OKKEHOUT

Sloop-, rest- en snoeihout krijgt een tweede leven bij OKKEHOUT. Van 4m lange (zelfdragende) tafel tot fietsbalk en van achtpersoons palletbank tot stamtafeltje; het zijn stuk voor stuk ambachtelijke, duurzame meubels die door (her)gebruik van materialen levenslang meegaan.

Hoe dat precies in zijn werk gaat? Het begint bij het doel; een simpele, open tafel bijvoorbeeld, voor een goede prijs. En dan begint het echte werk: de mannen van OKKEHOUT kijken naar alle gebruikelijke onderdelen voor een tafel en schrappen de niet-essentiële dingen, om tot een kenmerkend open ontwerp te komen.

‘Het grenen blad is gemaakt van planken die gebruikt zijn in de bouw van locomotieven en hier een tweede leven krijgen. De poten zijn gemaakt van massieve stalen staf en gaan dus jaren mee. Door de hoek die ze hebben ten opzichte van het blad klemmen ze vast en kunnen ze de verbinding tussen blad en poot aan de zwaartekracht overlaten. De planken hebben sporen van gebruik, je kan zien dat er een regenbuitje overheen is gegaan, her en der hebben ze een likje zon gehad en soms heeft ergens een spijker of schroef gezeten.’

Dat alles proberen ze niet te verbergen, maar juist zo veel mogelijk te etaleren. OKKEHOUT gebruikt lijnolie om de kleuren te versterken en bijenwas van onze Stadsimker om de vlam in het hout er uit te laten knallen. Soms is er wat discussie over welke kant van een plank aan de bovenkant van het blad moet zitten, maar daardoor is elk meubel uniek; er zit een verhaal aan en hij wordt gemaakt door mensen die om het product geven.
Het resultaat? Een ambachtelijk(e) tafel/meubel die duurzaam is, niet alleen door de (her)gebruikte materialen maar ook door zijn levensduur.

Volg OKKEHOUT :