New Materials

Vanuit het BlueCity Lab: 3 scenario’s voor de mode van morgen

NatsaiChieza_FaberFutures_7

Op 8 december 2018 wervelt ons voormalig zwembad van de bedrijvigheid, want talloze fashionista’s komen langs voor een circulaire upgrade van hun kledingkast tijdens een kledingruil. Reden voor het BlueCity Lab team om eens op te schrijven wat volgens ons de mode van morgen wordt in vier scenario’s.

3 scenario’s voor de Mode van Morgen

Vanuit het BlueCity Lab delen we graag drie toekomstscenario’s met je van hoe wij de toekomstige mode zien ontwikkelen. En je bent direct uitgenodigd om tijdens Changez, de Kledingruilbeurs XL, je sustainable kerstoutfit te komen scoren. Ja, óók voor mannen!

1. Gegroeide materialen

Labgegroeid leer? Bacteriële inkten? De volgers van BlueCity Lab weten dat Emma al jarenlang opereert in het vakgebied biodesign en biofabricatie. Als we materialen groeien met behulp van micro organismen, zijn deze materialen per definitie biocompostable. Fast fashion is dan helemaal niet meer erg – hoewel het nu nog superveel tijd kost om deze materialen te ontwikkelen. Zie jij jezelf al in een paar sneakers rondlopen die gegroeid zijn door organismen?

Futures – Naysai Audrey Chieza

De Londense Natsai Audrey Chieza heeft een proces ontworpen waarbij ze microben inzet als kleurstofmachines. Samen met professor John Ward van  de University College London, “traint” Chieza bacteriën om pigment aan te maken. Dit pigment is eigenlijk een metabolisch bijproduct. Chieza kan het opwekken door de samenstelling van de bacteriënvoeding te manipuleren. Daarnaast kan ze de verkleuring ook aanwakkeren door veranderingen te introduceren in de incubatietemperatuur, de pH-waarde en de groeiperiode van de bacteriën.

[photos: natsai]

Chieza ontwikkelde deze verftechniek om te bewijzen dat je levende organismen wel degelijk kan gebruiken voor milieuvriendelijkere materialen en protocollen. Dit heeft ze ook laten zien door het op grotere rol te produceren.

Adidas sneaker van spinnenzijde

Adidas presenteerde eind 2017 hun ‘Biosteel’ sneaker in samenwerking met het Duitse bedrijf AMSilk. Het materiaal wordt gemaakt van gefermenteerde genetisch gemodificeerde bacteriën. Dat creëert een poeder, waarmee de zijden draad wordt gemaakt. De draad wordt vervolgens tot garen gedraaid en tada! je hebt biologisch afbreekbaar draad voor schoenen. Volgens Adidas kost de productie van Biosteel veel minder elektriciteit dan de productie van plastics.

2. Upcycling vintages & bestaande beauties

Er is al zóveel mooie kleding, en zeker de stoffen van vóór het polyester tijdperk gaan echt nog wel een tiental jaar mee. Alleen: hoe zorg je ervoor dat dat er nog een beetje leuk uitziet? Wij voorzien dat naaicafés en het (laten) vermaken van je kleding steeds populairder wordt. Op zoek naar tips of een goede vakman? Onze favoriet is KESER op de Zwart Janstraat. Kom daar met je vintage hobbezak en laat je binnen een week in een feestjurk op maat hijsen. Handig, want: géén confectie, dus het past nog veel beter ook.

Photo by Becca McHaffie on Unsplash.

3. Ontwikkeling van materialen uit reststromen

Leer van oud fruit, waar bijvoorbeeld Fruitleather mee bezig is, viscose gemaakt van vezels uit de tuinbouw en een leaseconstructie waarbij je jouw jeans weer terugstuurt om te worden verwerkt, à la Mud Jeans: in onze laatste trend herwaarderen we een bestaande reststroom op tot draagbare, mooie mode. Hier liggen talloze kansen voor product ontwerpers en fashion ondernemers die het anders willen doen.

Veel ruilplezier op Changez, 8 december as! En laat je ons weten wat jullie vinden van deze Future Fashion-scenario’s? Dat kan via de Instagram van BlueCity Lab :).