Events, Food for Thought

Waarom een week geen vlees eten je doel is

DBDCB006-E991-44F5-A129-21AE36D39BD9

Vlees is uit. Flexitariërs zijn in. Waarom? Heel simpel: vlees produceren is slecht voor het milieu. Maar om even advocaat van de duivel te spelen: het is wel lekker. En makkelijk. We vinden het massaal moeilijk om vlees te laten staan. Daarom is de Nationale Week zonder Vlees in het leven geroepen.

Isabel Boerdam, oprichter van de Hippe Vegetariër, wil dat mensen gaan experimenten, proeven en beleven dat een flexitarisch leven niet moeilijk, saai of smakeloos is. Daarom heeft zij het initiatiefvoor de Nationale Week zonder Vlees, dat breed gedragen wordt door heel Nederland. Ook door bijvoorbeeld restaurants en grote voedselketens. Maar wat is de impact die jij deze week maakt en waarom is het nu echt nuttig? Dat lees je hier.

1. Water voetafdruk: één dag vleeseten = zeven maanden douchen

Elke Nederlander staat onder de douche. Logisch natuurlijk. Maar weet jij hoeveel water jij gebruikt als je onder de douche staat? Dat is gemiddeld 51 liter water. En dat is best een hoop. Hoeveel liter water jouw stukje vlees per dag kost? Dat is een stuk meer, namelijk 1.476 liter. Dat is dus drie keer zoveel mogelijk – hetzelfde als zeven maanden elke dag douchen.

Carbon Footprint: één dag vleeseten = 111 kilometer autorijden

Rij jij wel eens van Rotterdam naar Nijmegen? Tijdens die 111 km stoot je namelijk 1600 gram CO2 uit. Ook evenveel als één dag vleeseten.

Één gelukkige kip

Bron: Avonda

Wanneer maak je een kip gelukkig? Als je hem niet opeet natuurlijk! Als je een dag geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 200 gram vlees. In een week tijd dus grofweg 1400 gram. Precies het consumeerbare vlees van een kip. En: van Rotterdam naar Nijmegen rijden, of 7 maanden lang elke dag douchen. Dat tokt – sorry, tikt – lekker aan.

Conclusie…

… de week zonder vlees is misschien wat vleesloos, maar het heeft veel meer voordelen dan nadelen. Zo spaar je uren aan autorijden uit en gebruik je (onbewust) een stuk minder water dan normaal. Het team van BlueCity doet in ieder geval mee! Jij ook? Als jij je vóór 23 februari 2018 inschrijft krijg jij nog een gratis ‘week zonder vlees-magazine’ op je mat. Vol met recepten en leuke weetjes. Ben jij klaar om een kip te redden? Klik hier

Oh enne, wij hebben op woensdag 7 maart een no-waste, no-meat-lunch. Kom jij ook? Bekijk ons agenda-item en koop je ticket 🙂