Rond BlueCity

De vijf lekkerste vega(n) recepten voor de Nationale Week zonder Vlees uit BlueCity

Adventure-2

De week zonder vlees is weer van start gegaan. Dit betekent, je raadt het al, een week lang geen vlees eten. Doorgewinterde vegetariërs draaien daar hun hand niet voor om, maar als je doorgaans best veel vlees eet, kan het lastig zijn… Daarom delen onze BlueCitizens hun favoriete no meat (en vaak ook no waste!) recepten met jou.

Pannenkoeken waar je je kliekjes groenten in kan verwerken, een recept van onze inhouse Circular Chef en ook: lekker veel oesterzwammen! Wij delen ze graag met jou, zodat je die zeven dagen zonder makkelijk volhoudt – en er misschien nog wel wat dagen bijplakt!

No Waste Veggielettes (plantbased pancakes!) van het KliekjesCollectiefplantbased-pancakes-kliekjescollectief

Een recept zonder vlees, waar je ook nog je kliekjes in kunt verwerken. Met dit recept van KliekjesCollectief gooi je restjes groente niet meer weg… Je maakt er namelijk veggielettes van! Een gezonde variant op de aloude pannenkoek, die niet alleen boordevol groente zit, maar ook een flinke dosis plantbased protein bevat dankzij het kikkererwtenmeel.

Ingrediënten voor +/- 6 veggielettes

  • – 150 gram stevige groenten, fijngeraspt.
    TIP: heb je toevallig bietjes over? Rasp die dan door het beslag, dan heb je ineens Pink Plantbased Pancakes!
  • – 150 ml (vegan) melk
  • – 75 gram kikkererwtenmeel
  • – 5 gram (wijnsteen)bakpoeder
  • – 5 gram kerrie (of Italiaanse kruiden, of een chili sin carnemix)
  • – snufje zout en peper

Bereidingswijze

  • – Klop het meel met 150 ml lauwwarm melk en een snufje zout en peper tot een dik beslag. Laat een paar minuten tot een half uur rusten.
  • – Rasp in de tussentijd 150 gr groenten en roer door het beslag.
  • – Verhit zonnebloemolie in een koekenpan. Schep het beslag met een eet- of sauslepel in de pan en bak steeds drie kleine koekjes tegelijk, zo’n 3 à 4 minuten per kant. Eetze!

Geen zin om zelf na te denken en af te wegen? Soephoofd verkoopt een kant-en-klare #nowaste mix waar je alleen nog maar melk en #weggooigroente hoeft te voegen. Easy does it!

Een Italiaanse bol met oesterzwammen en mozzarella (van Rotterzwam)

 

De zwammenkwekers van Rotterzwam weten wel hoe ze goed moet lunchen. Deze lekkere bol willen ze daarom graag met jou delen!

Ingrediënten

  • – 1  Italiaanse bol
  • – 10 gram pesto
  • – 50 gram oesterzwammen
  • – 1  zoete paprika
  • – 1 bol mozzarella

Bereidingswijze

  • – Bak de oesterzwammen in olijfolie en boter totdat ze gaar zijn, kruid met peper en zout, leg apart.
  • – Gril de zoete paprika in de grillpan zodat er een mooi ruitmotief opkomt.
  • – Snijdt de Italiaanse bol door en besmeer beide zijden met pesto.
  • – Beleg de onderste helft met de gebakken oesterzwam, gevolgd door de helft van de mozzarella en de voorgegrilde paprika en dek af met de rest van de mozzarella.
  • – Leg de andere helft van de Italiaanse bol naast de belegde helft en plaats het geheel in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  • – Is de mozzarella gesmolten? Bestrooi ‘m dan met bieslook en leg de bovenste helft op de onderste helft. Eetze!

Recept via: www.oesterzwammen.nl

Thai-ish noodle salade van Food & Footnotes
thaise noodlebowl Food&Footnotes

Elke maandag genieten de BlueCitizens van de Meatless MondayMeetup-lunch, gecheft door Food & Footnotes. Circular Chef Arabella zorgt dat er heerlijk vega(n) maaltje klaar staat rond de lunchtijd. Deze Thai-ish noodle salade is de moeite meer dan waard!

Ingrediënten

  • – Noodles
  • – Tofu
  • – Mungbonen
  • – Gember
  • – Knoflook
  • – Sesamolie
  • – Sojasaus of tamari
  • – Rietsuiker
  • – Cayennepeper of chilivlokken
  • – Kokosmelk
  • – Wortel
  • – Rode kool
  • – Rode ui
  • – Eventueel een ei

Bereidingswijze

  • – Één dag van te voren de mungbonen laten weken in een kom water. Als je de mungbonen meer dan een dag laat staan, krijg je jonge taugé, deze twee keer per dag spoelen om bacteriën geen kans te geven.
  • – Eerst maken we de marinade voor de tofu-crumble. Dit doen we door het volgende te doen: groot stuk gember raspen, 2 tenen knoflook fijnsnijden. In een grote kom mengen we 2 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels sojasaus of tamari, 1 eetlepel rietsuiker en theelepel cayennepeper of chilivlokken.
  • – Daarna verkruimelen we 1 blok tofu en roeren deze door de marinade. Na een half uurtje marineren verdeel je het op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dit rooster je 1 uur lang op 180 graden. Halverwege even met een spatel door roeren zodat alles goudgeel kleurt.
  • – Dan koken we de noodles kort in heet water, zo’n vijf tot tien minuten (afhankelijk van het type en de dikte van de noedels). Dan afspoelen met veel koud water en wegzetten tot gebruik.
  • – Nu gaan we de wortel, rode kool en rode ui in dunne sliertjes of reepjes snijden met een juliennesnijder of mandoline, eventueel overgieten met overgebleven zoetzuur van augurken.
  • – Voor de notensaus hebben we twee flinke handjes notenmix (alleen pinda’s kan ook), een teentje knoflook, wat geraspte gember, 3 eetlepels sojasaus of tamari, 2 eetlepels rietsuiker of honing, theelepel cayennepeper en een kop kokosmelk nodig, dit stop je in een blender. Een paar minuten blenden tot een gladde massa en eventueel wat water erbij om te verdunnen.
  • – Hierna de wortel, rode kool en rode ui mengsel afgieten, mengen met de noodles, de notensaus erbij (klein beetje overhouden als topping), dit geheel door elkaar roeren.
  • – En nu het leukste gedeelte: de bordjes of bowls opmaken met noodles, tofu crumble en wat mungbonen erover strooien, daarna de overgehouden notensaus als dressing erbij.

TIP! Voor de niet-vegan is een 6,5 minuut gekookt eitje erg lekker erbij.

Verse vega kapsalon van BlueCity Labverse-vega-kapsalon

Kapsalon is hét gerecht om te eten tijdens het uitgaan, of gewoon lekker thuis op de bank. Dat vindt Nienke (van het BlueCity Lab, die zeker géén foodfotograaf is ;-)) ook! Maar ze wilt dan wel een vlees- en plasticvrije variant maken. Oesterzwammen waren de perfecte vleesvervanger en plastic free inkopen kan Nienke als geen ander.

Ingrediënten

  • – 800 gram kruimige aardappelen
  • – oesterzwammen
  • – 150 gram spitskool
  • – 100 gram wortel julienne
  • – 1 ui
  • – geraspte kaas
  • – 1 tomaat
  • – 100 gram komkommers
  • – knoflooksaus / yoghurtsaus
  • – olie

Bereidingswijze

  • – Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op het rooster.
  • – Boen de aardappelen schoon. Snijd er frietjes van.
  • – Snijd de spitskool in flinterdunne reepjes.
  • – Snijd de oesterzwammen in reepjes
  • – Schil de ui en snijd in halve ringen.
  • – Was de tomaat en snijd in partjes.
  • – Was de komkommer en snijd in halve maantjes.
  • – Meng de frietjes in een kom met wat olie en zout. Verdeel ze over de bakplaat en bak 15 minuten. Draai ze tussentijds een keer.
  • – Verwarm wat olie in een pan en bak hierin de ui en de oesterzwammen
  • – Doe de frietjes in een ovenschaal en verdeel de zwammen erover. Zet 5 minuten terug in de oven. Verdeel wat geraspte kaas naar smaak erover en zet nog 5 minuten terug in de oven.
  • – Verdeel de spitskool en de wortelreepjes over de gegratineerde ovenschotel. En schep er wat knoflook- of yoghurtsaus over. Garneer met komkommer en tomaat.

Een aangepast recept van: www.verseoogst.nl

Troostende vegan erwtensoep van Soephoofd
snelle-vegan-soep-van-soephoofd

Ben jij net als BlueCitizen Diana dól op snert? Dan is dit recept voor bissara, een traditionele Marrokaanse soep, echt iets voor jou. Je maakt ‘m van spliterwten, een boel komijn en een sliert olijfolie – and that’s it. Geen rookworst, geen karbonades, en geen spek.

Deze vegan erwtensoep is net zo romig, dik en troostend als Oma’s Epische Snert – maar dan vegetarisch én een stuk lichter. Om ‘m iets meer een rokerige bite te geven, voeg ik fijngehakte witte kool toe, en bestrooi ik de soep met een flinke schep Pittige Knoflook-Kikkerwerwten. Kijk, zó kunnen we wel elke week erwtensoep eten!

Ingrediënten Bissara met Knoflook-Kikkererwten

  • 500 gram gedroogde spliterwten
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • half theeglas olijf olie
  • 2 liter heet water
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout naar smaak

Voor de Pittige Knoflook-Kikkererwten

  • een grote pot kikkerwten (zelfgeweekte en -gekookte kikkererwten mogen natuurlijk ook!)
  • 1 à 2 eetlepels gerookte paprikapoeder (ook wel pimenton-poeder)
  • 1 à 2 eetlepel knoflookpoeder
    NOOT: 1 à 2 eetlepels? Lekker precies weer! Nee, weet ik, maar je mag het dan ook helemaal zelf weten. Houd je van pittig, dan doe je meer gerookte paprika-poeder. Meer een knoflookfan – dan doe je meer knoflookpoeder. Simpel toch?
  • biologische citroen (in dunne schijfjes)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • (cayenne)peper en zout naar smaak

Bereidingswijze Bissara met Knoflook-Kikkererwten

  • Was de spliterwten en doe ze in je soeppan met de twee teentjes knoflook, de laurierblaadjes, een flinke snuf zout en het (hete) water.
  • Doe het deksel op de pan en laat het geheel een half uur tot een uur op een zacht vuur koken.
    LET OP: controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit; de spliterwten mogen niet droogkoken. Is het water volledig geabsorbeerd, voeg dan extra water toe.
  • Maak intussen de Knoflook-Kikkererwten:
    • Verwarm de oven voor op 180 °C.
    • Hussel de kikkererwten, citroen, knoflookpoeder en pimentpoeder door elkaar, voeg een royale scheut olijfolie toe en verdeel in één laag over een bakplaat.
    • Bestrooi met zout, gerookte paprika-poeder en flink wat (cayenne)peper en rooster 30 tot 40 minuten in de oven, of tot de kikkererwten goudbruin en knapperig zijn.
  • Terug naar de soep… Zijn de spliterwten gaar? Zet dan de staafmixer in de pan en pureer ‘m halfslachtig, zodat je nog wel wat stukjes spliterwt proeft.
  • Voeg de olijfolie, het komijnpoeder, de olijfolie en de witte kool toe. Laat dit geheel nog een kwartiertje koken. Voeg ook hier weer water toe, als dat nodig is.
    Is je soep te dun? Laat ‘m dan doorsudderen met het deksel van de pan. Te dik? Voeg dan wat water toe.
  • Proef op smaak en voeg eventueel zout en peper toe.

Is je vegetarische erwtensoep Bissara klaar? Schep ‘m in grote kommen en bestrooi met een flinke hand Pittige Knoflook-erwten en een schijfje geroosterde citroen. Beetje versgehakte peterselie en een lekker stuk brood erbij en klaar ben je.

De vijf lekkerste vega(n) recepten voor de Nationale Week zonder Vlees uit BlueCity

Dat waren ze dan, de vijf lekkerste vega(n) recepten van onze BlueCitizens. En we hopen dat we jou genoeg geïnspireerd hebben om die zeven dagen door te komen. Ga jij er één proberen? Deel het dan met ons! Maak er een Instagramstory van en tag ons erin (@bluecity010). Dan delen wij jouw maaltje met al onze volgers.