Circular Challenge 2018 (NL)

UPDATE: de winnaar is inmiddels bekend. Lees meer over de afgelopen BlueCity Circular Challenge 2018.

Stel je een economisch systeem voor waarin alles waarde heeft en niets loos is. Waarin we benutten wat er te benutten valt. Steeds opnieuw. Zonder grondstoffenschaarste en afvaloverschot. Met ieder einde als nieuw begin, eindeloos als een ecosysteem. Toekomstmuziek? In BlueCity speelt het al. Hoe lang wacht jij nog?

De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven, ambitieuze studenten en young professionals de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst. Door binnen zes weken een product te ontwikkelen die bewijst dat het begrip afval bij het vuilnis kan. De deelnemers veranderen de waardeloze reststromen van deelnemende bedrijven in waardevolle producten. Het meest veelbelovende idee wordt doorontwikkeld tot een zelfstandige startup binnen BlueCity.

De BlueCity Circular Challenge is een traject van 6 weken en gaat in mei 2018 van start. Deelnemers staan aan de wieg van kansrijke startups en veelbelovende innovaties. Die zijn economisch interessant en bijzonder mediageniek. De challenge wordt begeleid door circulaire pioniers, designers en financieel experts.

De finale van de Challenge is op 22 juni 2018 van 18.00 tot 21.00 in BlueCity. De finale is open voor publiek! Meld je hier gratis aan.

Voor een impressie van de challenge check deze video! 

 

Wie verspilt, verdwijnt
De circulaire economie lijkt op een natuurlijk ecosysteem. Creativiteit, nabijheid en samenwerking worden beloond. Meebewegen is groeien. Verspillen is verdwijnen. Je ziet het in BlueCity, waar alle ondernemers hun reststromen op elkaar hebben aangesloten. Zo vormt de koffieprut van de Rotterdamse horeca een voedingsbodem voor de oesterzwammen van rotterzwam. Het CO2 dat daarbij vrijkomt, wordt door Spireaux ingezet bij de productie van spirulina. Het mycelium wordt gebruikt om verpakkingsmaterialen te ontwikkelen in het BlueCity Lab en de zwammen – die staan natuurlijk op het menu van de bars en restaurants die Rotterdam rijk is. We serveren ze ook tijdens onze eigen events. Een perfecte cirkel!

Winnaar BlueCity Circular Challenge 2017 ‘BlueRoof’


Succesvolle eerste editie

De deelnemers van de eerste editie van de BlueCity Circular Challenge in 2017 waren Stedin, UPP, de Gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). Het team BlueRoof werd uitgeroepen tot winnaar. BlueRoof maakt een substraat voor groene daken van zogenaamd roostergoed: troep die niet in het riool hoort te komen, maar er toch belandt. Rotterdammers spoelen jaarlijks namelijk meer dan 100.000 kilo aan dat soort materialen door de wc. BlueRoof streeft ernaar om deze zomer een eerste productieinstallatie te realiseren. 

De BlueCity Circular Challenge 2018 gaat op 14 mei van start. Ben jij een student of young professional en klaar voor een uitdaging? Bekijk meer informatie over het traject en meld je aan via dit formulier.

Als bedrijf een reststroom inbrengen voor de Circular Challenge? Check de informatie voor bedrijven en mail naar: rhea@bluecity.nl

Wil jij aanwezig zijn bij de BlueCity Circular Challenge Night 2018? Je bent van harte uitgenodigd! Download de uitnodiging hier of meld je direct aan!