DOSSIER: CIRCULAIR TEXTIEL

Dossier circulair textiel

We kopen met z’n allen steeds meer textiel en danken het steeds sneller af. Als gevolg van ons gedrag belanden er per jaar miljoenen kilo’s kleding in de prullenbak en worden verbrand. Het exponentieel stijgende gebruik van land, water, energie en chemicaliën maakt de textielindustrie zelfs tot een van de meest vervuilende wereldwijd. Dat moet anders. Gelukkig zijn er mensen die zich inspannen om de levensduur van textiel te verlengen en om van afgedankte materialen weer bruikbare vezels te maken. Zo werken we samen toe naar een circulaire textielindustrie. In DOSSIER: CIRCULAIR TEXTIEL lees je hoe. 

Rotterdam

Wist je dat de totale uitstoot van broeikasgassen door de textielindustrie, 1,2 miljard ton CO2 per jaar is? Dat is meer dan alle internationale lucht- en zeevaart bij elkaar! De haven van Rotterdam speelt een belangrijke rol in de textielketen. Niet alleen komt er veel nieuw textiel hier binnen, ook wordt er in de regio heel veel textiel gesorteerd. Een mooie kans om textiel een waardevolle bestemming te geven, maar die zal voor veel textiel nog wel gevonden moeten worden.

Dat kan anders

Samen kunnen we de textielindustrie veranderen en als consument kan je daar nu al mee beginnen. Waar koop jij je kleding? En wat doe je er achteraf mee? Bedenk wat echt nodig hebt, ga eens naar een kledingruil, bijvoorbeeld in the Swapshop, verkoop je ongebruikte kleding of laat je sneakers herstellen bij de gloednieuwe Rotterdamse winkel WEAR.

Nieuwe grondstof, nieuw product

Helaas kan niet al het textiel herdragen of gerepareerd worden. Een deel van dit textiel kan weer nieuw textiel worden. Middels mechanische recycling kan waardeloos textiel nog wel worden omgezet in waardevolle grondstoffen, dit kan alleen voornamelijk bij wol, acryl en katoen. Ander textiel kan op dit moment alleen worden gedowncycled in isolatiemateriaal of poetsdoeken.

Dat is zonde! Gelukkig wordt er hiervoor hard aan de weg getimmerd door Eigendraads. Zij zijn begonnen met het zoeken naar een alternatief om ook dat laatste rest-textiel hoogwaardig te kunnen recyclen. Met succes.

Presentatie gerecycled shirt

Het resultaat mag er wezen. Want sinds vrijdag 23 april hangt hun shirt dat deels is gemaakt van textiel dat is achtergelaten bij de Rotterdamse marathon, in BlueCity. Dit als onderdeel van de zoektocht van overheid en industrie, naar waardevolle bestemmingen voor niet-herdraagbaar textiel. Wat extra bijzonder is aan dit shirt, is dat het specifiek is gemaakt van de kunststoffen in het afgedankte textiel. Uit het afgedankte textiel hebben ze het polyester gehaald, en er opnieuw garen van gemaakt. Dat is niet gemakkelijk om te maken, laat staan vanzelfsprekend. En hoewel dit natuurlijk pas één shirt is, is het wel een belangrijke opmaat naar opschaling van de technologie.

Het shirt is te bewonderen in het raam bij BlueCity en samen met de Rethinking Fashion radio-uitzending symboliseert het de aftrap van dit circulaire textiel dossier.

Circulaire initiatieven

Interview Eigendraads

‘Waar we ons op richten is: hoe kunnen we iets wat waardeloos is, waarde geven’. – Interview met Hilde van Duijn en Remi Veldhoven van Eigendraads.

Op 23 april overhandigden Hilde van Duijn en Remi Veldhoven van Eigendraads een T-shirt gemaakt van textiel dat is achtergelaten bij de Rotterdamse marathon aan wethouder Arno Bonte. Het tweetal is gevestigd in BlueCity en maakt zich hard voor een circulaire textielsector. Het marathon T-shirt is slechts het begin, als het aan Hilde en Remi ligt wordt Rotterdam de textiel recycling hub van Nederland!

Lees het interview hier > >

Textielberg

Shirts uit Bangladesh, broeken uit China, ieder seizoen een nieuwe jas – we kopen veel maar gooien nóg meer weg.

In een speciale uitzending van BlueCity Radio duiken we dieper in de wereld achter onze kledingkast. Te gast zijn Monique Drent van The Swapshop, Hilde van Duijn & Remi Veldhoven van Eigendraads, ontwerper Inez Naomi van Versatile Forever, ReShare Store, Dieuwertje de Wagenaar van Fashion Revolution Nederland, Esther Muñoz Grootveld van de Wasserij en Virpi Heybroek & Arno Bonte van Gemeente Rotterdam

Luister de podcast hier > >

Growcast: Living Colour

The Growcast – Natural textile dyeing with bacteria

Fashion designer Ilfa Siebenhaar and Laura Luchtman textile designer are both located in the fashion hub De Wasserij, in Rotterdam. Ilfa is specialized in fashion design and does research in biodesign with the main focus on how to innovate the design processes and the impact it has on the environment. Laura’s work is focused on experimental colour and material research. Together they started Living Colour, a sustainable alternative to artificial textile dyes. With their work they bridge the gap between design and science and establish a new natural colour aesthetic. They advocate for positive change and by doing so prepare the market for a future where clothes and textiles are dyed by bacteria. Joining this conversation is special guest and researcher Barbara Schrammeijer.

Listen to the Growcast > >

Must follow

Emy Demkes in de Correspondent: ‘Hoe kleding een wegwerpproduct werd’.

Emy Demkes is Correspondent Kleding bij de Correspondent. Hiervoor schrijft ze over de kledingindustrie, van arbeidsomstandigheden tot milieu-impact.

In haar artikel ‘Hoe kleding een wegwerpproduct werd‘, beschrijft ze een aantal hoofdrolspelers die de Nederlandse kledingmarkt totaal hebben veranderd. Grote bedrijven die door lage prijzen kleding tot een wegwerpproduct maakte.

Lees of luister het artikel hier > >

Meer artikelen van Emy Demkes > >

Pointer: verschillende items over de kledingindustrie vanuit een onderzoeksjournalistiek oogpunt.

Pointer is een onderzoeksjournalistiek platform van de KRO-NCRV dat items maakt over actuele onderwerpen. Onder de kop ‘Plasticplaag’ heeft Pointer ook verschillende items over de kledingindustrie staan. Van onderzoek naar greenwashing tot concrete handvatten hoe jij duurzamer kleding kan consumeren.

Vind de items hier > >

 

Marieke Eyskoot inspireert tot duurzame kledingconsumptie.

Marieke Eyskoot is duurzame mode en lifestyle-expert,
spreker en presentator. Ze staat voor stijlvol en duurzaam leven en deelt daarvoor positieve en handige tips in haar boek ‘Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle‘.

Meer over Marieke Eyskoot > >

Volg Marieke op Insta > >

Circular Challenge Textiel

Heeft jouw bedrijf een textiel reststroom en circulaire ambities? In een speciale editie van de Circular Challenge rondom textiel koppelen we bedrijven en organisaties aan een team van young professionals die er vervolgens binnen 6 weken een nieuwe business case voor ontwikkelen.

Interesse? Vraag ons naar de mogelijkheden! Mail naar n.braamse@bluecity.nl of bel 06-82719180.