Podcasts

1. Goed Geld Verdienen

Geen nieuwe koptelefoon kopen, maar je kapotte repareren. Geen nieuwe grondstoffen gebruiken, maar reststromen. En geen legio aan plastic bakjes, maar een zero waste afhaalsysteem voor je restaurant. Stuk voor stuk willen deze nieuwe manieren van ondernemen duurzame en maatschappelijke verandering teweeg brengen. Maar hoe doe je dat als je de eerste bent die zoiets begint?  En kan je als ondernemer überhaupt wel blijven groeien, zonder dat je footprint op deze Aarde dat ook doet? 

In de podcast serie Goed Geld Verdienen onderzoeken Daniël Poolen, duurzaamheidsonderzoeker bij de Rabobank, en Sabine Biesheuvel, mede-oprichter en directeur van BlueCity, samen met zes toonaangevende ondernemers uit Rotterdam en regio dat duurzaam ondernemen kán – van financieringsvormen tot nieuwe business modellen. Hoe groeien zij hun bedrijf zonder dat dit ten koste gaat van het milieu en een leefbaar klimaat? Samen gaan we op zoek naar wat er nodig is om een toekomstbestendig bedrijf te bouwen. Het nieuwe ondernemen is hier!

Lees hier meer over Goed Geld Verdienen

2. BlueCity Podcast over Circulaire Bouw

In het eerste seizoen van de BlueCity Podcast over de circulaire economie duikt klimaat- journalist Ties Joosten in de bouwsector. Een sector die per jaar zo’n 60 miljoen ton primaire grondstoffen opslokt, ruim eenderde van het Nederlands totaal. Tegelijk komt ieder jaar 25 miljoen ton sloopafval vrij.

In deze podcastserie gaat klimaatjournalist Ties Joosten (voormalig hoofdredacteur van Blendle, onderzoeksjournalist Follow The Money) namens BlueCity in gesprek met mensen die met hun poten in de modder staan op het gebied van de circulaire economie en de systemische  drempels en uitdagingen die zij tegenkomen.

De BlueCity Podcast Circulaire Bouw wordt mede mogelijk gemaakt door Cobouw, Duurzaamgebouwd.nl en Rotterdam Circulair.

Lees hier meer over de BlueCity Podcast Circulaire Bouw

3. The Growcast – ontwerpen met de natuur als richtlijn

In The Growcast interviewen biodesigner Emma van der Leest en programmamaker Barbara Vos acht pionierende biodesigners, ook wel Bioniers uit Rotterdam over hoe de toekomst eruit kan zien als we ontwerpen met de natuur als richtlijn. Emma en Barbara nemen in deze Engelstalige podcast de luisteraar mee op een ontdekkingstocht door het domein van biodesign: als we de nieuwe economie zouden vormgeven samen met de natuur, zou dat de oplossing kunnen zijn voor de bestaande en toekomstige milieuproblemen?

Een lamp die zichzelf van stroom voorziet door middel van fotosynthese, natuurlijke textielverf geproduceerd door minifabriekjes van bacteriën, mycelium urnen en algen als superfood: het zijn slechts een paar voorbeelden van waar onze bioniers mee bezig zijn. Duik in de biorevolutie en luister The Growcast! 

The Growcast is mede mogelijk gemaakt door BlueCity en het BlueCity Lab met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Gemeente Rotterdam.

Lees hier meer over de Growcast en ontdek alle afleveringen.

4. Het Nieuwe Nassen

Goede voornemens in combinatie met meer aandacht voor duurzaamheid en een gezonde levensstijl door de pandemie, hebben ervoor gezorgd dat consumenten kritischer zijn gaan kijken naar wat er op hun bord ligt. Tegelijkertijd maken wet en regelgeving (bijv. het nieuwe verbod op wegwerpplastic zoals rietjes en roerstaafjes) verandering onontkoombaar. Hoe pas je je menukaart hier op aan? Wat zijn de mogelijkheden? En misschien wel het belangrijkst: hoe hou je het lekker én betaalbaar?

In Het Nieuwe Nassen: de podcast gaat Perry de Man in gesprek met Bülent Sel van Zegro, Hans Baggerman van Schiecentrale events, Michael Schook van Heroine, Paul Sharo van Man Met Bril Koffie, Selma Seddik van Instock en Thomas Uljee van Eurobakker. Als zij het kunnen, dan kan jij het ook!

Lees hier meer over Het Nieuwe Nassen.

5. How to Biodesign 

In 2020 is How to Biodesign begonnen als platform en online meet-up voor én door bioniers (= pioniers in biodesign). Live vanuit het BlueCity Lab duiken we elke meet-up in een nieuw onderwerp: van bouwen met natuurlijke materialen zoals mycelium en hout, tot het oogsten van zonne-energie op een natuurlijke manier. Verschillende experts zijn te gast om in de materie te duiken. Met maandelijks wisselende onderwerpen brengen we circulariteit, biotechnologie en biochemie samen. 

Na een succesvolle serie bijeenkomsten in 2020 is How To Biodesign terug voor een nieuwe reeksen in 2021 én 2022. Ditmaal zijn de gesprekken na afloop ook terug te luisteren als (Engelstalige) podcast.

The How to Biodesign meet-ups worden mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Lees hier meer over How to Biodesign en ontdek alle afleveringen. 

6. BlueCity Radio

In een tijd waarin iedereen scherm-moe is, nodigen we je uit om op pad te gaan en ondertussen te luisteren naar BlueCity’s eerste radioshow! In elke aflevering duiken de programmamakers van BlueCity in uiteenlopende onderwerpen. Experts schuiven aan om samen de problemen en kansen van de circulaire economie in kaart te brengen. 

Beluister de eerste twee afleveringen en ontdek: Is het herwaarderen van water de sleutel tot de oplossing van de klimaatcrisis? En welke wereld schuilt er achter de kleding in onze kledingkast?

Beluister de eerste afleveringen van BlueCity Radio hier.