De kracht van de keten in de toekomstbestendige bouwplaats 

De kracht van de keten in de toekomstbestendige bouwplaats  lisa jongejans urn mycelium bluecity lab rotterdam

BAM Bouw en Techniek en BlueCity bundelen hun krachten om circulariteit in de bouw te verwezenlijken. De focus op hoogwaardig her te gebruiken materiaal, dat in gigantische hoeveelheden vrijkomt, heeft vergaande consequenties; om in 2050 100% circulair te werken, is samenwerking in de keten key.

BAM en BlueCity besparen 112.000 kg CO2-equivalent door bouwen met hoogwaardig her te gebruiken bouwmateriaal

(klik voor een PDF-weergave)

BlueCity, voormalig subtropisch zwembad dat wordt herontwikkeld tot circulaire voorbeeldstad, dient als proeftuin; hier realiseerde BAM Bouw en Techniek het Lab en de FoodHub grotendeels met hergebruikte materialen – een schijnbaar onmogelijke opgave, gelet op de hoge eisen gesteld aan dit soort ruimtes. Het resultaat: een CO2-besparing van 112.000 kg, ofwel: 652 keer met een personenauto van Rotterdam naar Parijs rijden of 1 ½ keer naar de maan. 

Economisch interessantbluecity-foodhub-rotterdam

Belangrijker nog: de samenwerking zorgt voor verandering in de markt én de keten; er ontstonden nieuwe verdienmodellen. Zo verruimde Pontmeyer het aanbod hoogwaardig herbruikbaar bouwmateriaal en besloot Kingspan de gebruikte koelwanden in de FoodHub ‘as a service’ aan te bieden. Die economische haalbaarheid zorgt ervoor dat circulair bouwen kan vliegen op grotere schaal.

Kennisdeling

De opgedane ervaringen worden breed gedeeld middels een driedaagse workshop waarin partners uit de bouwketen een circulaire propositie voor hun bedrijf ontwikkelen. De ambitie: een toekomstbestendige bouwplaats zonder afval, zonder uitstoot en 100% fossielvrij. Met name op het gebied van bronscheiding, tegengaan van snijverlies en anders omgaan met verpakkingsmaterialen is verbetering nodig en mogelijk.

Samenwerking in de keten – hoe gaat dat in de praktijk?bluecity-circulaire-bouw-yvette-govaart-jeroen-zandberg

Samenwerken in de keten klinkt op papier logisch, maar hoe gaat dat in de weerbarstige praktijk? In de Week van de Circulaire Economie 2021 geven wij openheid van zaken: dan lanceert BlueCity i.s.m. BAM Bouw en Techniek een serie interviews die inzicht geven in de praktijk van circulair bouwen. 

Door te spreken met mensen in de hele keten, van opdrachtgever en directeur tot projectmanager, leverancier en timmerman, worden ook de rauwe randjes eerlijk in beeld gebracht. “We wisten: dit wordt niet makkelijk – en uiteindelijk werd het nóg moeilijker dan gedacht. Dat maakt ons des te trotser op het eindresultaat.” aldus Jeroen Zandboer, manager Duurzaamheid, BAM Bouw en Techniek. 

Meer experts circulair bouwen aan het woord

Het ombouwen van leegstaand zwembad naar circulaire voorbeeldstad met werkplekken voor innovatieve bedrijven heeft heel wat voeten in aarde. In BlueCity werd in 2016 gestart met de herontwikkeling. Hoe is dat gegaan? Dat is een lang verhaal – dat we graag laten vertellen door de mensen die het dóen.

Serie interviews over de herontwikkeling van Club Tropicana tot circulaire kantoorvleugel

Serie artikelen over specifieke materiaalkeuzes en samenwerkingen

Serie podcasts

In deze BlueCity Podcast duikt klimaatjournalist Ties Joosten in de bouwsector. Een sector die per jaar zo’n 60 miljoen ton primaire grondstoffen opslokt, ruim eenderde van het Nederlands totaal. Tegelijk komt ieder jaar 25 miljoen ton sloopafval vrij.

Joosten gaat in gesprek met mensen die met hun poten in de modder staan op het gebied van de circulaire economie en de systemische drempels en uitdagingen die zij tegenkomen.

  1. #1. Axel Hendriks (Beelen) over circulair slopen
  2. #2. Christiaan Euser, De Oogstkaart
  3. #3. Michel Baars, New Horizon
  4. #4. Yvette Govaart, Urban Producer COUP en BlueCity
  5. #5. Martijn Markus,  projectmanager duurzaamheid bij AM

Ondernemer in de new economy? Vestig je in BlueCity!

BlueCity helpt de circulaire economie op gang door ondernemerschap te stimuleren. We bouwen een ecosysteem, waarin stromen zoveel mogelijk lokaal gebruikt en gecirculeerd worden en helpen ondernemers om snel een businesscase te identificeren, deze te testen en indien mogelijk op te schalen.

> check de werkruimte in BlueCity

We zoeken een mix van circulaire ondernemers die iets doen in de biologische cyclus en in de technische cyclus. Van studenten of start-ups die proof of principle zoeken, tot scale-ups met proof of concept. Van low tech tot high tech, van praktisch tot wetenschappelijk – wij zoeken juist die combinatie.