
Je fiets in vorm houden? Met deze tips word jij een pro!
Volgens het CBS leggen we jaarlijks in Nederland zo’n 15 miljard kilometer op de fiets af. Niet geheel verrassend voor een land dat meer fietsen telt dan inwoners. Per persoon maken we tussen de 250 en 300 ritjes op onze stalen ros. Maar hoe houd je je fiets nou in tiptop conditie? Wij zetten de beste tips op een rijtje:
1. Geef je fiets een sopje
Wanneer heb jij je fiets voor het laatst schoongemaakt? Een goede schoonmaakbeurt van je fiets is een simpel, maar essentieel onderdeel van het onderhoud van je fiets. Ook als je niet net door de modder gefietst bent. Alledaags vuil kan er namelijk voor zorgen dat de onderdelen van je fiets sneller slijten.
Om je fiets een frisse poetsbeurt te geven, kom je met een emmer sop, spons en een oude tandenborstel al een heel eind. Wil je het professioneler aanpakken, dan is er ook speciaal fietsschoonmaakmiddel te krijgen. Droog je fiets na afloop goed af om roesten tegen te gaan.

Foto: Daan Kemp
2. Check je banden
Niets zo vervelend als fietsen op zachte banden. Door je banden regelmatig op te pompen, zeker als je veel fietst, verminder je de kans op een lekke band. Het is goed om daarom je bandenspanning in de gaten te houden. Check dan ook meteen de staat van je buitenband: is het profiel versleten of zitten er beschadigingen op? Dan is het zaak om hem te vervangen.
Daarnaast is het slim om af en toe te kijken naar je wielen. Daarvoor zet je je fiets op zijn kop en draai je de wielen een voor een rond. Wiebelen ze of zit er een slag in je wiel? Dan is er werk aan de winkel!
3. Check je licht
In het donker of tijdens een fikse regenbui wil je natuurlijk goed gezien worden. Sterker nog: kapotte fietsverlichting kan je zelfs een boete opleveren. Het is goed dus om af en toe te kijken of je licht het nog doet, zeker als je je lichten een tijdje niet hebt hoeven gebruiken. Veel achterlichten werken op batterijen en juist die lopen na verloop van tijd leeg.
Als je toch bezig bent, loop ook even al je reflectoren na. Net als goede verlichting zijn ook reflectoren verplicht. Deze reflectoren zitten in de buurt van je achterlicht, op je trappers en op zijkant van de banden of velgen.

Foto: Julia Schmidt via Pexels
4. Smeer ‘m
Om je fietsketting lekker te laten lopen, doe je er goed aan om hem af en toe te smeren. Voordat je met de smeerolie aan de slag gaat, kun je je ketting en andere onderdelen van de aandrijving het beste eerst kunt ontvetten. Teveel olie trekt namelijk vuil aan en zorgt ervoor dat de onderdelen gaan slijten. Je kunt je fiets het beste smeren met speciale fietsolie die vuil- en waterafstotend is.
5. Draai bouten, moeren en schroeven aan
Als je fietst, zorgen de trillingen van de beweging er na verloop van tijd voor dat schroeven, bouten en moeren los kunnen gaan zitten. No worries: je fiets valt echt niet zomaar uit elkaar als je dit nog nooit gecheckt hebt. Om ervoor te zorgen dat je fiets geen rammelbak wordt, doe je er goed aan om af en toe te controleren of alle onderdelen van je fiets nog goed vastzitten.
Bonus tip: Houd jezelf én de planeet in vorm
Je fietst lekkerder op een fiets die goed onderhouden is, en dat is mooi. Fietsen is namelijk niet alleen goed voor je, maar ook voor de planeet. Volgens cijfers van Milieu Centraal bespaar je tijdens een fietsritje van 4 kilometer al snel 97% CO2 ten opzichte van de auto. Daarnaast levert het je natuurlijk ook gewoon een goede portie lichaamsbeweging op. Zo houd je jezelf én de planeet in vorm.

Heb je geen flauw idee hoe je een fietsketting smeert of wil je meer weten over het onderhoud van je fiets? Kom dan op zaterdag 19 maart van 12.00 tot 17.00 uur naar Let’s Fix Bikes. Tijdens de workshop ‘Geef je fiets een APK’ legt Martin van Give a Bike je alles uit over het repareren en onderhouden van je fiets.
Heeft het onderhoud geen geheimen meer voor jou, maar is je fiets wel toe aan een nieuwe look? Doe dan mee met de workshop ‘Customize your bike’ van studio ROOK. Of sluit je aan bij de Groene Social Ride onder leiding van Thijs Weenk.