Zero waste wandeltour 010 – 5 juni 2021

Zero waste wandeltour 010

 

Welkom in BlueCity, gevestigd in voormalig zwemparadijs Tropicana. Sinds 2015 heeft BlueCity zich ontwikkeld van leeg zwembad tot spil van de circulaire economie in de stad én de regio. Anno 2021 is BlueCity een voorbeeldstad voor de circulaire economie, waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten en concreet handelingsperspectief ontwikkelen, of het nu gaat om het vergroten van je impact, zero waste leven of het ontwikkelen van een future proof materiaal. Dit is het startpunt van de Zero waste Wandeltour 010. 

Op de kaart hieronder vind je 8 locaties die staan voor zero waste of verpakkingsvrij winkelen in Rotterdam. Je kunt zelf kiezen of je de route wandelt of fietst. Ook kun je zelf stops toevoegen of juist overslaan. Zo is de tour helemaal passend bij jou!

De route is 7,3 km. De laatste etappe is de langste. Mochten je benen dan toch al wat moe zijn van de wandeling, dan kan je ervoor kiezen om vanaf Eendrachtsplein de metro naar Coolhaven te pakken en op die manier de laatste locatie te bezoeken.

Locaties

Startpunt: BlueCity, Maasboulevard 100

Maasboulevard 100

In BlueCity krijgen jullie de unieke kijkje te nemen in ons pand, het oude Tropicana. Hier zijn verschillende ondernemingen gevestigd die bezig zijn met circulaire producten én verpakkingen. Denk hierbij aan Fruitleather Rotterdam en Outlander Materials. Hier krijg een kort kijkje achter de schermen van de ondernemers die er werken en hoe het pand er nu uitziet.

1. Aloha – Low Waste Foodbar

Maasboulevard 102

Liever een goede buur, dan een verre vriend! Bij onze buren Aloha wordt gewerkt met producten van hoge kwaliteit, veel uit de regio Rotterdam maar in ieder geval altijd uit Nederland. De gehele werkwijze van Aloha, in zowel de bar als in de keuken, draait om maximale creativiteit en radicaal anders werken om zo min mogelijk afval te maken. De keuken en bar werken optimaal samen om iedere vorm mag mogelijke verspilling om te zetten in (de basis van) een nieuw gerecht, frisdrank of cocktail.

Haal hier een koffie of thee to go in je eigen herbruikbare mok voor onderweg! Sta ook even stil bij het bord voor de ingang en neem een kijkje op het terras voor het mooiste uitzicht van Rotterdam.

2. Markt Binnenrotte Centrummarkt

Binnenrotte

Vervolg je weg richting een van bekendere plekken in Rotterdam: de Rotterdamse markt! De mart maakt elke zaterdag en dinsdag zero waste toegankelijk voor een groot publiek. Je ziet het misschien niet op het eerste gezicht, maar bij veel kraampjes kan je onverpakte groente halen en meenemen in je eigen tas. Daarnaast is er zelfs een gedeelte met tweedehands kleding en meubels! Kan jij alle zero waste pareltjes vinden op de markt?

PS. RTV Rijnmond maakte een reportage over plasticvrij boodschappen doen op de markt. Lees en luister hier.

3. Gimsel

Mariniersweg 9

Is de markt je iets te rumoerig of ben je op zoek naar speciale, bio producten? Om de hoek vind je Gimsel. Als partner van BlueCity tijdens ons jaarlijkse Plasticdieet, mag Gimsel niet missen in deze tour. Bij Gimsel kan je terecht voor biologische en natuurlijke boodschappen en cosmetica. Op de bulkafdeling kun je je eigen verpakkingen vullen met verschillende producten variërend van rijst en bonen tot chocolade en muesli. Ook vind je naast de bulksafdeling een boekenafdeling waar je terecht kan voor nóg meer inspiratie op het gebied van zero waste leven.

4. Rotterdamse Oogstmarkt

Noordplein

Na een bezoek aan Gimsel vervolg je je route richting Rotterdam Noord, hier vind je elke zaterdag Rotterdamse Oogst. Van Falafval, dat is falafel gemaakt van groentepulp, tot verse groente van lokale boeren: op de Rotterdamse Oogst op het Noordplein is er voor ieder wat wils. Één keer per week verzamelen de leukste lokale boeren, bakkers, slagers en chefs zich in Rotterdam Noord. Zo kun jij de beste en meest verse boodschappen doen, en meteen een verse oester of koffie snoepen.

5. Potjes en deksels

Noordplein

Op de Rotterdamse Oogst vind je Potjes & Deksels: de afvalvrije kruidenier. Bij deze winkel op wielen kun je je voorraadkast in je eigen potjes, bakjes of zakjes laten vullen. De winkelbus rijdt verschillende routes, maar vandaag staan Anne en Tessa speciaal voor ons een extra dag op de Rotterdamse Oogstmarkt.

Voor deze tour heeft Potjes & Deksels een mooie aanbieding, je krijgt een 400 ml weckpotje gevuld met dadels al voor 4,50 in plaats van €5,50.

6. Lush

Beurstraverse 55

Verlaat het Noordplein en wandel weer richting het centrum. Ook hier, tussen de fast fashion ketens, is het mogelijk verpakkingsvrij te winkelen! In de koopgoot vind je bijvoorbeeld Lush. Naast vegan en dierproefvrije cosmetica, heeft Lush ook een breed assortiment aan verpakkingsvrije producten. Van verpakkingsvrije make-up tot shampoo bars, Lush heeft het in huis. Hun brede ethische en maatschappelijke perspectief communiceren ze openlijk, op hun site is een groot scala aan artikelen te vinden over waar ze zich mee bezig houden.

Voor deze tour heeft LUSH een leuke speciale actie voor de deelnemers. Laat in de winkel deze tourkaart zien, dan krijg je een gratis massagebar cadeau. Deze kan je zelf wikkelen in een meegebracht zakje of potje, of je krijg een papieren gerecycled zakje mee.

7. WAAR Rotterdam

Oude Binnenweg 116

Vervolg je route richting het Westen en maak een stop bij Waar Rotterdam. Bij WAAR kan je terecht voor duurzame en eerlijk gemaakte cadeaus. Elk product heeft een mooi verhaal en is met zorg en liefde gemaakt. Ze hebben een breed assortiment, variërend van verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen tot ecologische planten en sojasaus.

Deze partner van Zero Waste Nederland pakt vandaag speciaal uit met een volledige tafel met Zero Waste producten.

Eindpunt: Evermore en Kookstudio Mix

Coolhaven 158 en 160

De laatste etappe is een lange, maar hij is het dubbel en dwars waard. In Coolhaven vind je namelijk Evermore en Kookstudio Mix, deze2 winkels zitten naast elkaar maar vormen vandaag een locatie voor de wandeltour. Bij beide zaken mag je altijd je eigen verpakking meenemen en krijg je zelfs 5% korting op koffie of thee als je je eigen verpakking meeneemt.

Speciaal voor vandaag heeft Evermore ‘nitro coffee’ op de tap klaar staat dat je uit een eetbaar bekertje kunt drinken. Nitro coffee is een in 16 uur koud gezet koffie-extract van versgebrande koffie van Evermore op de tap gezet met stikstofgas. Door het stikstof krijgt de koffie een romige smaak, zonder dierlijke toevoegingen. Een nitro coffee tijdens de Zero Waste Tour kost €2,50. Kookstudio Mix heeft er vegan powerballs bij voor €1,50, zodat je je wandelroute met iets lekkers kan afsluiten!

PS. Zijn je benen toch wat moe? Pak dan na WAAR de metro vanaf Eendrachtsplein richting Coolhaven!

 

De Zero Waste Wandeltour 010 vindt plaats in de Week Zonder Afval en is een samenwerking met MilieuCentraal en WAAR.