BlueCity Podcast Circulaire Bouw

Podcast Circulaire Bouw

In het eerste seizoen van de BlueCity Podcast over de circulaire economie duikt klimaatjournalist Ties Joosten in de bouwsector. Een sector die per jaar zo’n 60 miljoen ton primaire grondstoffen opslokt, ruim eenderde van het Nederlands totaal. Tegelijk komt ieder jaar 25 miljoen ton sloopafval vrij.

In deze podcastserie gaat klimaatjournalist Ties Joosten namens BlueCity in gesprek met mensen die met hun poten in de modder staan op het gebied van de circulaire economie en de systemische  drempels en uitdagingen die zij tegenkomen. Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld:

  • • Hoe kan de bouw- en sloopsector sneller verduurzamen?
  • • Wat zijn de belangrijkste knooppunten?
  • • Aan welke knoppen kunnen we nú het best draaien om de transitie te versnellen?

Beluister de BlueCity Podcast Circulaire Bouw

Afleveringen

  1. #1. Axel Hendriks (Beelen) over circulair slopen
  2. #2. Christiaan Euser, De Oogstkaart
  3. #3. Michel Baars, New Horizon
  4. #4. Yvette Govaart, urban producer van COUP en BlueCity
  5. #5. Martijn Markus,  projectmanager duurzaamheid bij AM

Meer over de BlueCity Podcast Circulaire Bouw

De BlueCity Podcast Circulaire Bouw wordt gepresenteerd door klimaatjournalist Ties Joosten (voormalig hoofdredacteur van Blendle,onderzoeksjournalist Follow The Money). In de BlueCity Podcast gaat hij in gesprek met mensen die met hun poten in de modder staan op het gebied van de circulaire economie en de systemische  drempels en uitdagingen die zij tegenkomen.

De BlueCity Podcast Circulaire Bouw wordt mede mogelijk gemaakt door Cobouw, Duurzaamgebouwd.nl en Rotterdam Circulair.

Circulaire bouw en BlueCityCirculaire-Bouw-BlueCity-Kantoorvleugel-Doorsnede_Pagina_1

Het thema circulaire bouw is BlueCity op het lijf geschreven. BlueCity is namelijk niet alleen een werkplek voor circulaire bedrijven; ook de ruimte waarin die ondernemers werken, is circulair. Zo werd de kantoorvleugel, met 100 werkplekken voor duurzame ondernemers, voor 90% gerealiseerd met hergebruikt materiaal. Daarmee werd in totaal 60 ton CO2 bespaard. Ook in de rest van het pand wordt volgens circulaire principes gewerkt.

De uitdaging van circulair bouwen

Het ombouwen van leegstaand zwembad naar circulaire voorbeeldstad met werkplekken voor innovatieve bedrijven heeft heel wat voeten in aarde. Hoe BlueCity dat aanpakt, tegen welke obstakels we aanlopen, waar en hoe we onze materialen sourcen en beslissingen nemen, dat lees je hier:

>> lees meer over Circulaire Bouw in BlueCity

Hier vind je onder andere longreads en interviews met oa Jan JongertKarola van RooyenYvette GovaartDaan HakLennard MooymanJasper Sluimer en Floris Schiferli, en kortere artikelen waarin we dieper in gaan op specifieke materiaalkeuzes en samenwerkingen, ook in andere gedeeltes van BlueCity.

Zelf aan de slag met circulair bouwen?

We helpen graag het huidige waardeverlies binnen jouw bedrijf om te zetten in kansen voor new business. Met onze ruime ervaring, team, kennis, methodieken én netwerk, en binnen verschillende soorten trajecten. Van verkenning tot stappenplan en concrete business case – veel is mogelijk.

>> zet de stap naar circulaire economie

En zet waardeverlies om in new circular business! Begin nú met circulair ondernemen en innovatie binnen jouw organisatie.