BlueCity
surfing the new economy

BlueCity is gevestigd in het voormalige zwemparadijs Tropicana, aan de Maas in Rotterdam, en biedt werkplekken voor innovatieve circulaire ondernemers. Van starter en zzp-er tot scale-ups met een productielijn.

Een zwembad vol mogelijkheden, dat is BlueCity. Een speeltuin voor circulaire bedrijven, waar we met brein, ballen, lef en lol afkoersen op ’n economie waarin afval niet bestaat. In BlueCity krijg je ’n portie radicale ontwrichting bij je koffie en realiseren we samen een wereld waarin afval waardevol is.

BlueCity is een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Binnen ons ecosysteem van sociale ondernemers en radicale disruptanten is afval een waardevolle bouwsteen; de output van de éne is namelijk de input van de andere ondernemer. Zo creëren we samen een voorbeeldstad voor de circulaire economie. En dat is hard nodig ook.

BlueCity: visie

De lineaire economie heeft haar beste tijd gehad. Aan het begin van de keten raken onze grondstoffen op en aan het eind van de keten kampen we met afvalproblemen. Produceren, consumeren en afval weggooien – het is een onhoudbaar systeem. Om op ‘n prettige manier met 10 miljard mensen samen te leven, moeten we op zoek naar andere oplossingen. Die oplossingen liggen in het sluiten van de kringlopen.

Start-ups en kleinschalige initiatieven laten zien hoe dat moet en: dat het kán. Maar circulair ondernemen gaat niet vanzelf; in BlueCity bieden we (startende) circulaire ondernemers ruimte, begeleiding en een dynamisch netwerk. Daarmee krijgen haalbare en schaalbare plannen de kans om uit te groeien tot de omvang die ze nodig hebben om een écht impact te hebben. Zo creëren we samen met ondernemers, onderzoekers, omwonenden, overheid en het onderwijs een circulaire economie, sluiten we kringlopen en vormen we de stad van de toekomst.

Hoe blauw is BlueCity?

BlueCity-Header-Circulaire-Voorbeeldstad

Blue, circular of new economy; BlueCity is niet te vangen in één definitie. We bouwen aan een wereld waarin het begrip afval niet bestaat.
BlueCity heet BlueCity omdat het grotendeels gebaseerd is op de principes van de blauwe economie: we werken met wat lokaal voor handen is, gaan uit van samenwerking in plaats van concurrentie en genereren verschillende inkomensstromen, bijvoorbeeld door output van het ene proces te gebruiken als input voor een ander proces – allemaal precies zoals de natuur werkt. We leggen daarnaast de cirkels van de circulaire economie over elkaar, zodat netwerken ontstaan; die we weer met elkaar verbinden. Dit alles met steeds hetzelfde doel: continu innoveren, banen creëren, de afvalberg verkleinen door ‘afval’ als grondstof te zien en sociaal kapitaal opbouwen zonder de omgeving uit te putten. Dát is pas echt de new economy.

De blauwe praktijk

BlueCity is gevestigd in het voormalige zwemparadijs Tropicana, aan de Maas in Rotterdam, en biedt werkplekken voor innovatieve circulaire ondernemers. Van starter en zzp-er tot scale-ups met een productielijn.

Die nieuwe economie een utopie? Nee; de nieuwe economie is al gaande. De in BlueCity gevestigde ondernemers sluiten hun reststromen op verschillende manieren op elkaar aan.

Zo vormt de koffieprut van Rotterdamse bars en restaurants een voedingsbodem voor de oesterzwammen van RotterZwam. Het CO2 dat daarbij vrijkomt, wordt door Spireaux ingezet bij de productie van spirulina. Het mycelium wordt gebruikt om verpakkingsmaterialen te ontwikkelen in het BlueCity Lab en de zwammen – die zijn natuurlijk overal in de Rotterdamse horeca op het menu te vinden. Een perfecte cirkel.
Nog wat voorbeelden? De bijenwas van Stadsimker Abderrahim Bouna wordt gebruikt door meubelmaker OKKEHOUT. Plastic afval uit de wijk wordt door Community Plastics gerecycled tot nieuwe producten voor ín de wijk: eivormige nestkastjes bijvoorbeeld. Fruitafval van de markt wordt door Fruitleather omgetoverd tot een leerachtig materiaal voor bijvoorbeeld tassen. De wormen in de kelder zorgen voor de verwerking van karton en GFT-afval en het aquaponics-systeem voorziet BlueCity van frisse lucht. KEES verwerkt fiets- en autobanden tot accessoires en werkt bovendien samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die vervolgens weer kunnen uitstromen naar betaalde banen binnen of buiten BlueCity. En dit is nog maar het begin…

Meer weten over de Blauwe Economie?

BlueCity-RotterZwam-Circulaire-Onderneming

BlueCity en Tropicana

BlueCity is gevestigd in het voormalige zwemparadijs Tropicana, aan de Maas in Rotterdam, en biedt werkplekken voor innovatieve circulaire ondernemers. Van starter en zzp-er tot scale-ups met een productielijn.

Circulair ondernemen? Wij doen boter bij de vis. BlueCity is gevestigd in voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana, een iconisch pand dat haar functie en grandeur verloren heeft.

Afbreken is zonde; niet alleen van het pand, maar ook van de herinneringen die er aan gekoppeld zijn. Tussen de glijbanen en bubbelbaden vestigen zich daarom innovatieve, duurzame en circulaire ondernemers die die 12.000 m2 nieuwe functies, betekenis en waarde geven.

BlueCity en Rotterdam

BlueCity is gevestigd in het voormalige zwemparadijs Tropicana, aan de Maas in Rotterdam, en biedt werkplekken voor innovatieve circulaire ondernemers. Van starter en zzp-er tot scale-ups met een productielijn.

Met het herstel van Tropicana krijgt de stad haar parel aan de Maas terug. Onze circulaire voorbeeldstad is een tastbaar en toegankelijk symbool van de nieuwe economie, waar kennis en kunde worden getoond en uitgewisseld.

Rotterdam is daar een goede uitvalbasis voor; in onze stad gebeurt al veel. RotterZwam, KEES, Kromkommer, Better future factory en Afval loont zijn concrete voorbeelden van economisch haalbare, duurzame concepten.
Ook de gemeente en tal van publieke instellingen en bedrijven in Rotterdam geven de circulaire economie een steeds prominentere plek. Initiatieven waar wij graag mee samenwerken zijn Directie Economie en Directie Stadsontwikkeling (vanuit de gemeente), Rotterdam Partners en R’damse Nieuwe, Social Enterprise NL. Ook stemmen we nauw af met andere hubs in de stad, zoals Impact Hub, SUGU en Venture Cafe.

BlueCity is where start-ups create new waves, and where corporates can catch the tide. We integrate what’s working, skip what’s not.

werkruimte

eventlocatie

rondleiding