BlueCity Hackathon

BlueCity Hackathon

Onderweg naar een biocirculaire economie zijn er een aantal reststromen en organismen waarvan de meeste mensen weten dát ze een grote rol gaan spelen als toekomstige grondstof. BlueCity organiseert komende jaren diverse BlueCity Hackathons: een designsprint die werkt als een collectieve systeem-hack die ervoor zorgt dat een organisme of reststroom weer waardevol toegepast wordt.

Ook een systeemhack veroorzaken?

Bij BlueCity Lab staan we voor een biocirculaire samenleving waarin materialen, producten en productieprocessen natuurversterkend zijn. Ja, om daartoe te komen valt er nog flink wat te hacken. Wil je ook een BlueCity Hackathon met ons organiseren? We hebben een longlist hacks waar je uit kunt kiezen óf je kunt er zelf een inbrengen. We zoeken altijd een betalende partner om de kosten te dekken voor de organisatie, (dus we kunnen snel aan de slag als jouw organisatie dat is – maar natuurlijk kunnen we ook samen met jou op zoek naar aanvullende partners. Deze BlueCity Hackathon is een aanvulling op de BlueCity Circular Challenge, die bedoeld is om reststromen te verwaarden door een team starters een businesscase te laten ontwikkelen. De hackathon is er voor de diepere structuren en focust zich ook op de stromen waar geen financiele prikkel voor bestaat om ermee aan de slag te gaan omdat de positieve effecten ervan in de huidige ketens bijvoorbeeld niet betaald worden. Oke, wil je een systeemhack veroorzaken? Neem dan contact op met Nienke Binnendijk (n.binnendijk@bluecity.nl).

Bestaande BlueCity Hackathons

Wilgen Hackathon – winter 2022

In de biobased-materialen-revolutie vergeten we een grondstof die rijkelijk aanwezig is in het Hollandse landschap: de wilg. De wilg biedt een lokale circulaire oplossing als bouwstof, bijdrager aan biodiversiteitsherstel, waterzuiveraar en bodemsaneerder. In een economie waar bestellen van traditioneel bouwhout veel goedkoper is dan het verwerken van een grillig materiaal tot een volwaardig product, is deze alleskunner helaas uit de gratie geraakt. Tijd voor een comeback!

Kruislaaghout Hackathon – winter 2022

Kruislaaghout zijn houten platen bestaande uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar gelijmd zijn. Helaas worden deze gemaakt van nieuw hout, terwijl veel tweedehands hout snel wordt afgedankt en gedevalueerd tot brandstof of vulstof. Iedereen kan zien dat er van deze situatie geen hout klopt, daarom zoeken pioniers in deze BlueCity Hackathon een disruptieve oplossing.

Regenwater als grondstof – najaar 2021

Op het enorme dak van BlueCity valt jaarlijks 2900 m3 regenwater. Daar zouden maar liefst 120 Rotterdammers een jaar lang van kunnen douchen. Het water verdwijnt echter nu nog in het riool, en dat is zonde van deze belangrijke grondstof voor mens en natuur. 13 waterpioniers bundelen hun krachten om tot om structurele toepassingen van regenwater te komen. Verschillende plekken in BlueCity, waaronder een glijbaan en een ondergrondse wateropslag zorgen ervoor dat dit voldoende praktijkgericht gebeurt.

Biobased bouwproducten van Hollandse wol – voorjaar 2021

Door corona wordt Hollandse wol niet meer naar China verscheept, maar blijft 95% van het geschoren wol “over” in opslag – of erger: wordt het verbrand omdat opslag geld kost. In samenwerking met provincie Zuid-Holland en Gemeente Rotterdam. Er zijn drie urgente vraagstukken en één oplossing die kansen biedt voor de verwaarding van wol: de woningnood, de klimaatcrisis en aanstaande grondstoffen schaarste die zorgt voor groeiende vraag naar biobased bouwproducten, het liefst gemaakt van zo lokaal mogelijke grondstoffen.  Om tot een structurele verwaarding van wol te komen organiseert BlueCity Lab een hackathon verspreid over vier weken, waarin drie teams (van drie tot vijf professionals) komen tot een prototype + businesscase voor toepassing van lokale wol in de bouw.  Deze hackathon is bedoeld voor professionals die een doorslaggevende schakel willen én kunnen zijn in de verwaardingsketen van wol: ontwerpers, verwerkers, natuur experts, ondernemers en bouwprofessionals.

Green Wall Hackathon – autumn 2020

During Dutch Design WeekBlueCity Lab and Scape Agency organized a Green Wall Hackathon. 15 design professionals took on the challenge to realize three green or living walls in or around BlueCity in Rotterdam. The experimental green walls resulting from the hackathon will continue to grow for one year with the aim to grow into scalable solutions that can be applied to many walls across multiple cities. In this article we’ll summarize our key take aways of the hackathon and share the three concepts. If you want to more about these green walls, don’t forget to follow BlueCity Lab on Instagram. Or jump on your bike and come take a look yourself!