
We kopen met z’n allen steeds meer textiel en danken het steeds sneller af. Als gevolg van ons gedrag belanden er per jaar miljoenen kilo’s kleding in de prullenbak en worden verbrand. Het exponentieel stijgende gebruik van land, water, energie en chemicaliën maakt de textielindustrie zelfs tot een van de meest vervuilende wereldwijd. Dat moet anders. Gelukkig zijn er mensen die zich inspannen om de levensduur van textiel te verlengen en om van afgedankte materialen weer bruikbare vezels te maken. Zo werken we samen toe naar een circulaire textielindustrie. In DOSSIER: CIRCULAIR TEXTIEL lees je hoe.
Rotterdam
Wist je dat de totale uitstoot van broeikasgassen door de textielindustrie, 1,2 miljard ton CO2 per jaar is? Dat is meer dan alle internationale lucht- en zeevaart bij elkaar! De haven van Rotterdam speelt een belangrijke rol in de textielketen. Niet alleen komt er veel nieuw textiel hier binnen, ook wordt er in de regio heel veel textiel gesorteerd. Een mooie kans om textiel een waardevolle bestemming te geven, maar die zal voor veel textiel nog wel gevonden moeten worden.
Dat kan anders
Samen kunnen we de textielindustrie veranderen en als consument kan je daar nu al mee beginnen. Waar koop jij je kleding? En wat doe je er achteraf mee? Bedenk wat echt nodig hebt, ga eens naar een kledingruil, bijvoorbeeld in the Swapshop, verkoop je ongebruikte kleding of laat je sneakers herstellen bij de gloednieuwe Rotterdamse winkel WEAR.
Nieuwe grondstof, nieuw product
Helaas kan niet al het textiel herdragen of gerepareerd worden. Een deel van dit textiel kan weer nieuw textiel worden. Middels mechanische recycling kan waardeloos textiel nog wel worden omgezet in waardevolle grondstoffen, dit kan alleen voornamelijk bij wol, acryl en katoen. Ander textiel kan op dit moment alleen worden gedowncycled in isolatiemateriaal of poetsdoeken.
Dat is zonde! Gelukkig wordt er hiervoor hard aan de weg getimmerd door Eigendraads. Zij zijn begonnen met het zoeken naar een alternatief om ook dat laatste rest-textiel hoogwaardig te kunnen recyclen. Met succes.
Presentatie gerecycled shirt
Het resultaat mag er wezen. Want sinds vrijdag 23 april hangt hun shirt dat deels is gemaakt van textiel dat is achtergelaten bij de Rotterdamse marathon, in BlueCity. Dit als onderdeel van de zoektocht van overheid en industrie, naar waardevolle bestemmingen voor niet-herdraagbaar textiel. Wat extra bijzonder is aan dit shirt, is dat het specifiek is gemaakt van de kunststoffen in het afgedankte textiel. Uit het afgedankte textiel hebben ze het polyester gehaald, en er opnieuw garen van gemaakt. Dat is niet gemakkelijk om te maken, laat staan vanzelfsprekend. En hoewel dit natuurlijk pas één shirt is, is het wel een belangrijke opmaat naar opschaling van de technologie.
Het shirt is te bewonderen in het raam bij BlueCity en samen met de Rethinking Fashion radio-uitzending symboliseert het de aftrap van dit circulaire textiel dossier.