CIRCO Track – Toekomstbestendige Bouwplaats (online track)

Rotterdam wil richting 2040, 50.000 nieuwe woningen bouwen terwijl het doel is om in 2050 volledig circulair te zijn. De uitdaging is groot. Daarom start in december 2020 een online CIRCO Track waarin je in drie dagen kennismaakt met de kansen die de circulaire economie voor jouw bedrijf biedt. Hoe kunnen we onderdelen en grondstoffen die uit gebouwen vrijkomen, behouden en hoogwaardig opnieuw inzetten? Welke gezamenlijke proposities kunnen ketenpartijen hiervoor met elkaar ontwikkelen?

Werk je bij een bedrijf dat actief is in-, of levert aan de bouwsector? Doe dan mee aan de CIRCO Track Toekomstbestendige Bouwplaats in BlueCity en ontwikkel, samen met een collega, een nieuw circulair verdienmodel: van ideevorming tot implementatieplan!

Interesse? Laat het weten via het formulier onderaan de pagina!

circular business development

Het doel: een toekomstbestendige bouwplaats

Een toekomstbestendige bouwplaats is een bouwplaats waar gewerkt wordt aan de ambitie: geen afval, geen uitstoot en 100% fossielvrij. De bouwplaats is een prachtige plek om de bijdrage aan een duurzame gebouwde omgeving zichtbaar te maken. Onderwerpen als bronscheiding op de bouwplaats, tegengaan van snijverlies en anders omgaan met verpakkingsmaterialen zijn thema’s waar verbetering nodig en mogelijk is om van een lineaire naar een circulaire economie te komen.

In een circulaire economie worden hoogwaardige diensten geleverd en gaan producten langer mee, worden ze slim hergebruikt en gerecycled. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe business modellen. CIRCO biedt in samenwerking met BlueCity, Gemeente Rotterdam, Rabobank en Provincie Zuid-Holland een inhoudelijke editie met BAM aan van de driedaagse workshop, om jou als bedrijf op weg te helpen en kennis op te doen over circulair ondernemen en circulair design.

Tijdens de track maken bedrijven kennis met de mogelijkheden van circulair ontwerpen en ondernemen. En dat samen met ketenpartners op de bouwplaats. Bedrijven ontwikkelen een circulaire propositie voor hun eigen business en maken een concreet plan voor implementatie. We gaan aan de slag om circulaire business te ontwikkelen en je wordt op weg geholpen in een gefaciliteerd design proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Voor wie?

Deze Track is speciaal bedoeld voor bouwbedrijven, toeleveranciers, sloop (oogst) bedrijven/ (afval)inzamelaars, ontwerpers en opdrachtgevers die zich o.a. bezighouden met activiteiten op en voor de bouwplaats.

Van ieder bedrijf doen twee personen mee, bij voorkeur een duo van een designer/ ingenieur / business developer en iemand met een commerciële/ management  rol, die markt, klanten en stakeholders kent. Samen verken je kansen en zet je concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Zowel de interactie tussen de deelnemende bedrijven als de interactie tussen deze twee disciplines binnen bedrijf voegt veel waarde toe!

Circo Track Bouw

Programma

De CIRCO Track bestaat uit 3 volle dagen + een inspiratie event op 1 december 2020, 16 december 2020, 13 januari 2021 en 27 januari 2021.

Inspiratie event – 1 december

Dag 1 – Initiate workshop – 16 december

Tijdens de eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen en onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door de toepassing van circulaire ontwerpprincipes. Per bedrijf identificeren en selecteren we de circulaire kansen.

Dag 2 – Ideate workshop – 13 januari

In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. De kansen uit de voorgaande workshop worden verder verkend en in een aantal interactieve werkvormen verwerken we deze tot circulaire producten en diensten.

Dag 3 – Implement workshop – 27 januari

Op de laatste dag word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de eerdere resultaten. En naar de gevolgen voor de bedrijfsvoering en de circulaire impact.

Waarom meedoen?

Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Bedrijven vergroten hun concurrentiekracht en ze creëren nieuwe waarden voor hun bedrijf en klanten. Ook is het een innovatieve herijking van hun businessmodel.

CIRCO maakt door samenwerken binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf of ontwerper lastig of onmogelijk is. Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.

Door middel van de Online Track kunnen bedrijven in deze tijd toch doorgaan met het ontwikkelen van hun circulaire plannen! Ze behalen hetzelfde resultaat in minder tijd, omdat er geen reistijd is.

Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.

Bedrijven dragen bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden.

We gaan online:

We maken gebruik van de collaboratieve online platforms ZOOM en Mural, waardoor de CIRCO ontwerpmethodiek online toegankelijk is.

Er is veel interactie met de trainers en de andere deelnemers ingebouwd en trainers kunnen meekijken met de gemaakte oefeningen.

De techniek is niet ingewikkeld, en er is een helpdesk beschikbaar. Ook krijgen de deelnemers van tevoren een introductie.

Kosten en deelname

De kosten voor deelname bedragen €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam en de Rabobank.

We hebben plek voor 10 bedrijven (vol = vol).

Aanmelden CIRCO Track Toekomstbestendige Bouwplaats