
Het programma Nederland circulair in 2050 heeft ook gevolgen voor de bouwsector; zo moet de sector in 2030 het gebruik van primaire grondstoffen met 50% hebben teruggebracht om in 2050 een economie te realiseren zonder afval en waarbij alles draait om herbruikbare grondstoffen. Deze doelen vragen om aanpassingen in de manier van (samen)werken en ondernemen, ook in de bestaande utiliteitsbouw. Tijdens de CIRCO Track: Verduurzaming van bestaande bouw, gaan we aan de slag met het huidige waardeverlies in materiaal, tijd, energie of mankracht en zoeken we naar manieren om dat om te zetten in waarde creatie. Deze track is inmiddels afgerond.
Onder begeleiding van professionele trainers wordt met de betrokken ketenpartijen gekeken hoe waardeverlies omgezet kan worden in waarde creatie. Op deze manier kan (de samenwerking in) de keten geoptimaliseerd worden. Het levert meerwaarde voor alle partijen, bijvoorbeeld door efficiënter gebruik te maken van de materialen die nodig zijn bij vervanging en verduurzaming, maar ook de verlaging van de warmtevraag om zo het verbruik van grondstoffen als gas en hout te verminderen. Tijdens de track gaan we met de gehele keten en alle betrokken partijen aan de slag. Heijmans is nauw betrokken bij de track en zal als deelnemer aanwezig zijn.
Evaluatie
Tijdens deze track is Heijmans samen met andere bedrijven uit de utiliteitsbouw aan de slag gegaan met het huidige waardeverlies. Denk hierbij aan waardeverlies in materiaal, tijd, energie of mankracht. De bedrijven zijn op zoek gegaan naar manieren om dat om te zetten in waardecreatie. Dit om het gebruik van primaire grondstoffen in de bouwsector voor 2023 met 50% terug te dringen.
De CIRCO methode laat mij een andere bril opzetten, steeds weer. Vanuit de praktijk op een begeleide manier kijken naar waarde toevoegingen én -destructie. Praktisch, toepasbaar, inspirerend, boeiend én ontzettend verrassend. Ik heb er ook echt van genoten om vakgenoten in de keten te treffen, met dezelfde passie als ik; onze diensten naar de klant vanuit een duurzamer perspectief! – Paulien van Essen, Regiomanager Rotterdam van Heijmans Utiliteit.
→ Uit de evaluatie horen wij positieve geluiden: het out of the box denken werd als positief ervaren. Door de gebruikte methodiek word je hiertoe gedwongen. Ook het samenbrengen van de keten en verschillende perspectieven van de deelnemende partijen op de opgave, werden als positief en inspirerend ervaren. Daarnaast blijkt dat fysiek samenkomen veel meerwaarde heeft voor de interactie. In juni zal er een follow-up event plaatsvinden voor de deelnemers waarin we aan de slag gaan met een concrete casus. Verdere informatie hierover volgt.