordende aarde in beeld.” aldus Raymond.

Sockeye Salmon – speeldata: 30, 31 okt, 1 nov

De blauwrugzalm, een wilde zalmsoort, wordt geboren in de wateren van Kamchatka in Rusland en brengt zijn hele leven door in de Stille Oceaan. Slechts één keer in zijn/haar leven keert de vis terug naar het zoete water om zicht voort te planten en te sterven. De zalmen vormen een belangrijke voedselbron voor miljarden mensen op aarde. Maar hoe lang nog?

The Hole – speeldata: 29 okt, 1 nov

‘The Hole: Apocalypse Avoided’ vertelt het opmerkelijke verhaal van het gat in de ozonlaag en hoe de wereld erin slaagde het te repareren. De film onthult hoe wetenschappers het gat in de stratosfeer ontdekten en Ronald Reagan en Margaret Thatcher overhaalden om actie te ondernemen.  Menselijke actie heeft deze door mensen veroorzaakte bedreiging voor de planeet weten af te wenden. Nu klimaatverandering een onmogelijke uitdaging lijkt te worden, biedt het vergeten verhaal van het gat in de ozonlaag een welkome boodschap van hoop.

Waarom kijken? “The Hole is een film die mij heeft vastgegrepen en niet meer los gelaten. Het verhaal over het gat in de ozonlaag is interessant, hoopvol en laat zien dat door internationale samenwerking, ontzettend veel mogelijk is. Ondanks dat de film wat ouder is (2017) dus zeker een aanrader!” zegt Raymond.

Ever Slow Green – speeldata: 29, 31 okt

Vijftig jaar geleden werd Auroville opgericht, een experimentele stad in Tamil Nadu, Zuid-India, waar mensen uit verschillende landen in harmonie met elkaar wilden samenleven. Ze begonnen aan een uniek bebossingsproject op het woestijnplateau dat voor hen beschikbaar was gesteld. Nu is het Auroville-bos een inspirerend voorbeeld van eco-herstel: het zorgt ervoor dat dit specifieke type tropische woud, dat met uitsterven wordt bedreigd, herstelt en floreert. Ever Slow Green vertelt het verhaal van het 50 jarige woud van Auroville, aan de hand van diverse personages die hun leven eraan hebben gewijd.

BONUS: How to save our Planet (korte film) – speeldata: 29, 30 okt

Hoe creëren we een toekomst waarin zowel de mens als de natuur kan gedijen? Dit is de grootste en belangrijkste vraag van onze tijd. In de komende decennia moeten we iets doen wat nooit eerder is gebeurd: een duurzaam bestaan op aarde realiseren. Maar hoe doen we dat? Om te beginnen moeten we inzien en begrijpen hoe we op dit punt zijn gekomen… In deze korte film legt Sir David Attenborough in slechts 8,5 minuut uit hoe wij onze toekomst kunnen veranderen en onze planeet kunnen redden.

Tickets

Ook dit jaar kun je de mooiste en nieuwste natuurfilms weer zien tijdens WFFR, zowel in Cinerama als online. Bekijk het volledige programma op de website en kies of je liever op groot scherm kijkt in de bioscoop of thuis op je eigen TV.

Een kaartje voor een bioscoop filmvertoning kost €9.

Een kaartje voor een online filmvertoning kost €4,50.