Ondernemen

VET&LAZY – Tegenwoordig niet meer lazy

BlueCity-Circulaire-Economie-December007

Een biertje op zijn tijd is lekker, maar ook bij het brouwen van bier gaan veel grondstoffen verloren. Water bijvoorbeeld, en bostel. Als je dat weet, smaakt dat biertje toch minder lekker. Micro-brouwerij VET & LAZY wil daar verandering in brengen.

VET&LAZY brouwt bijzondere bieren van onder andere lokale vlierbloesem en inpandige restproducten, zoals zelfgebrande koffiebonen van Aloha en overgeschoten oesterzwammen van rotterzwam. Ook zoeken ze continu naar manieren om hun eigen afval, waaronder CO2en bierbostel, opnieuw te gebruiken. Zo gaat bijvoorbeeld het graan naar de zorgboerderij, en worden zowel het koelwater als de vrijgekomen CO2 opgeslagen en hergebruikt voor andere processen binnen BlueCity

Totaal niet LAZY dus, deze manier van ondernemen. Wél VET en lekker eigenwijs – en zo hoort dat ook, voor een in BlueCity gevestigde Brouwerij.

Bijzonder in elk seizoen

VET&LAZY maakt geen doorsnee bier. Neem nou hun Dubbel Wit Zomerfit: een zomers biertje dat smaakt alsof de zomer op je tong danst – zo vinden de mannen zelf. Perfect voor op een heet terras. Voor koude winters brouwen ze Temul Dunkel Weizen. Hierin proef je koffie, romigheid, chocolade, vanille en knallende rook. Perfect om bij een haartvuurtje op te kauwen.

Van Je moeder tot Sweet Baby Jezus – en meer

Niet alleen de smaken zijn bijzonder, ook de namen zijn nogal… apart. Zo kun je bijvoorbeeld ‘Je Moeder’ op de tap verwachten. Maar ook ‘Snoeshaan’ en ‘Sweet Baby Jezus’ maken hun opwachting. 

Circulaire proeverij

De circulaire bieren van VET&LAZY wordt inmiddels bij verschillende cafés in Rotterdam, zoals Aloha Bar-Restaurant, Café Sijf, De Ridder, Locus Publicus en Pardoen. Ook slaan de brouwers voorzichtig hun vleugels uit buiten Rotterdam – hun biertjes staan inmiddels in Den Haag, Utrecht en Amsterdam op de kaart.

>> check deze kaart van VET&LAZY tappunten

Sluitende afvalstromen

Het aller-, aller-, allerbelangrijkste van deze bieren is natuurlijk het feit dat VET&LAZY hun afvalproductie tot een minimum probeert te beperken. Ze werken onder andere met rotterzwam samen. Zo verdwijnen overgebleven oesterzwammen in Le Phallus. Deze porter is gebrouwen met paddestoelen afkomstig van de kwekerij. De geuren zijn donker en aards, met salmiak, koffie en de paddestoelen. De smaak is donker met geroosterde mout, umami tonen, en een bitter gebrande afdronk.

Bier van overgeschoten oesterzwammen

“De granen die wij gebruiken om te brouwen, slaan wij op en geven wij door aan een zorgboerderij die op haar beurt er kippenvoer van maakt. Daarnaast gebruiken we het koelwater zoveel mogelijk om schoon te maken. Toevallig ben ik bezig met mijn nieuwste biertje: broodbier. Gemaakt van brood dat niet verkocht wordt,” zegt Ruben tegen De Buik Van Rotterdam. En hij vervolgt: “Ken je de zwammen van rotterzwam? Die gebruiken we voor ons paddestoelenbier. We willen regenwater opvangen, filteren en daarna gebruiken. De CO2 die wij uitstoten kunnen we geven aan Spireaux, de algenkweker hier in BlueCity. Zulke circulaire ideeën ontstaan vaak tijdens onze vrijdagmiddagborrels met de ondernemers in dit pand.”

>> lees meer over bierbrouwerij VET&LAZY

Meer weten over circulaire catering in BlueCity?

VET&LAZY is een vast onderdeel van ons assortiment. Het past namelijk perfect bij onze visie: het sluiten van reststromen door afval als grondstof te gebruiken. Want voedsel produceren om vervolgens weg te gooien lijkt absurd – en is toch doodnormaal, zeker in de evenementenbranche.

Dat moet niet alleen anders, dat kán anders. BlueCity werkt daarom toe naar een circulaire catering en zero waste events.  Geen gewone bitterballen; wij maken ze van oesterzwammen en besparen daarmee 50 tot 90 liter water – per stuk. En bier van onverkoopbare oesterzwammen dus – gewoon, omdat dat kan.

>> lees meer over de circulaire catering in BlueCity