Bring Back Balance

Bring Back Balance BlueCity We zijn met z’n allen gek op spullen. Daar hebben we er dan ook nogal veel van. Om al die spullen te maken, zijn een hoop grondstoffen nodig. En die grondstoffen halen we op de één of andere manier altijd uit onze aarde. Plastic bijvoorbeeld, wordt gemaakt van aardolie. Glas is eigenlijk niets meer dan bewerkt zand. In onze mobiele telefoons zitten heel veel waardevolle metalen zoals goud en koper. Kortom, we hebben de aarde nodig voor alle spullen die we maken en hebben.

Ingenieuze gesloten cirkel

Onze aarde is een ingenieuze planeet.
Als de zon ervoor zorgt dat water verdampt, komt dat ergens anders weer terug in de vorm van regen.
Als bomen omvallen, vormen ze een voedingsbodem voor andere dieren en planten.
Als we gewassen oogsten, groeien ze vanzelf weer aan.
Dat is allemaal onderdeel van het ecosysteem dat ervoor zorgt dat we prettig kunnen leven op deze planeet. Maar het is wel een
gesloten ecosysteem. Dat wil zeggen: als iets op is, is het ook echt op. Je kunt het niet even op een andere planeet gaan bijshoppen. En hoewel onze aarde in staat is om alle grondstoffen die wij gebruiken weer bij te produceren, heeft ze hier wel tijd voor nodig.

Earth Overshoot Day

Helaas gunnen we haar die tijd niet. Ons ecosysteem kan ons simpelweg niet meer bijbenen. We stoten per jaar meer CO2 uit dan alle bomen en oceanen in diezelfde tijd kunnen opnemen. We gebruiken meer grondstoffen dan de aarde in een jaar kan genereren. Hoeveel meer? Om dat goed inzichtelijk te maken is Earth Overshoot Day in het leven geroepen.

Wat is Earth Overshoot Day?

Earth Overshoot Day is de dag waarop we de natuurlijke grondstoffen die de aarde in één jaar kan produceren, verbruikt hebben.

Earth-Overshoot-Day-infographic-BlueCity

In theorie zou je zeggen dat we elk jaar maximaal zoveel mogen vragen van de aarde als ze van 1 januari tot en met 31 december ook weer bij kan produceren. In 1970 was dat punt bereikt. Earth Overshoot Day viel toen precies op 31 december. In 2000 was het een ander verhaal, toen waren we op 1 november al door het voorraadje heen. Vorig jaar viel Earth Overshoot Day weer nóg veel eerder: op 8 augustus. En als we zo doorgaan, hebben we in 2030 twee aardes nodig om in onze drang naar grondstoffen te voorzien. En die tweede aarde hebben we natuurlijk niet. Onze hebberigheid is compleet buiten verhouding. De balans is flink zoek.

Breng terug, die balans!

In BlueCity zitten ondernemers die de balans terug willen brengen. Die geloven dat afval niet bestaat en in elke reststroom waarde zien. Hoe daar precies invulling aan wordt gegeven? Dat leggen we graag uit aan de hand van een serie infographics.

Infographics blauwe, circulaire economie

Bring Back Balance BlueCity

De theorie is helder, maar hoe dat nou precies werkt, die blauwe, circulaire economie – dat is best ingewikkeld. Daar brengen we graag verandering in. De komende maanden laten we je in een serie mooie infographics zien wat de blauwe, circulaire economie inhoudt, en hoe BlueCity daar invulling aan geeft.

Infographic 1: Take, Make, Waste, Repeat

De lineaire take-make-waste-maatschappij versus de blauwe, circulaire economie. In deze infographic maken we het verschil inzichtelijk aan de hand van een zeer bekende reststroom: koffiedik.

Infographic 2: Voorbeeldstad voor de circulaire, blauwe economie

Een kijkje in BlueCity, de voorbeeldstad voor de circulaire economie. In deze infographic laten we zien hoe dat dan gaat, circulair ondernemen.

Infographic 3: What about me?

Circulair en blauw denken – dat kun je ook thuis doen. In deze infographic geven we je vijf praktische richtlijnen waarmee je jouw eigen leven kunt verblauwen.

Praktische Blauwe Leefregels

Verder delen we de komende tijd ook vijf praktische leefregels waarmee je jouw leven kunt verblauwen. Als handige printable, zodat je er direct mee aan de slag kunt!

Wil je meer weten over de blauwe, circulaire economie?In BlueCity, gevestigd in voormalig Tropicana, vestigen zich ondernemers in de circulaire economie. In 'Ik ben #neweconomy lichten we hen één voor één uit.

De blauwe, circulaire economie wordt ook wel de nieuwe economie genoemd – en die nieuwe economie is géén utopie. Sterker nog: de new economy is al gaande. De in BlueCity gevestigde ondernemers sluiten hun reststromen op verschillende manieren op elkaar aan. In de eerste infographic zie je dat duidelijk terug: het koffiedik van de Rotterdamse horeca vormt een voedingsbodem voor de oesterzwammen van rotterzwam. Maar het gaat verder… Het CO2 dat bij de kweek van de oesterzwammen vrijkomt, wordt door Spireaux ingezet bij de productie van spirulina. In het BlueCity Lab zetten we het mycelium om in bio-plastic en van wat er dan nog overblijft, maken onze meelwormen een supergoede bodemverbeteraar.

Zo werken ondernemers in de new economy

Wil je meer lezen over circulair ondernemen? Journalist Esther van Bezooijen interviewt de circulaire ondernemers die in BlueCity gevestigd zijn. Stuk voor stuk realistische idealisten met een drive om de wereld beter, mooier en schoner te maken. Zij combineren hun droom met een ondernemende en daadkrachtige geest.

> lees hier de interviews met circulaire ondernemers in BlueCity

 

 

Tekst: Amke van der Linden Infographics: Bas Schellekens