5 jaar BlueCity, van zwembad tot voorbeeldstad voor de circulaire economie – en spil in de regio
De stap naar de circulaire economie zetten we samen – en dit is het moment om door te pakken. Niet door te denken, maar door te dóen. Precies vijf jaar geleden kocht impact investor Wouter Veer het Tropicana-pand en gaf daarmee het startschot tot de bouw van de voorbeeldstad voor de circulaire economie. Die ‘circulaire economie’ was vooral nog een theorie, maar BlueCity ging alvast van start. En met succes: na 5 jaar BlueCity zijn we uitgegroeid van ‘een stel gekkies in het oude zwembad’ tot spil van de circulaire economie in de stad én de regio.
Sinds 7 oktober 2015 heeft een groeiende groep mensen meegebouwd aan de transitie van leeg zwembad naar circulaire voorbeeldstad. Anno 2020 is er sprake van een dynamisch ecosysteem waarin met ondernemerschap en lef wordt gewerkt aan de nieuwe economie. Door lokaal te dóen, met ontwerpers, wetenschappers, ondernemers (van start-ups tot corporates), versnellen we de internationale transitie. Want dat hebben we wel geleerd de afgelopen vijf jaar: die enorme ambitie realiseren – dat kunnen we alleen met elkaar. Let’s co create a new current and surf the new economy together!
Circulariteit in context
Even een stapje terug: in 2015, toen Veer zijn hand tijdens de openbare veiling opstak en Tropicana, het subtropisch zwemparadijs, aan BlueCity werd gegund, was ‘circulaire economie’ zoals gezegd vooral nog een idee. Het klimaatakkoord van Parijs bestond niet; dat werd pas op op 12 december van dat jaar gepresenteerd. BlueCity was toen al bezig.
Een jaar later, in 2016, formuleerde het kabinet het Rijksbrede ‘Nederland Circulair in 2050’: drie doelstellingen om de Nederlandse economie zo snel mogelijk volledig circulair te maken. De eerste ondernemers hadden zich toen al in BlueCity gevestigd.
De gemeente Rotterdam stelde het in 2018, toen in BlueCity al ruim 30 ondernemers aan de slag waren, nog scherper: in de stad is circulair al per 2030 de maatstaf – dan draait Rotterdam zo veel mogelijk op herbruikbare grondstoffen. Door al in 2015 te starten, heeft BlueCity een flinke voorsprong: vandaag de dag is BlueCity de plek waar die circulaire ambitie waar wordt gemaakt.
Beleidsplannen in de praktijk gebracht

In de afgelopen jaren bouwden we het zwembad om naar voorbeeldstad: waar eens dagjesmensen wandelden, bevindt zich nu de eerste circulaire kantoorvleugel van Nederland.
Waar enorme buizen de chloorlucht filterden, werken nu innovatieve start-ups in productiekantoren en een foodhub en waar volop in het water werd gedoken, pitchten tientallen ondernemers-in-de-dop hun circulaire business cases, zetten honderden ondernemers concrete stappen naar nieuwe businessmodellen, leerden duizenden Rotterdammers hoe de stap te zetten naar een duurzamer leven en lieten tienduizenden bezoekers van over de hele wereld zich inspireren door de pioniersdynamiek van onze voorbeeldstad in wording.
5 jaar BlueCity – waar staan we anno 2020?

Die vraag krijgen we vaak. BlueCity is een voorbeeldstad voor de circulaire economie: een stad binnen de stad Rotterdam waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten en concreet handelingsperspectief ontwikkelen, of het nu gaat om het vergroten van je impact, zero waste leven of het ontwikkelen van een future proof materiaal.
Na vijf jaar circulair bouwen is het pand een landingsplek voor like minded entrepreneurs; hier groeien zij een innovatief idee van schattig naar schaal. Bezoekers en bedrijven van over de hele wereld komen kijken hoe de nieuwe economie vorm krijgt; in onze meeting spaces en op de bodem van het golfslagbad raken zij gegarandeerd geïnspireerd en vanuit onze zalen en studio organiseren wij on- en offline events waarmee zij de handvatten krijgen om te veranderen – zowel voor hun bedrijf als in hun eigen leven.
BlueCity is de afgelopen vijf jaar uitgegroeid van ‘een stel gekkies in het oude zwembad’ tot spil van de circulaire economie in de stad én de regio. Samenwerking met partners en ondernemers is daarbij vanaf het prille begin cruciaal geweest. Nú is de tijd om door te pakken; om meer mensen en bedrijven te bereiken en om die nieuwe economie samen uit de grond te stampen.
Future forward met BlueCity Lab

Eén van de belangrijkste bouwstenen voor een future proof economy bevindt zich in de kelders van voormalig Tropicana: BlueCity Lab, het eerste circulaire biolab ter wereld. Hier staat het maken van prototypen, experimenteren en werken aan business cases die invulling geven aan die circulaire economie centraal. Dit wordt gedaan door een dynamische community van ondernemende wetenschappers uit verschillende disciplines, bioniers genaamd.
In samenwerking met Hogeschool Rotterdam biedt BlueCity Lab bovendien studenten de kans om vanuit een circulaire praktijksituatie aan de slag te gaan; samen leiden we de ondernemers van morgen op, die ambachten combineren met technologie en die voorbereid zijn op een compleet andere arbeidsmarkt.
Het Lab vertegenwoordigt een pioniersrol in biobased design en regeneratief, modulair werken. “We weten dat circulaire economie de norm is in 2050, maar we weten nog niet in welke vorm dat zal zijn.” stelt Nienke Binnendijk, directeur van BlueCity Lab. “Daarom is het belangrijk om nú aan de slag te gaan – en daarom zijn plekken als deze, waar dat kan, cruciaal voor de transitie van lineaire naar circulaire economie.”.
Internationaal versnellen door lokaal ondernemerschap
De grootste uitdaging in de transitie naar circulaire economie: het schaalt niet snel genoeg. Door ondernemers uit de stad en regio te versnellen, hen te verbinden met grote bedrijven en samen te werken met zakelijke partners in trajecten als de Circular Challenge toont BlueCity op lokaal niveau dat het mogelijk is om te veranderen én wat de tegenkrachten zijn.
Dit geeft waardevolle inzichten over de problemen van de transitie op een grotere, internationale schaal. Zo helpen we de versnelling van de wereldwijde transitie door middel van lokaal ondernemerschap.
Kennisdeling – van Rotterdam tot Tokyo

Kennisdeling is een belangrijk onderdeel van versnellen. In de afgelopen vijf jaar veranderde de manier waarop BlueCity haar knowledge resources deelt: van kleinschalig binnen het pand, naar wereldwijd, online. Huiskamers, klaslokalen, vergaderzalen en bedrijven over de hele wereld zijn via onze studio ineens dichtbij. Zo kan het zijn dat bij een online programma over biodesign publiek uit Australië en China aanwezig is – en één van de sprekers ergens in Polen zit.
Zo helpen we met onze programmering op het snijvlak van duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap een groeiend internationaal publiek om slimmer (samen) te werken, zowel in het eigen leven als bedrijfsmatig. En dat is hoog nodig.
Uitdaging: alleen samen circulair
Het is de hoogste tijd om onze economie zo op te bouwen dat onze ecosystemen zich kunnen herstellen. Deze uitdaging overstijgt disciplines, bestaande businessmodellen en huidige onderwijsvormen. Met onze partners in stad, regio en land hebben we al flinke stappen gezet. Maar: die enorme circulaire ambitie realiseren, dat kunnen we alleen met elkaar. Samen bereiden we de volgende generatie voor op een andere wereld met een andere realiteit. Samen ontwikkelen we waardevolle inzichten over de problemen van de transitie op een grotere schaal. Samen helpen we het versnellen van de internationale transitie. Niet door te denken, maar vooral door te dóen. Let’s co create a new current!
Meer lezen over BlueCity, vroeger, nu en in de toekomst?
De komende maand delen we meer over onze toekomstplannen, lichten we ondernemers van het eerste uur uit, kijken we naar partners in de stad en staan we stil bij de zaken die essentieel blijken voor het realiseren van de circulaire ambitie. Niets missen?
- • Volg ons via Facebook, Instagram, Linkedin en Twitter
- • en schrijf je in op onze nieuwsbrief
Alvast wat leestips:
- • BlueCity: een terugblik op vijf jaar circulair pionieren
- • Over BlueCity Lab – waarom het eerste circulaire biolab ter wereld cruciaal is voor de transitie
- • Interviews met ondernemers van het eerste uur, zoals rotterzwam, Spireaux
- • Interviews met partners in de stad en regio, zoals de gemeente Rotterdam, stichting DOEN en natuurlijk stichting ifund
- • Synergie in de voorbeeldstad – hoe samenwerkingen en verbindingen ontstaan
- • We’re only just getting started – een blik op de volgende vijf jaar