Kenniscentrum Papier en Karton

Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK) versterkt de technologische kennis van de papier- en kartonindustrie en levert zo een bijdrage aan hun toekomstige concurrentiepositie. KCPK is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken (VNP). De activiteiten van KCPK worden gedaan vanuit drie programma’s: Vezelgrondstoffen, Technologie & Procesvoering, en Eindproducten.

Binnen Vezelgrondstoffen werken we aan de toekomstige beschikbaarheid en te verwachten kwaliteit van grondstoffen. Een belangrijk thema hierbinnen zijn alternatieve grondstoffen: denk aan papier en karton van biosmassa-reststromen zoals tomatenstengels, maaigras en oud textiel en vezelgewassen zoals Hennep en Miscanthus – lokaal gekweekt, op land dat niet geschikt is voor productie van (dier)voedsel.

In het programma Technologie & Procesvoering focussen we op het optimaliseren van het productieproces en de verbetering van de energieprestatie en vermindering van de  CO2 uitstoot door het ontwikkelen en testen van vernieuwende productieprocessen en machines. Voorbeelden hiervan zijn de overgang van gasgestookt naar elektrisch drogen door middel van microgolf en geluidsgolven en de inzet van energiezuiniger biotechnologische procestappen.

Het programma Eindproducten dekt de hele keten vanaf het moment dat het papier en karton de fabriek verlaat tot het weer terugkomt als grondstof voor recycling. In dit programma zijn we onder andere bezig met design voor recycling, met het ontwikkelen van nieuwe verpakkingsconcepten en met retourlogistiek, om zo de keten te kunnen sluiten zonder afval- of onbruikbare reststromen. Verder ontwikkelen we papier en karton dat via actieve stoffen zorgt voor verlenging van de houdbaarheid van voedsel om zo voedselverspilling te verminderen; en papier en karton met barrière eigenschappen dat als volwaardig (en milieuvriendelijker) alternatief voor plastic verpakkingen kan dienen.

We zijn in BlueCity aanwezig om kennis uit te wisselen en samen te werken: voor ons en onze sector zijn we nieuwsgierig naar alle nieuwe ideeën die hier leven, en andersom proberen we onze mede-BlueCitizens te helpen met relevante kennis en technologieën vanuit de papier- en kartonsector. We beschikken op de locatie van Schut Papier in Heelsum over in Nederland unieke pilot-faciliteiten voor het verwerken en scheiden van biomassa gericht op de maximale benutting van vezels, eiwitten en suiker uit lokale biomassa voor hoogwaardige toepassingen.