Circular Community: Rotterdamse reststromen voor ondernemers

Afval is waardevol – dat is waar het in BlueCity om draait. Dat geldt niet alleen voor industriële reststromen, maar ook voor het huis-, tuin- en keukenafval in huishoudens. In plaats van het weg te gooien, en zo bij te dragen aan de afvalberg, kun je het goede bestemming geven. Niet alleen raak je op een goede manier van je reststromen af, ook help je zo een Rotterdamse ondernemer een mooi circulair product te maken.

BlueCity is een voorbeeldstad voor de circulaire economie. In onze voorbeeldstad zijn zo’n 15 ondernemers aan het werk; elk met hun eigen reststromen. Om BlueCity heen bevindt zich bovendien een grote community van mensen die geïnteresseerd zijn in wat we doen, en die graag hun steentje bij willen dragen.

Om consumenten te helpen een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een blauwe, circulaire economie, om hen te helpen hun reststromen een goede bestemming te geven én om circulaire ondernemers aan grondstoffen te helpen, starten we de maandelijks terugkerende campagne: ‘Circular Community’.

Circular Community: wat is dat?

BlueCitizen Arabella van Aartrijk is, samen met Gydo van der Wal, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Zero Waste Events en Circulaire Catering in BlueCity. In dit filmpje legt zij uit welke reststroom ze uit de BlueCity Community nodig heeft, en wat ze daarmee gaat doen.

Met Circular Community koppelen we elke maand een ondernemer aan een reststroom uit onze community. Dat voelt heel kleinschalig, maar het heeft een grote impact. We maken we een abstract begrip als circulaire economie invoelbaar en helpen Rotterdamse ontwerpers om hun innovatieve project lokaal én circulair te realiseren. 

Wil jij jouw reststromen een goede bestemming geven? Wij helpen elke maand een circulaire ondernemer, groot of klein, aan grondstoffen uit de community. Hieronder lees je wanneer we naar welke grondstof op zoek zijn.

maart 2017: Arabella van Aartrijk, Eetbare tuin


Het spits wordt afgebeten door een een BlueCitizen die ook in BlueCity werkt. Arabella van Aartrijk is, samen met onze event manager Gydo van der Wal, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Zero Waste Events en Circulaire Catering in BlueCity. Zij is op zoek naar materialen waarmee ze een eetbare tuin kunnen aanleggen. Ze gaan al die lege plantenbakken beplanten, zo de circulaire catering een boost geven, en het importeren van muntplantjes een halt toeroept.
>> lees meer over Circular Community: Eetbare tuin

april 2017: Foekje Fleur 

Foekje Fleur is bekend van de flesvazen die zij maakte op basis van oude plastic flessen die zij in de Maas vond. Foekje wil de plastic soep indammen en is daarom opzoek naar flessen gemaakt van hard plastic. Van deze flessen gaat zij old fashioned zeepbakjes maken waardoor je dus geen flessen zeep meer hoeft te kopen!

>> Lees meer over Circular Community: plastic

september 2017: Marit Roosen, KEES 

Marit is op zoek naar spijkerbroeken die jij niet meer draagt. Van deze broeken gaat zij nieuwe producten maken zoals jurken en blazers. Op deze manier komen de spijkerbroeken niet meer op de schroothoop terecht en hoeft er minder nieuw denim gemaakt te worden, want dat is één van de meest vervuilende stoffen om te laten maken.

>> Lees meer over Circular Community: Demim

Waardevol afval

De Kassen, twee event ruimtes in blueCity, zijn middenin het oude zwembad Tropciana gesitueerd.Doe je mee, met het sluiten van kringlopen? Zo moeilijk is dat niet 🙂 Maak jouw afval waardevol, breng het naar BlueCity. Dan zetten Arabella, Foekje en Marit dat op het oog waardeloze materiaal om in nieuwe, waardevolle producten.