BlueCity
surfing the new economy

In voormalig Tropicana verzamelen zich de pioniers van de circulaire economie. Er bloeit een dynamische community van like minded entrepreneurs die bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Sinds 2015 heeft BlueCity zich ontwikkeld van leeg zwembad tot spil van de circulaire economie in de stad én de regio. 

Anno 2022 is BlueCity een voorbeeldstad voor de circulaire economie, waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten en concreet handelingsperspectief ontwikkelen, of het nu gaat om het vergroten van je impact, zero waste leven of het ontwikkelen van een future proof materiaal.

Van zwembad naar voorbeeldstad

Op 7 oktober 2015 kocht impact investor Wouter Veer het Tropicana-pand en gaf daarmee het startschot voor BlueCity. De ‘circulaire economie’ was destijds vooral nog een theorie, maar wij gingen alvast van start. Na vijf jaar circulair bouwen is het pand een landingsplek voor duurzame ondernemers: hier groeien zij een innovatief idee van schattig naar schaal. 

Daarmee heeft Rotterdam haar icoon aan de Maas terug: onze circulaire voorbeeldstad is een tastbaar en toegankelijk symbool van de nieuwe economie, waar kennis en kunde worden getoond en uitgewisseld.

Bezoekers en bedrijven van over de hele wereld komen kijken hoe de nieuwe economie vorm krijgt; in onze meeting spaces en op de bodem van het golfslagbad raken zij gegarandeerd geïnspireerd en vanuit onze zalen en studio organiseren wij on- en offline events waarmee zij de handvatten krijgen om te veranderen – zowel voor hun bedrijf als in hun eigen leven.

BlueCity: visie

De lineaire economie werkt niet: aan het begin van de keten raken onze grondstoffen op en aan het eind van de keten kampen we met afvalproblemen. Produceren, consumeren en afval weggooien – het is een onhoudbaar systeem. Om op ‘n prettige manier met 10 miljard mensen samen te leven, moeten we op zoek naar andere oplossingen. Die oplossingen liggen in het sluiten van de kringlopen.

Start-ups en kleinschalige initiatieven laten zien hoe dat moet en: dat het kán. Maar circulair ondernemen gaat niet vanzelf; in BlueCity bieden we (startende) circulaire ondernemers ruimte en een dynamisch netwerk. Daarmee krijgen haalbare en schaalbare plannen de kans om uit te groeien tot de omvang die ze nodig hebben om een écht impact te hebben. Zo creëren we samen de circulaire economie, sluiten we kringlopen en vormen we de stad van de toekomst.

Future forward met BlueCity Lab

BlueCity Lab: makerspace voor circulaire ondernemers

Eén van de belangrijkste bouwstenen voor een future proof economy bevindt zich in de kelders van voormalig Tropicana: BlueCity Lab, het eerste circulaire biolab ter wereld. Hier staat het maken van prototypen, experimenteren en werken aan business cases die invulling geven aan die circulaire economie centraal. Dit wordt gedaan door een dynamische community van ondernemende wetenschappers uit verschillende disciplines, bioniers genaamd.

In samenwerking met Hogeschool Rotterdam biedt BlueCity Lab bovendien studenten de kans om vanuit een circulaire praktijksituatie aan de slag te gaan; samen leiden we de ondernemers van morgen op, die ambachten combineren met technologie en die voorbereid zijn op een compleet andere arbeidsmarkt.

Kennisdeling – van Rotterdam tot Tokyo

Kennisdeling is een belangrijk onderdeel van versnellen. In de afgelopen vijf jaar veranderde de manier waarop BlueCity haar knowledge resources deelt: nog steeds kleinschalig binnen het pand, maar inmiddels ook wereldwijd, online. Huiskamers, klaslokalen, vergaderzalen en bedrijven over de hele wereld zijn via onze studio ineens dichtbij. Zo kan het zijn dat bij een online programma over biodesign publiek uit Australië en China aanwezig is – en één van de sprekers ergens in Polen zit.

Zo helpen we met onze programmering op het snijvlak van duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap een groeiend internationaal publiek om slimmer (samen) te werken, zowel in het eigen leven als bedrijfsmatig. 

Internationaal versnellen door lokaal ondernemerschap

Vet & Lazy

Door ondernemers uit de stad en regio te versnellen, hen te verbinden met grote bedrijven en samen te werken met zakelijke partners in trajecten als de Circular Challenge toont BlueCity op lokaal niveau dat het mogelijk is om te veranderen én wat de tegenkrachten zijn. 

Dit geeft waardevolle inzichten over de problemen van de transitie op een grotere, internationale schaal. Zo helpen we de versnelling van de wereldwijde transitie door middel van lokaal ondernemerschap.

Ook aan de slag?

In 2050 heeft Nederland een duurzame, volledig circulaire economie. In Rotterdam is circulair zelfs al in 2030 de maatstaf. Die circulaire ambitie realiseren, dat kunnen we alleen met elkaar.

BlueCity programmering

BlueCity is where start-ups create new waves, and where corporates can catch the tide. We integrate what’s working, skip what’s not.

werkruimte

eventlocatie

rondleiding