Lees & luister verder
BlueCity Radio: De herwaardering van ons water
In een speciale uitzending van BlueCity Radio neemt presentator Dore van Duivenbode een duik in ons Hollands water. Samen met experts en ondernemers onderzoekt ze hoe we het waterbeheer in Nederland anders en slimmer kunnen inrichten zodat we klaar zijn voor de toekomst. Waar liggen de kansen en wat is daarvoor nodig?
⇾ Luister hier
Blauwe daken maken slimme steden
Rotterdam heeft zo’n 14,5 vierkante kilometer aan plat dak. Volgens Friso Klapwijk, directeur MetroPolder, kunnen we dit oppervlakte veel beter benutten door er groenblauwe oases van te maken. Op die manier worden de daken multifunctioneel: ze voorkomen dat regenwater ongebruikt de stad uitloopt, bevorderen de biodiversiteit en zorgen voor verkoeling op hete dagen. Kortom, in de leefbare stad maakt de rode dakpan plaats voor de regenton!
⇾ Luister hier
Waarom olifantsgras het groene goud is voor een duurzamere maakindustrie
In deze aflevering van Goed Geld Verdienen praten we met Jan Govert van Gilst van Vibers over het op de markt brengen van duurzame grondstoffen – bijvoorbeeld Olifantsgras. Vibers maakt plastic, papier en beton van deze plant die zowel lokaal als duurzaam getild kan worden en ook nog eens zonder chemicaliën wordt verwerkt. Olifantsgras kan op grond getild worden die niet geschikt is voor landbouw, alleen regenwater is voldoende om het te laten groeien, de bodem wordt er van verrijkt én het biedt een kans voor meer biodiversiteit op braakliggend terrein.
⇾ Luister hier
“We hebben een product ontwikkeld dat klimaat adaptief én circulair is.” – Interview met Eva Aarts en Wies van Lieshout van Waterweg
Het mag dan wel 2022 zijn, in de bagger en bouwwereld vallen Eva Aarts (22) en Wies van Lieshout (26) als jonge vrouw nog altijd op. Toch zijn ze er regelmatig te vinden: in 2018 wonnen ze met hun idee voor waterpasserende tegels gemaakt van een reststroom bagger de Circular Challenge. Nu, twee jaar later, timmeren ze hard aan de weg met hun startup Waterweg.
⇾ Lees hier
Natte teelten in Zuid-Holland: pionieren richting structurele lokalere en diversere ketens
Pioniers in en rondom Zuid-Holland zijn momenteel bezig met het opzetten van ketens, business modellen én markt voor natte teelten: teelten die in ” natte” condities groeien of verwerkt worden. Het BlueCity Lab is gevraagd om een analyse te doen van de markt van natte teelten in opdracht van de Provincie Zuid-Holland.
⇾ Lees hier