Vacature: Communicatiemanager (32/40 uur)

BlueCity is in 2015 gestart in voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam. We bouwen aan een voorbeeldstad met nu 40 – en straks ruim 70 – start-ups en scale-ups in de circulaire economie. Zij vormen een dynamisch ecosysteem, werken samen aan projecten en vaak is een reststroom van de één grondstof voor de ander; zo worden koffiedik, plastic, bierbostel, bijenwas, warmte, water en CO2 uitgewisseld. Het belangrijkste doel van BlueCity: duurzaam ondernemerschap versnellen.

Waarom we in voormalig Tropicana zitten? Omdat het zwembad ons een podium biedt. BlueCity staat al vanaf het prille begin in de spotlight. De vraag is: hoe zetten we dat spotlight zo effectief mogelijk in om duurzaam ondernemerschap te versnellen?

Onze primaire doelgroep is de zakelijke markt: ondernemers en partners. In de oude kleedhokjes bevindt zich een laboratorium waar bio-designers werken. Bijna dagelijks zijn er groepen over de vloer die een (online) event organiseren of rondleiding krijgen. We programmeren ook zelf; we ontwikkelen onze eigen formats en geven een draai aan bestaande formats zoals FuckUp Nights en de Circular Challenge. Daarnaast zijn we bezig met de circulaire herontwikkeling van het pand en draait ons team Business Development trajecten met en voor MKB-ers en corporates. In heel BlueCity is een grote spirit te voelen van maken en doen – en wat minder van praten en adviseren.

Het bijzondere aan BlueCity? Wij zijn een jong en snel gegroeid bedrijf, dat meerdere functies combineert, waardoor het lijkt alsof BlueCity uit meerdere bedrijven bestaat. Deze teams werken zelfstandig en versterken elkaar; van een event- en programmabureau, tot een workspace voor ondernemers en van een lab tot een businsess development-tak. Die combinatie van functies zorgt voor een dynamische en complexe omgeving die leidt tot bijzondere ontmoetingen, versnelling en inspiratie.

De spotlight die al vanaf 2015 op BlueCity gericht is, heeft geresulteerd in ruim 32.000 volgers over al onze kanalen, bijna 9.000 nieuwsbriefabonnees en een weergave van onze content van bijna 1.5 miljoen keer. Het is de ambitie om dit de komende jaren uit te breiden; we willen meer verschillende doelgroepen bereiken, en een internationaler publiek aanspreken. Hoe groter ons bereik wordt, hoe belangrijker de afweging in wat we waar en met wie delen. Hiervoor ben jij verantwoordelijk.

De functie

Jij bent een communicatiemanager met strategische visie die snapt hoe je de spotlight gebruikt om de missie te versterken. Jij snapt wat een campagne is, en hoe je die inzet om zaken te agenderen, maar ook hoe je onze middelen en kanalen in kan bedden in een overkoepelend plan. Een pré: ervaring in het opzetten en uitrollen van campagnes voor een jong en startend bedrijf. 

Je doet dit niet alleen. Ons marketingcommunicatieteam bestaat naast jou uit één andere vaste kracht en een aantal flexwerkers. Jij zal je voornamelijk gaan bezighouden met de algemene communicatie, de eventlocaties en de publieksprogrammering. Je bewaakt de huisstijl en tone of voice. Belangrijk: BlueCity is van de positieve alternatieven. Wij kijken naar wat wél kan, op een manier die visueel aantrekkelijk is. Dat is ook jouw taak: je neemt onze doelgroepen mee in onze missie.

Werkzaamheden

We zoeken een meewerkend communicatiemanager die onze verhalen naar buiten brengt. Jij zorgt ervoor dat de teams de juiste doelgroepen bereiken en helpt hen hun commerciële doelen te behalen. Je bent door de wol geverfd; je snapt dat je daar een efficiënt proces voor in moet zetten en bent heel goed in prioriteren. Vooruitdenken is noodzakelijk, maar je bent ook flexibel. Een aantal concrete voorbeelden van werkzaamheden:

→ Opstellen en uitvoeren van een communicatiestrategie (jaarplan):  Je ontwikkelt op basis van de vraag vanuit de teams, een social media forecast en de resultaten van het voorgaande jaar een communicatiestrategie incl. begroting. In overleg met de teamleads ontwikkel je vervolgens campagnes. Je doet doelgroeponderzoek en zorgt dat onze communicatie daar zoveel mogelijk op aansluit. Je stuurt de mensen aan die de content maken en pleegt waar nodig eindredactie. Ook voer je zelf campagnes uit.

→ Opstellen en uitvoeren van een content- en jaarkalender: In overleg met de teamleads, en met name publieksprogrammering, bepaal je welke content gecreëerd wordt, en waar en wanneer die gedeeld wordt. Je stelt een content- en een jaarkalender op en borgt dat beide uitgevoerd worden. 

→ Copywriting en contentcreatie: Je weet het jargon van de circulaire economie om te zetten in toegankelijke, behapbare boodschappen. Niet alleen via social media, maar ook in nieuwsbrieven en artikelen.

→ Beheer website, tools en (video)beeldbank: Je zorgt ervoor dat onze (video)beeldbank toegankelijk en up to date is. Je ontwikkelt en beheert tools voor de teamleads (bijv. briefpapier, slides en bereikrapporten). Je beheert onze huidige website; we zijn voornemens komend jaar een nieuwe website te realiseren.

→ Pers, (media)partners en influencers: BlueCity wordt steeds vaker gevonden door de pers; van lokale radioshows tot internationale kranten. Daar zijn onze samenwerkingspartners, met bijv. Rotterdam Make it Happen, belangrijk in. Jij schrijft persberichten, staat journalisten te woord, treedt op als woordvoerder bij rondleidingen en onderhoudt het contact met onze (media)partners. Samenwerking en wederkerigheid staat voorop; wij sturen niet zomaar persberichten uit, maar creëren waarde voor onze doelgroepen en onze partners. 

→ Overig: Verder stuur jij je team aan. Dit team bestaat naast uit een vaste medewerker uit stagiaires en flexwerkers (een content creator, een data-analist, een fotograaf en een grafisch ontwerper). Je onderhoudt contact met onze webbouwer.

Profiel

We zoeken een manager die meewerkt! Iemand die een overall visie heeft op de communicatie van BlueCity én oog heeft voor mensen en sfeer, zonder de resultaten uit het oog te verliezen. De juiste balans tussen mens- en resultaatgericht, plus een scherpe neus voor verhalen, is essentieel voor deze rol. 

Verder:

→ Je hebt een duidelijke visie over wat BlueCity is, de synergie tussen de verschillende functies en hoe je die concreet in kunt zetten om je doel te behalen. Je snapt hoe BlueCity zich moet profileren en hebt een duidelijk idee over hoe dat te realiseren. Je schakelt snel van strategie naar praktische uitvoering. 

→ Je bent pro-actief en communicatief; je plant samen met de team leads campagnes in, haalt de benodigde informatie op en koppelt tijdig terug.

→ Je kunt meebewegen met soms onverwachte vragen, bent zeer stressbestendig en weet grenzen aan te geven

→ Je hebt duidelijke affiniteit met duurzaamheid in het algemeen en met de circulaire of blauwe economie in het bijzonder.

→ Je bent communicatief vaardig, overtuigend en staat stevig in je schoenen.

→ Je hebt minstens 5 tot 8 jaar ervaring in een soortgelijke functie

→ Je hebt een vlotte pen en bent vloeiend in Nederlands en Engels (woord en geschrift).

→ Kennis en kunde van tools als Mailchimp, Hubspot en WordPress zijn een pré.

→ De vacature staat per 1 maart 2021 open

We bieden marktconforme arbeidsvoorwaarden, maar bij BlueCity werken mensen niet voor het geld. Ergens anders kun je meer verdienen. Daarnaast is het stimuleren van verbreding (cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, etc) een ambitie van BlueCity. Daarin streeft de organisatie naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand.

Interesse? Stuur je CV en een motivatiebrief of -video (max. 2 minuten), waarin je uitlegt waarom we JOU moeten uitnodigen naar Fé Steenbergen, via f.steenbergen@bluecity.nl. Hier kun je ook met vragen terecht.

Inmiddels zijn wij de sollicitatieprocedure in gegaan.