Datum en tijd

 • zo, 07 mei 2023
 • 12:00 ‑ 18:00

Publiek event

Reserveer je tijdslot

Locatie

BlueCity
Maasboulevard 100
3063 NS Rotterdam

Biobased, Circulaire Economie, Fashion, Maatschappij

CHANGEZ: SWAP & REPAIR ook voor mannen

Ben je al druk bezig om die uitpuilende kledingkast op te ruimen en de winter items weer op te bergen? Maar wat doe je met kledingstukken die je niet meer draagt? Niet weggooien, maar ruilen! Kom zondag 7 mei naar CHANGEZ in BlueCity. We organiseren weer in samenwerking met The Swapshop de grootste kledingruil van Rotterdam en toveren het golfslagbad om in een groot SWAP & REPAIR warenhuis. Met repairstations en workshops want repareren kun je leren. Heel blij zijn wij met onze vrienden van WEAR. Ze zijn aanwezig met hun collectie pre-loved sneakers. Verder is er een duurzame foodcourt met Het Nieuwe Nassen en bij mooi weer gooien we ons terras aan de Maas open. Oh ja op verzoek zijn er meer rekken met mannenkleding aanwezig dus mannen hoeven niet meer te huilen maar kunnen ook ruilen en sneakers scoren.

Stop met nieuw kopen en start met Swappen

Achter de kleding die we dagelijks dragen, schuilt een wereld van vervuiling. De textielindustrie veroorzaakt zelfs meer CO2-uitstoot dan internationale lucht- en zeevaart bij elkaar. Dit, terwijl een gemiddelde Nederlandse kledingkast vol ligt met 50 kledingstukken die niet worden gedragen. Dat is zonde. Door je kleding te ruilen in plaats van nieuw te kopen, kun je je eigen milieu-impact flink verkleinen. Benieuwd wat het scheelt? Tijdens het event houden we bij hoeveel water en carbon we met zijn allen hebben bespaart vergeleken met een middag winkelen.

Fuck new buy pre-loved

Zoals gezegd heel blij zijn wij met onze vrienden van WEAR. Ze zijn aanwezig met hun collectie pre-loved sneakers, tweedehands sneakers die volledig zijn gerefubisht en een nieuw binnenzooltje bevatten. Ze laten je ook zien hoe je je eigen sneakers moet verzorgen om zo de levensduur van jouw lievelings sneakers te verlengen. Door jouw sneakers een langer leven te geven draag je namelijk bij aan een duurzame productieketen. Langer gebruik betekent namelijk dat je minder snel een nieuw paar sneakers hoeft te kopen en hoeft er dus minder geproduceerd te worden. Heb jij sneakers die je niet meer draagt? Gun ze een tweede leven bij een ander en lever ze tijdens CHANGEZ in.

Workshops: Kintsugi en textiel verven met bloemen en planten

Je kunt tijdens CHANGEZ workshops volgen; een Kintsugi workshop en een workshop textiel verven met bloemen en planten. Kintsugi is een eeuwenoude reparatietechniek waarbij je gebroken keramiek vult met Urushi, een natuurlijke hars gemixt met goud. Op die manier geef je jouw servies nieuw leven. Kintsugi is niet alleen een techniek, het is vooral ook een filosofische benadering om imperfecties te omarmen. Modeontwerpster Emma Nuis van Ikigaia verft haar stoffen zoveel mogelijk met verf uit de natuur. Het leuke is, je vindt deze planten en bloemen gewoon in je eigen huis en tuin. Leer met bloemen en planten je eigen kleding verven, zonder schade toe te brengen aan het milieu. 

> Meer info en reserveer je ticket voor de Kintsugi workshop

> Meer info en reserveer je ticket voor de workshop kleding verven met bloemen en planten

Swapregels

Algemene swapregels

 • Let er alsjeblieft op dat je kleding in goede conditie is. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer SWAPS (punten) je krijgt. Inleveren doe je bij de inleverbalie tijdens CHANGEZ.
 • Met je SWAPS kun je weer andere items meenemen uit de ruilwinkel.
 • Per SWAP die je inzet krijg je 1,- korting op de prijs van een item, met een maximale korting van 50%. Je betaalt je nieuwe items dus voor 50% met euro’s en 50% met je SWAPS (punten)
 • SWAP-punten sparen kan zowel op een papieren puntenkaart, als digitaal via een account van The Swapshop. Registreer je vooraf via https://www.the-swapshop.com/account/register en krijg je eerste 10 SWAPS cadeau!
 • Heb je SWAPS (punten) over na afloop? Geen probleem, deze punten blijven geldig na het event en kunnen in The Swapshops worden ingeleverd. Swaps van eerdere events zijn ook nog steeds geldig.
 • Er zijn kleedkamers aanwezig.

Kleding inleveren

 • Neem maximaal 5 items (kleding en accessoires) mee die schoon en heel zijn.
 • Lever je items in bij de afgiftebalie tijdens CHANGEZ.
 • Let er alsjeblieft op dat je kleding in goede conditie is. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer SWAPS (punten) je krijgt. Inleveren doe je bij de inleverbalie tijdens CHANGEZ.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang updates uit onze circulaire voorbeeldstad!