Vacature: sales executive (fulltime)

BlueCity is in 2015 gestart in het oude Tropicana zwembad in Rotterdam. We bouwen aan een circulaire voorbeeldstad met nu ruim 30 – en als we klaar zijn ruim 70 – ondernemers (start-ups en scale-ups) in de circulaire economie. Zij vormen met elkaar een ecosysteem, ze werken samen aan projecten en vaak is ook een reststroom van de één weer grondstof voor de ander. Er wordt bijvoorbeeld al koffiedik, plastic, bierbostel, bijenwas, warmte, water en CO2 uitgewisseld. Het belangrijkste doel van BlueCity: duurzaam ondernemerschap versnellen.

In de oude kleedhokjes ontvouwt zich een laboratorium, waar bio-designers werken met algen, bacteriën, enzymen en mycelium. En uiteraard ook met 3D-printers, lasersnijders en andere apparatuur. Bijna dagelijks zijn er groepen over de vloer, die bij ons een event organiseren of een rondleiding krijgen. Ook onze eigen programmering is op gang gekomen. We ontwikkelen eigen formats rondom filmavonden, workshops en debatten. Daarnaast zijn we nog steeds bezig met de circulaire transformatie en herontwikkeling van het pand en draait onze afdeling Business Development steeds meer trajecten met en voor MKB-ers en corporates.

Het bijzondere aan BlueCity is de combinatie van functies in en de samenwerking tussen al deze ‘afdelingen’. Deze kruisbestuiving zorgt dagelijks voor bijzondere ontmoetingen, versnelling en inspiratie. In heel BlueCity is een grote spirit te voelen van maken en doen, en wat minder van praten en adviseren. BlueCity heeft in de afgelopen 5 jaar diverse business-to-business proposities ontwikkeld, waarmee we ondernemerschap en innovatie in de circulaire economie vooruit willen helpen. We zoeken een sales executive, die deze proposities doorlopend aan de man brengt, binnen ons bestaande netwerk, maar die ook nieuwe netwerken en contacten aanboort.

Werkzaamheden

In het algemeen bestaat je werk eruit om het zakelijke netwerk van BlueCity te beheren en uit te breiden. De diversiteit van type organisaties, sectoren en type mensen is groot. Van circulaire startups en de bakker op de hoek, tot grote corporates en overheden. De mensen met wie je te maken hebt, hebben allemaal hun eigen visie op duurzaamheid en de circulaire economie. Van volledig overtuigd, maar soms gebonden door hun organisatie, tot sceptisch en afwachtend. Van inhoudelijk zeer goed op de hoogte van de laatste circulaire innovaties tot net oriënterend. Je snapt deze sensitiviteit, begrijpt de realiteit binnen de bedrijven en zoekt de vraag achter de vraag. Je extraheert de behoeftes van de mensen en hun organisaties en zoekt de match met de verschillende proposities die BlueCity te bieden heeft.

Salestrajecten kunnen in het zakelijk segment lang duren en bij de proposities van BlueCity in het nieuwe werkveld van de circulaire economie kan het nog wat lastiger zijn, omdat het voor veel opdrachtgevers allemaal erg vernieuwend is. Bovendien gaat circulaire economie ook over afhankelijkheden in de keten, en zijn er vaak meerdere stakeholders bij betrokken. In deze lange trajecten is het belangrijk om niet los te laten en netjes alles op de blijven volgen en de druk op het proces te houden.

Je werkt nauw samen met andere mensen en afdelingen binnen BlueCity, vooral met de directeur (Sabine Biesheuvel) die zelf ook veel commercieel werk verricht. En je stemt veel af met de programmamanager en het evenemententeam om gezamenlijk kansen te verzilveren.

De proposities waar je je in ieder geval op gaat richten:

 • • Circular Challenge
  Je zoekt corporates, MKB-ers en (semi-)overheden om mee te doen aan een circular challenge. In het kort: per challenge zijn er 4 tot 6 betalende organisaties die een afvalstroom inbrengen. BlueCity werft per organisatie een team van 4 studenten en begeleidt hen 6 weken, totdat zij een businesscase ontwikkeld hebben om met de afvalstroom weer waarde toe te voegen. Regelmatig starten de studenten hierna echt een bedrijf. We streven naar het draaien van 4 challenges per jaar.
 • • Bedrijfsruimte in BlueCity
  Je zoekt circulaire ondernemers die een bedrijfsruimte in BlueCity willen huren. We bieden vele faciliteiten, van flexplekken, eigen kantoorunits en productieruimtes tot keukens, een werkplaats en een laboratorium. De komende jaren ontwikkelen we nog meer ruimtes en willen dus ook het aantal huurders uitbreiden.
 • • Overige proposities
  Verder zijn Circo Tracks en Living Labs onderdeel van het bestaande programma en ontwikkelen we een Business Model Challenge. Mogelijk richt je je in een latere fase ook op deze programma’s en draag je bij aan het ontwikkelen van nieuwe programma’s. Maar daarvoor moet eerst de basis sterk staan.

Profiel

Je hebt een grote persoonlijke drive richting duurzaamheid en een passie voor de circulaire economie. Je krijgt energie van het opbouwen en uitbreiden van netwerken door middel van acquisitie en relatiebeheer. Je ontwikkelt snel inzicht in complexe processen en in de belangen die spelen bij verschillende stakeholders. Je bent geduldig genoeg om er mee om te gaan, dat een salestraject soms maanden kan duren en je bent ongeduldig genoeg om op een gegeven moment druk te zetten en de deal ook echt af te ronden.

 • ● Je hebt HBO/WO werk- en denkniveau. Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend, in woord en geschrift; ook beheers je de Engelse taal goed, in woord en geschrift.
 • ● Je hebt minimaal 5 jaar ervaring in een dienstverlenende B2B omgeving met een grote nadruk op relatiebeheer, accountmanagement en sales.
 • ● Je kan op niveau adviserend verkopen, dus je luistert vooral goed en probeert je klant en zijn behoeftes te begrijpen.
 • ● Je kan je snel verdiepen in complexe materie (want de circulaire economie is erg complexe materie!).
 • ● Je werkt gestructureerd en krijgt anderen mee door heldere planningen en voorstellen.

En bij voorkeur …

 • ● Ben je ook al bekend met de diverse start-up programma’s en netwerken in de regio
 • ● Heb je al een groot netwerk bij bedrijven en overheden in Zuid-Holland
 • ● Heb je al ruime kennis van – of ervaring met – circulaire projecten en innovatie.
 • ● Woon je in de regio Rotterdam

Als laatste: BlueCity is een bijzonder bedrijf dat met bijzonder gedreven mensen een geheel nieuw concept probeert te exploiteren. We streven altijd naar meer stabiliteit en structuur, maar deze omgeving is niet voor iedereen geschikt. Je moet ten minste iets avontuurlijks hebben en goed met onduidelijkheden en tegenslagen kunnen omgaan. We bieden marktconforme arbeidsvoorwaarden, maar bij BlueCity werken mensen niet voor het geld, ergens anders kan je waarschijnlijk meer verdienen.

Stuur je CV en een motivatiebrief of een video (van maximaal 2 minuten), waarin je uitlegt waarom we JOU moeten uitnodigen voor deze functie. Reacties of vragen: Sabine Biesheuvel, sabine@bluecity.nl