THE GROWCAST SEIZOEN 2

The Growcast S2

We wonen met z’n allen steeds meer in de stad – door de groeiende aantrekkingskracht moeten er fors meer woning worden gebouwd (in Rotterdam alleen al 18 duizend in de komende jaren). En dat biedt kansen om het anders te doen. In seizoen 2 van The Growcast, onderzoeken biodesigner Emma van der Leest en programmamaker Barbara Vos samen met vijf bioniers (pioniers in biodesign) hoe de stad van de toekomst er uit ziet. Hoe gaan we in deze stad om met afval? En waar haalt zij haar energie vandaan? En misschien wel de belangrijkste vraag: welke rol speelt de natuur? 

Steden kunnen namelijk best wel wat meer groen gebruiken. Natuur in de stad draagt niet alleen bij aan een fijne leefomgeving, het speelt ook een belangrijke en functionele rol als het gaat om een rijke, stedelijke biodiversiteit, verkoeling van de stad en het beperken van geluidsoverlast. Met dit gedachtegoed op zak, schetsen we de stad van de toekomst. Steden vormen nu de kern van het probleem, maar wat als we naar onze urban jungles kijken als kern van de oplossing?

Special guest: Louise Vet

Dit seizoen worden Emma en Barbara bijgestaan door iemand die alles weet over hoe we deze planeet leefbaar houden: Louise Vet. Louise is voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en emeritus-hoogleraar evolutionaire ecologie aan Wageningen UniversityNaast haar weten-schappelijke loopbaan ziet Louise het als haar missie het grote belang van ecologische kennis voor een duurzame economie uit te dragen naar politiek, bedrijfsleven en het brede publiek. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Zo was Louise o.a. te gast bij De Wereld Draait Door en heeft ze als winnaar van de Trouw duurzame top 100 in 2018 de duurzame troonrede voorgedragen. 

Elke aflevering bellen Emma en Barbara met Louise en deelt zij haar blik op het onderwerp uit die aflevering.

Afleveringen

Intro Seizoen 2 – De Leefbare Stad met Louise Vet

Lokale bouwmaterialen gemaakt van CO2 slurpend zeewier – met Marjanne Cuypers

Jaarlijks gebruiken we in Nederland zo’n 25 miljoen m2 aan binnenmuur; op het eerste gezicht een niet zo’n spannend onderwerp. Maar wat als we dit giga oppervlak zouden kunnen gebruiken om CO2 uit de lucht te halen? Marjanne Cuypers (onderzoeker, biodesigner en oprichter van BlueBlocks), ontwikkelt lokale bouwmaterialen gemaakt van CO2 slurpend zeewier. Daarvoor gebruikt ze bruinwier uit de Noordzee, een soort die ook in ons koudere water graag groeit. Vanuit haar studio aan de Maas vertelt ze wat we allemaal kunnen maken met wier, en hoe de stad eruit zou kunnen zien als we meer gaan bouwen met zeewier.

(Afval)stromen in de stad sociaal en lokaal verwerken – met Jan Jongert

De drukbezochte markt op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid laat aan het einde van de dag zijn sporen achter: van plastic tasjes en kartonnen dozen tot overgebleven fruit en groente. Jan Jongert, mede-oprichter van architectenbureau Superuse, vertelt over het grondstoffenstation dat Superuse samen met de Afrikaanderwijk Coöperatie en Stichting Freehouse op de markt heeft neergezet. Hier wordt aan het einde van de dag afval verzameld, gescheiden, gewogen en verwerkt met als doel het zo veel mogelijk in de wijk nieuwe waarde toe te kennen. Staat er in de stad van de toekomst straks op elk plein zo’n grondstoffenstation?

De sloot als grondstoffen goudmijn – met Emma Raijmakers

Je hebt het vast wel eens gezien; een sloot met een deken van groene smurrie. In grote hoeveelheden zorgt dit plantje genaamd eendenkroos ervoor dat leven onderwater verstikt. Mede daarom wordt het verwijderd. Het weggehaalde kroos wordt normaal gesproken verbrand, maar start-up Flip the City brengt hier verandering in en maakt tegels van het kroos. Emma Raijmakers, mede-oprichter van Flip the City, vertelt hoe ze op het idee voor de kroostegel zijn gekomen en hoe deze de biodiversiteit in de stad kan bevorderen.

Blauwe daken maken slimme steden – met Friso Klapwijk

Rotterdam heeft zo’n 14,5 vierkante kilometer aan plat dak. Volgens Friso Klapwijk, directeur MetroPolder, kunnen we dit oppervlakte veel beter benutten door er groenblauwe oases van te maken. Op die manier worden de daken multifunctioneel: ze voorkomen dat regenwater ongebruikt de stad uitloopt, bevorderen de biodiversiteit en zorgen voor verkoeling op hete dagen. Kortom, in de leefbare stad maakt de rode dakpan plaats voor de regenton!

Terug naar de bodem – met Jente de Vries

Vers bemeste landbouwgrond; een bekende maar niet per se geliefde geur voor iedereen die wel eens door de weilanden fietst. Als het aan Jente de Vries van rotterzwam ligt ruikt het boerenland binnenkort naar koffie – ja, koffie! Als projectleider van ‘Terug naar de Bodem’ onderzoekt ze de mogelijkheid om het organische restproduct (een soort compostachtig substraat) dat overblijft na het kweken van oesterzwammen op koffiedik, toe te passen als bodemverbeteraar in de landbouw. Op die manier wordt koffiedik afkomstig uit de stad, op een hoogwaardige manier verwerkt in het omland. Maar hoe pak je zoiets aan?

Eerder verschenen in deze serie: The Growcast S1

Een lamp die zijn stroom opwekt via fotosynthese, textiel verven met bacteriën, en urnen gemaakt van mycelium: het zijn slechts een paar voorbeelden van waar de bioneers uit het BlueCity Lab mee bezig zijn. In het eerste seizoen van The Growcast (English spoken), interviewden biodesigner Emma van der Leest en programmamaker Barbara Vos, acht baanbrekende biodesigners – onze zogenaamde bioneers – over hoe de toekomst eruit kan zien als we producten ontwerpen met de natuur als leidraad. In 8 afleveringen wordt je meegenomen op reis door de wereld van biodesign.

Seizoen 2 van The Growcast is mede mogelijk gemaakt door onze partners: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Architectuurinstituut van Rotterdam AIR, Gemeente Rotterdam en Rotterdam Circulair.