Vacature Circulaire werkplaatschef (32 uur pw)

sluitingsdatum vacature: 17 augustus.

Het BlueCity Lab is gevestigd in de oude kleedkamers van voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana en bestaat uit een mini lab en dry lab. Door deze unieke combinatie van faciliteiten kunnen materialen vanaf de cel worden gekweekt in het wetlab en vervolgens in het dry lab worden verwerkt tot eindproduct. Een verpakkingsmateriaal van oesterzwammen-mycelium bijvoorbeeld, of een tas van kombucha-leer, gemaakt van bacteriën en gisten, gekleurd met bacteriële inkt.

We zoeken een circulaire doener voor vier dagen in de week die het reilen en zeilen in het Lab coördineert. De dagen liggen vast en ook de werktijden liggen vast: het Lab is twee dagen in de week open voor studenten en vier dagen voor mensen die komen werken en support nodig hebben. De coördinator is verantwoordelijk voor een gezond, veilig en stimulerende werkomgeving in de werkplaats. Hij of zij is aanspreekpunt, helpt bij maak-vragen, verzorgt het onderhoud en plant de keuringen van de machines.

De werkzaamheden

-> Begeleiding huurders en studenten (ca. 16 uur).

Aanspreekpunt huurders en studenten, advisering in circulair maken en uitleg gebruik machines, Introductiecursussen geven en begeleiding in gebruik en reservering lasersnijder, CNC frees en borduurmachine.

-> Operatie en onderhoud werkplaats (ca. 16 uur)

Verantwoordelijk voor veilige werksfeer, met alle bijbehorende taken, zoals vrijhouden van de brandroutes, nagaan hoe de huurders hun spullen goed kunnen opbergen. Strakke coördinatie van uitvoer van een project afstemmen. Onderhoud en keuring van de machine regelen.

-> Optimaliseren (structureren) van gebruik & processen in de werkplaats (ca. 8 uur)

Beheer systemen, printers, mailaccounts en andere tools. Bedenken en organiseren van de schoonmaak, werkwijze, afspraken rondom gebruik van de machines, en de optimaal inzet van de ruimte. Overleg met team van Lab over budgettering, ideeën voor verbetering en verbetering van de werkplaats. Inkoop van basisbenodigheden in lab icl. reststroom hout

Wat we zoeken in onze werkplaatschef

Je bent een circulaire doener en ervaren in het scheppen van een veilige werkomgeving. Je start zelf als je een taak of verbeterpunt ziet, en vindt het leuk om bij te dragen aan de groei van het Lab. Aantoonbare maak-skills zijn een vereiste, evenals affiniteit met duurzaamheid in algemeen en met de circulaire of blauwe economie in het bijzonder. Je snapt computergestuurde machines en bijbehorende software. En je hebt een connectie met Rotterdam.

Specifiek, in volgorde van belangrijkheid:

  1. Je neemt verantwoordelijkheid over het praktisch reilen en zeilen van het Lab als werkplaats, en zorgt ervoor dat we het beste uit de naar boven halen.
  2. Je bent handig, als in: je weet hoe een formaatzaag en een 3D printer werken. En je vindt het leuk om uit te leggen hoe de machines werken aan leken. Ook al zijn zij nog niet zo handig als jij. Of zullen ze dat nooit zijn. Geduld is dus ook wel een vereiste.
  3. Je bent gestructureerd, en vindt het makkelijk om overzicht te maken en houden.
  4. Je deelt graag je kennis, en wil zelf ook graag meer leren over hoe we die blauwe economie kunnen laten groeien in Rotterdam.
  5. Je spreekt een woordje Engels (omdat een deel van onze huurders & de studenten geen/gebrekkig Nederlands spreekt).

De sollicitatieprocedure

Oké, je hebt gesolliciteerd door te mailen naar lab@bluecity.nl. In de week van 18 augustus krijg je inhoudelijke reactie van ons, met daarin hopelijk de uitnodiging voor een gesprek op maandag 26 of dinsdag 27 augustus. Het laten zien van je vaardigheden is onderdeel van de sollicitatieprocedure. Reacties die later insturen dan 18 augustus worden niet in behandeling genomen. Je start in september 2019.

Wat biedt het BlueCity Lab?

  • Een tijdelijk contract voor 1 jaar van 32 uur per week, vergoeding in overleg.
  • De proeftuin van de circulaire economie die BlueCity is.
  • Een unieke community van makers, bioneers, onderzoekers, investeerders, bedrijfsleven en overheid.

Meer over BlueCity en het Lab
BlueCity is in 2015 gestart in het oude Tropicana zwembad in Rotterdam. We bouwen daar aan een circulaire voorbeeldstad. Inmiddels huisvesten we 35 – en als we klaar zijn meer dan 50 – ondernemers (start-ups en scale-ups) in de circulaire economie. Zij vormen met elkaar een ecosysteem, ze werken samen aan projecten en vaak is ook een reststroom van de een weer grondstof voor de ander. Er wordt bijvoorbeeld al koffiedik, plastic, bierbostel, bijenwas, warmte, water en CO2 uitgewisseld. Het belangrijkste doel van BlueCity is circulair ondernemerschap versnellen.

In de oude kleedhokjes is ons Lab gevestigd, waar bio-designers werken met algen, bacteriën, enzymen en mycelium. En uiteraard ook met 3D-printers, lasersnijders en andere apparatuur. In heel BlueCity is een grote spirit te voelen van maken en doen, en wat minder van praten en adviseren.

Bijna dagelijks zijn er groepen over de vloer, die bij ons een event organiseren of een rondleiding krijgen. Het event team is een belangrijk onderdeel van BlueCity en we hebben een aantal hele gave ruimtes hiervoor ingericht. Ook onze eigen programmering komt op gang. We bedenken eigen formats rondom filmavonden, workshops en debatten en geven onze eigen draai aan bestaande formats, zoals FuckUp Nights en de Circulair Challenge, waarbij we teams van studenten begeleiden in de werkplaats.

Verder hebben we een bouwteam met een mooie uitdaging: hoe verbouwen we dit pand zo duurzaam mogelijk en commercieel haalbaar, zodat we meer bedrijven kunnen vestigen. We zijn nu op zo’n 30% van het pand en moeten dus nog even verder. En dat alles terwijl er al allerlei activiteit in het pand is.