Dit is er te doen tijdens de Week van de Circulaire Economie in BlueCity

Van maandag 7 t/m zaterdag 12 februari 2022 staat Nederland in het teken van de Week van de Circulaire Economie. Op evenementen in heel Nederland ontdekken duizenden bezoekers het potentieel van de circulaire economie. Goede voorbeelden krijgen een podium, voorlopers ontmoeten elkaar en starters ontvangen concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan. Als circulaire hub in Zuid-Holland, programmeren we in BlueCity deze week een verscheidenheid aan evenementen zowel online als offline. Er is voor ieder wat wils!

Een waterplan voor de toekomst

Wereldwijd wordt er geworsteld met water – of het nou om een tekort of juist om een te veel gaat. De huidige klimaatcrisis is een watercrisis en vraagt ons om op een andere manier met ons water om te gaan; bijvoorbeeld door water als circulaire grondstof te zien. Dit jaar cureren en bundelen we daarom onze activiteiten in de Week van de Circulaire Economie rondom het thema water. Zo gaat er een speciale waterschappen editie van de Circular Challenge van start en presenteren 13 waterpioniers hun ‘systeemhack’ die uit de Regenwater Hackathon is gekomen. Samen creëren we een golf van positieve energie!

Lees & luister verder

BlueCity Radio: De herwaardering van ons water

In een speciale uitzending van BlueCity Radio neemt presentator Dore van Duivenbode een duik in ons Hollands water. Samen met experts en ondernemers onderzoekt ze hoe we het waterbeheer in Nederland anders en slimmer kunnen inrichten zodat we klaar zijn voor de toekomst. Waar liggen de kansen en wat is daarvoor nodig?

Luister hier

Blauwe daken maken slimme steden

Rotterdam heeft zo’n 14,5 vierkante kilometer aan plat dak. Volgens Friso Klapwijk, directeur MetroPolder, kunnen we dit oppervlakte veel beter benutten door er groenblauwe oases van te maken. Op die manier worden de daken multifunctioneel: ze voorkomen dat regenwater ongebruikt de stad uitloopt, bevorderen de biodiversiteit en zorgen voor verkoeling op hete dagen. Kortom, in de leefbare stad maakt de rode dakpan plaats voor de regenton!

Luister hier

Waarom olifantsgras het groene goud is voor een duurzamere maakindustrie

In deze aflevering van Goed Geld Verdienen praten we met Jan Govert van Gilst van Vibers over het op de markt brengen van duurzame grondstoffen – bijvoorbeeld Olifantsgras. Vibers maakt plastic, papier en beton van deze plant die zowel lokaal als duurzaam getild kan worden en ook nog eens zonder chemicaliën wordt verwerkt. Olifantsgras kan op grond getild worden die niet geschikt is voor landbouw, alleen regenwater is voldoende om het te laten groeien, de bodem wordt er van verrijkt én het biedt een kans voor meer biodiversiteit op braakliggend terrein.

Luister hier

“We hebben een product ontwikkeld dat klimaat adaptief én circulair is.” – Interview met Eva Aarts en Wies van Lieshout van Waterweg

Het mag dan wel 2022 zijn, in de bagger en bouwwereld vallen Eva Aarts (22) en Wies van Lieshout (26) als jonge vrouw nog altijd op. Toch zijn ze er regelmatig te vinden: in 2018 wonnen ze met hun idee voor waterpasserende tegels gemaakt van een reststroom bagger de Circular Challenge. Nu, twee jaar later, timmeren ze hard aan de weg met hun startup Waterweg.

Lees hier

Natte teelten in Zuid-Holland: pionieren richting structurele lokalere en diversere ketens

Pioniers in en rondom Zuid-Holland zijn momenteel bezig met het opzetten van ketens, business modellen én markt voor natte teelten: teelten die in ” natte” condities groeien of verwerkt worden. Het BlueCity Lab is gevraagd om een analyse te doen van de markt van natte teelten in opdracht van de Provincie Zuid-Holland.

Lees hier

Over de Week van de Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie is een jaarlijks terugkerend initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. Het is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en WaterstaatMVO NederlandHet Groene Brein, VNO-NCW en MKB-Nederland. In 2020 vind de week voor de 7e keer plaats.