Circular Community #3: 5000 spijkerbroeken voor KEES

Circular-community

Neem even de tijd en kijk naar het shirtje dat je vandaag draagt. Van welk merk is het? Zara, Primark of misschien H&M? Als dat zo is, kun je er vanuit gaan dat iemand dat leuke shirtje voor een hongerloontje in elkaar heeft zitten naaien in een land hier ver vandaan. En dat terwijl jij zo’n typisch fast fashion-shirtje maar 5 tot 7 keer draagt… Hetzelfde geldt voor je skinny jeans.

Waarom dat een probleem is? Omdat die broek je misschien maar 15 euro heeft gekost – terwijl het minimaal 10.000 liter water kost om ‘m te produceren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoeveelheid katoen die er in verwerkt is en niet te vergeten: het mensenleed. Gelukkig is er een alternatief…

Slow fashion in plaats van fast fashion

Kleren die gemaakt zijn met een lage CO2-impact, gemaakt van fairtrade materiaal en niet te vergeten lokaal: dat is slow fashion. Het is beter voor het milieu en het is ontstaan om te blijven!

Kleding die je niet meer draagt, geef jij misschien aan H&M- consicious. Niet alleen krijg je dan 15% korting op je volgende aankoop: je kleding komt ook nog eens goed terecht. Maar we laten je bubbel even barsten: dat is namelijk niet waar. Ja: je krijgt 15 procent korting, maar je kleding komt niet terecht bij mensen die het nodig hebben. De knopen worden in een fabriek van je kleding gehaald en daarna worden ze verscheurd in een shredder…

KEES is een slow fashion label. Een fashion label dat niet klakkeloos kleding produceert, maar nadenkt over alles wat ze doet. Zo maakt KEES bijvoorbeeld nieuwe broeken van stukken oude jeans. Dat kost minder water en zo gaat het kostbare product, dat 10,000 liter water en veel katoen heeft gekost, niet zomaar verloren. En dat is beter voor de wereld, want zo krijgt de broek die jij maar een paar keer hebt gedragen een nieuw leven – en hoeft er dus minder nieuw gemaakt te worden.

Gaaf toch? Hoe je oude broeken die je hebt gekocht, omdat je toch wel die extra kilootjes af zou gaan vallen, een nieuwe bestemming krijgt. Misschien komt jouw oude broek wel terecht – of tot zijn recht – in een blazer, een jurk of tas.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Marit Roosen, de oprichtster van het slow fashion label KEES. Samen met mijn team maak ik fashion van afval en restmaterialen. Een ‘leather like’ jasje van de binnenband van een vrachtwagenband, bijvoorbeeld. Op deze manier worden er geen producten onnodig de shredder ingestuurd.

Wij vinden dat we met zijn allen te veel weggooien, en dan hebben wij het niet alleen over afval en restmateriaal. Er worden ook veel te veel mensen die niet in het systeem passen aan de kant gezet. En de grootste verspilling is de verspilling van menselijk potentieel.

Wat wil je van onze community en waarom?

community-denim

Heel simpel: ik wil heel veel spijkerbroeken. Met stretch, zonder stretch, met gaten en zonder gaten. Als het maar van spijkerstof gemaakt is. Want spijkerbroeken zijn de hel. Ze zijn echt heel erg en iedereen heeft wel een ongedragen exemplaar in de kast liggen. Daar kan ik iets heel moois mee maken.

Wil weten waarom ik al spijkerbroeken wil hebben? Kijk de documentaire The True Cost. Maar dan ga je gegarandeerd janken – echt – en wil je je hele kledingkast in de fik steken. Dan kan je mooi voordat je dingen in de fik gaat steken je spijkerbroeken naar mij brengen!

Wat is je doel?

Circular-Community-BlueCity-KEES

Ik wil minder spijkerbroeken de shredder in jagen. Want daar worden ze alleen maar op een bult geperst en vervolgens verbrand. Dan gaan alle grondstoffen naar de maan. Je kan ze ook beter niet geven aan bijvoorbeeld de zak van Max, dan verdwijnen ze alsnog op zo’n brandstapel in plaats van aan de billen van iemand die het echt nodig heeft.

Mijn doel is dus spijkerbroeken verzamelen om ze daarna te transformeren in iets moois. Een spijkerjurk bijvoorbeeld.

Wat ga je precies doen met het product dat je krijgt?

Eerst halen we alle knopen en ritsen van de jeans af. Als we dat gedaan hebben, snijden we ze in verschillende vormen en maten. Van die stukken jeans die dan overblijven maken we nieuwe kleding. Of een tas natuurlijk, dat kan ook. Een van onze ontwerpen is een blazer die als een soort patchwork deken in elkaar is gezet van verschillende stukken en kleuren jeans. Op onze website staan nog meer voorbeelden.

Circular Community #3: reststroom denim